Wees duurzamer met slimme thermostaat en energie-apps

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker en de energierekening loopt de komende jaren naar verwachting op. Daarom is besparen op meerdere fronten noodzakelijk. Niet alleen vanwege het milieu maar ook voor de portemonnee. Gelukkig kun je met een slimme thermostaat en handige mobiele applicaties op een gemakkelijke manier op de energierekening besparen.

Slimme thermostaat

Heb je per ongeluk de verwarming aan laten staan maar ben je de hele dag niet thuis? Of wil je op een koude winterdag thuiskomen in een voorverwarmd huis zonder dat je de hele dag de verwarming aan laat staan? Een slimme thermostaat kan op afstand worden bediend met een applicatie op de smartphone of tablet. Zo zet je de verwarming aan of uit (of lager) wanneer je dat wilt. Een slimme thermostaat kun je bovendien ook zo instellen dat de verwarming of het licht op een bepaalde tijd uitgaat dankzij de lichtsensor en de ingebouwde klok. Hiermee neemt onnodig energieverbruik af. Een slimme thermostaat heeft verder aanwezigheidsdetectie. Hiermee wordt gecontroleerd op je thuis bent. Is dit niet zo; dan zal de thermostaat zichzelf uitschakelen.

Verschil met slimme meter

Een zogeheten slimme meter is niet hetzelfde als de thermostaat. Een slimme meter houdt bij hoeveel stroom en gas wordt verbruikt en geeft dit automatisch door aan het energiebedrijf. Je kunt er zelf niet het energieverbruik mee monitoren. Dat kan alleen met een slimme thermostaat en handige energie-apps. Wel is een slimme meter handig, en nodig, om sommige energie-apps te downloaden. Nog geen slimme meter? Bij de netbeheerder kun je vaak controleren wanneer je de een slimme meter krijgt.

Energie besparen met energie-apps

De meeste energieleveranciers hebben hun eigen mobiele applicatie waarmee je het energieverbruik in de gaten kunt houden. De meeste grote energieleveranciers hebben hun apps zo gebouwd dat je er ook de thermostaat mee kunt bedienen. Denk bijvoorbeeld aan Toon van Eneco, Energieverbruik van Oxxio, Anna-inzicht van de Nederlandse Energie Maatschappij, de Verbruiksmanager van Essent of de Qurrent Energie-app.

Energieverbruik meten van apparaten met Smart Meter

Verder zijn er ook externe applicaties waarmee je extra inzicht krijgt in hoeveel de apparaten in huis afzonderlijk gebruiken. Neem bijvoorbeeld de Smart Meter. Het is een applicatie die werkt voor zowel huishoudens die nog een ouderwetse draaischijf thermostaat hebben of juist een nieuwe led-meter. Deze applicatie registreert het wanneer de schijf draait of het lampje van de led-meter knippert. Op basis hiervan kan het gebruik van specifieke apparaten in huis worden bijgehouden. Zo ontdek je makkelijk zogenaamd sluipverbruik en kun je apparaten uitschakelen om dit te voorkomen.

De Zonnepanelensimulator van Eneco

Wil je weten hoeveel je kunt besparen met zonnepanelen? Via de zonnepanelensimulator van Eneco kun je dit uitrekenen. Je geeft via de applicatie aan welk type dak je hebt en bepaalt waar de zonnepanelen moeten komen. Wanneer de simulatie is afgerond, krijg je een rapport met een berekening van hoeveel energie je op kunt wekken, hoeveel dit bespaart en of er een subsidie is voor de plaatsing van de zonnepanelen.

Energie vergelijken

Maar naast deze tools is er nog een makkelijke manier om voor een besparing en voor groen te gaan. Energie vergelijken op internet is wellicht de meest simpele manier om te besparen op de energierekening en om duurzaam te zijn. Vergelijkingswebsites geven op basis van jouw situatie een goed beeld van welke energieleverancier het best past bij het energiegebruik binnen jouw huishouden en hoe duurzaam dit energiebedrijf is.

Niets missen van De Betere Wereld?

Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte. Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.