Welke rol speelt water ontkalken bij duurzaamheid?

Welke rol speelt water ontkalken bij duurzaamheid

Natuurlijk doe je niet alles perfect, wie wel? Maar steeds meer mensen doen wél hun best om duurzamer te leven. Steeds vaker op de fiets naar je werk in plaats van de auto pakken, afval scheiden en recyclen, minder verspillen… Allemaal mooie initiatieven om je in te zetten voor het milieu. Maar heb je wel eens gedacht aan wat voor rol de kwaliteit van het water in jouw huishouding speelt bij duurzaamheid?

Slimmer met water omgaan

Door slimmer met je water om te gaan, kun je je ecologische voetafdruk verkleinen. Dat zit hem natuurlijk in de voor de hand liggende dingen. Zo kun je denken aan handelingen als:

  • Korter douchen. Als iedereen in Nederland elke dag een minuut korter doucht, besparen we jaarlijks 28 miljard liter water.
  • De kraan uitdraaien zodra je hem niet gebruikt, ook tijdens tandenpoetsen of de vaat.
  • Alleen volle machines aanzetten. Was- en vaatwasmachines verbruiken veel water. Door ze alleen vol te gebruiken, ga je efficiënter met water om.

Kwantiteit én kwaliteit

Maar niet alleen de hoeveelheid water die je verbruikt is van invloed, ook de kwaliteit van je water heeft impact op het milieu. In veel gebieden in Nederland is het water relatief hard. Dat wil zeggen dat het water veel kalk bevat. Hoewel dit op zichzelf niet slecht is voor het milieu, heeft dit als gevolg dat er kalk(aanslag) op je sanitair, meubels en apparatuur achterblijft.

Gevolgen hard water

In een huishouden met hard water heb je meer (en agressievere) producten nodig om schoon te maken. Je gebruikt meer wasverzachter, shampoo en schoonmaakmiddelen. Daarnaast ontstaat er bij verwarming van hard water kalkaanslag. Dat zorgt ervoor dat apparaten meer stroom nodig hebben en minder efficiënt werken. Hard water heeft namelijk meer tijd nodig om op te warmen. Je apparaten gaan hierdoor sneller stuk. Een apparaat met kalkaanslag heeft zelfs een verkorte levensduur van maar liefst 30%. Kortom: water ontkalken zou wenselijk zijn.

Water ontkalken

Met behulp van een waterontharder kun je water ontkalken. Dat heeft positieve effecten, zoals ontkalking waterleiding, minder huidklachten én veel duurzaamheidsvoordelen. Zo gebruik je 50% minder schoonmaakmiddelen, shampoo en zeep. Er is geen wasverzachter of zout voor de vaatwasser meer nodig en ook ontkalkende middelen zijn overbodig. Er komen hierdoor minder schadelijke stoffen in het afvalwater terecht.

Andere voordelen

Daarnaast is wasgoed gemakkelijker te strijken en gaat je kleding, textiel en huishoudelijke apparatuur langer mee. Doordat je minder energie verbruikt, verklein je de CO2-uitstoot. Op de lange termijn kun je zo veel kosten besparen op de energierekening, en aangezien apparaten langer meegaan, hoeft er minder gerecycled en geproduceerd te worden. Zo draag je bij aan een kleinere afvalberg.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.