WKO en warmtepompen; wat zijn het en is het de toekomst?

WKO en warmtepompen; wat zijn het en is het de toekomst

De energietransitie is wereldwijd in volle gang. Met energietransitie bedoelen we de overgang van het gebruik van fossiele brandstoffen (gas, kernenergie en steenkolen) naar groene/duurzame energie. Groene energie is al bekend van bijvoorbeeld zonne-energie of windenergie. Via windmolens en zonnepanelen kunnen we alleen niet voldoende energie opwekken om volledig gasvrij te wonen. En dat is per 2050 wel de bedoeling. Daarom wordt gekeken naar alternatieven, zoals WKO en warmtepompen. Maar wat zijn dat eigenlijk? En is het de toekomst?

Wat is WKO?

WKO staat voor Warmte Koude Opslag. In combinatie met een warmtepomp is het een betrouwbare energiebron. Het is duurzaam en veilig. De WKO is een zogenoemd bodemenergiesysteem. Het kan tussen de 30 en 250 meter diep in de grond zitten. De Opslag slaat warmte en energie op uit het gebouw, de bodem en uit de omgeving. De WKO wordt gekoppeld aan een warmtepomp, om zo de juiste temperatuur voor gebouwen en woningen te produceren. Door gebruik te maken van een WKO, kun je tot 60% aan verwarmingsenergie en 80% aan koelingsenergie besparen!

De cyclus van de WKO

Het idee van de WKO is eigenlijk heel simpel. Het werkt als een soort cyclus. In de winter wordt de woning verwarmd door de warmtepomp. De pomp komt aan deze warmte door warme grondwaterbronnen. De warmte uit de WKO verwarmt vervolgens gebouwen via de warmtepomp. In de zomer is het grondwater inmiddels afgekoeld. Alle warmte is tenslotte al weg. Dat afgekoelde water wordt in de zomer dus weer gebruikt voor het verkoelen van gebouwen en woningen. En zo vervolgt de cyclus zich weer in de winterperiode.

Is WKO de toekomst?

Het gebruik van WKO en warmtepompen vindt al in veel markten plaats. Het wordt toegepast in winkelcomplexen, utiliteitsgebouwen, gebouwen met verontreinigde grond, datacenters en glastuinbouw. Maar ook bij renovatieprojecten en nieuwbouwprojecten wordt al gebruik gemaakt van WKO. Bedrijven als TSE maken dat mogelijk. Redenen dat WKO gebruikt wordt zijn:

  • Continue beschikbaarheid van energie; warmte en koude uit de bodem is dag en nacht beschikbaar
  • De toekomstbestendigheid. Het Energielabel wordt bij kantoren, maar ook bij woningen, steeds belangrijker. Met een WKO en warmtepomp kom je al gauw op een minimum energielabel C uit.
  • De mate van zuinigheid. Op zowel duurzaam als financieel niveau. De installatie gaat met de nodige kosten gepaard, maar het opwekken van duurzame warmte en koude is volledig kosteloos.

Als je het ons vraagt, is een WKO en warmtepomp dus een uitstekende oplossing voor het gasloos wonen! Hoe ver ben jij al met de energietransitie van jouw woning?

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.