Zonnepanelen aanschaffen? Zorg dat je de administratie op orde hebt

Zonnepanelen aanschaffen Zorg dat je de administratie op orde hebt

De laatste jaren hebben steeds meer mensen zonnepanelen aangeschaft. Niet gek, want met behulp van deze panelen wek je zelf energie op. Dit betekent dat je minder stroom af hoeft te nemen van een energieleverancier, waardoor je bespaart op de kosten. Nadeel is alleen dat zonnepanelen een flinke investering zijn. Dat klopt inderdaad, maar doordat je minder stroom afneemt verdien je ze na verloop van tijd weer terug. Klinkt dit jou als muziek in de oren? Schaf dan niet direct zonnepanelen aan. Voordat je dit doet is het namelijk belangrijk om jouw administratie op orde te hebben.

Zorg dat jouw zonnepanelen goed verzekerd zijn

Zonnepanelen hebben een gemiddelde levensduur van 25 jaar. Helaas kunnen er situaties voorvallen waardoor jouw panelen minder lang meegaan. Een brand kan de zonnepanelen op jouw dak volledig verwoesten. Daarnaast kunnen de panelen beschadigen door storm of andere weersinvloeden. Als je jouw zonnepanelen moet vervangen, kan dit flink wat geld kosten. Wil je het verhelpen van schade niet uit eigen zak betalen? Zorg er dan voor dat je goed verzekerd bent. Wanneer je in een koophuis woont, zijn zonnepanelen op het dak of in de tuin vaak standaard meeverzekerd op de opstalverzekering. Huur je een woning en laat je zonnepanelen plaatsen? Dan zijn deze panelen meestal verzekerd op je inboedelverzekering.

Sluit een woonlastenverzekering af

Eerder in deze tekst haalden we al aan dat zonnepanelen niet bepaald goedkoop zijn. Wie zijn dak vol legt met deze panelen is al snel enkele duizenden euro’s kwijt. Niet iedereen heeft dit geld liggen. Dit betekent niet dat je geen zonnepanelen kunt kopen. Je kunt hier namelijk een lening voor afsluiten. Laat je een nieuw huis bouwen? Dan neem je zonnepanelen mogelijk mee in de hypotheek. Doordat je meer geld leent, vallen jouw maandlasten logischerwijs ook hoger uit. Om te voorkomen dat je hier niet meer aan kunt voldoen, sluit je een woonlastenverzekering af. Je ontvangt dan iedere maand een uitkering bij inkomensverlies door arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Zodoende kun je jouw hypotheeklasten blijven betalen.

Overweeg de btw terug te vragen

Het is belangrijk om de juiste verzekeringen af te sluiten als je zonnepanelen koopt. Toch komt er bij de administratie meer kijken dan verzekeren. Wie zonnepanelen aanschaft, kan de btw namelijk terugvragen. Omdat er 21 procent btw geheven wordt over zonnepanelen, kan dit een behoorlijk bedrag zijn. Als de zonnepanelen je 10.000 euro kosten, kun je 2100 euro terugvragen.

Vergis je niet in de salderingsregeling

Wek je meer stroom op dan je nodig hebt? Dan lever je het overschot terug aan het net. Hier krijg je geld voor. Dit staat ook wel bekend als de salderingsregeling. Reken je overigens niet rijk, want deze regeling wordt vanaf 2023 afgebouwd. Gevolg hiervan is dat je minder geld krijgt voor iedere kilowattuur (kWh) die je teruglevert. Als je dit zonde vindt, bereken je hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om in jouw energiebehoefte te voorzien. Je schaft zo niet onnodig veel panelen aan en je bent ook nog eens goedkoper uit.

Plaats een reactie op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *