Plastic Soup, niet te vreten!

plastic-soup

Verpakkingsvrije voeding in trek

Update: 
De allereerste verpakkingsvrije supermarkt in Nederland gaat, als de crowdfundingscampagne lukt, Bag & Buy heten. Ondernemer Wim van Dijk vertelt dat de locatie afhangt van waar het enthousiasme het grootst is, maar het zal sowieso in één van de grotere steden zijn. 

Vanaf 1 oktober kan je als particulier via het crowdfunding-mechanisme investeren in Bag & Buy, dat zo’n 150 m2 groot wordt.

Plastic is ‘hot’. We willen het uít onze oceanen, de microplastics niet meer in onze cosmetica en balen steeds meer van al die verpakkingen in supermarkten en retail in het algemeen. We zien gelukkig veel initiatieven ontstaan die schonere oceanen en vermindering van milieu-impact als missie hebben. Daarnaast zien we veel upcycling van bijvoorbeeld PET-flessen, maar wordt door buurman Appie, Dirk, Deen of Jumbo nog steeds miljoenen verdiend aan de verkoop van die plastic tas.

De Plastic Soup dobbert alweer een paar jaar rond in de media en is -mede- oorzaak voor initiatieven als Zero Plastic Week en KLEAN, als ook voor producten als dat lekkere waterflesje van de Dopper. Ook het innovatieve Nederlandse wereldmerk G-Star surft mee op deze golf van bewustwording, getuige hun ‘Raw for the oceans’: een samenwerking met muziekicoon Pharrell en Bionic Yarn, dat nieuw textielgaren maakt van gerecyclede PET-flessen. Deze collectie ligt in september in de winkels.
En wat denken van die Delftse student Boyan Slat, die met een relatief eenvoudige oplossing het ronddrijvende plastic in de oceanen gaat verzamelen en recyclen? De eerste tests pakten goed uit, maar Peter Smith, mister Klean himself, nuanceert het hier.

Situatie is aan het veranderen
Alle fantastische initiatieven ten spijt, de plastic verpakkingen in de schappen van retailers blijven. Inclusief die knisperende biologisch afbreekbare plastic verpakkingen, die gewoon bij het plastic afval gaan omdat de voor de afvalverwerker rendabele verwerkingstijd niet overeenkomt met de afbreektijd. Maarrr.., het tij is zachtmoedig maar indringend aan het keren: wetenschappers ontdekken hoe van plastic tassen weer brandstof te maken, je ziet alweer meer glas in de schappen bij de vooral kleine maar bewuste merken en er verschijnen zelfs ‘nieuwe’ retail-concepten:

unpackaged-plastic-soup

Unpackaged – London

Schreef ik in 2010 al over het Britse Unpackaged -dat helaas in januari jl. door een voor mij nog onbekende oorzaak haar winkeldeuren sloot maar wel op een andere manier verder gaat, op dit moment groeit er wat moois in Antwerpen en Berlijn.

Antwerpen & Berlijn
In het mooie hart van de Belgische stad klopt vanaf 10 augustus aanstaande Robuust. Bij binnenkomst worden je glazen potten, flessen, linnen zakken en eventuele geupcyclede kunststof bewaardozen gewogen. Aan het eind van de route -als je alles hebt gevuld met thee, koffie, sappen, melk en noten om maar wat te noemen- wordt bij de kassa alles opnieuw gewogen en dan betaal je gewoon het verschil. Hoe eenvoudig is dat!

zero-waste-robuust

Robuust – Antwerpen

Ja, het zal even wennen zijn die eerste week, maar dat goede gevoel moet ongelooflijk zijn. Ondernemer Savina Istas garandeert dat de goederen door biologische boeren in de regio geleverd worden, hetzij door bio-boeren in het buitenland zoals dat bijvoorbeeld voor koffie het geval is. Istas zegt in grotere hoeveelheden in te kopen, om zelf zo min mogelijk afval te genereren. En natuurlijk houdt dat ook de eindprijs zo laag mogelijk.

zero-waste-unverpackt

Original Unverpackt – Berlijn

In Berlijn, in de ‘zero waste shop’ Original Unverpackt van Sara Wolf en Milena Glimbovski, gaat het net zo, al lijken deze twee ambitieuzer dan Istas; een keten van winkels is het doel. Gelet op hun gewenste crowdfundingsbedrag van 45.000 euro dat verdubbeld werd door funders, zit die groeipotentie er zeker in. De eerste shop opent deze (na)zomer in stadsdeel Kreuzberg.

zero-waste-berlijn

Typisch Berlijn-Kreuzberg

Inderdaad, soortgelijke initiatieven zijn er onder andere in Italië, Barcelona en Wenen.

Wie o wie in Nederland
Na het succes van Kromkommer, Too Good Too Waste en Damn Food Waste die voedselverspilling tegengaan, lijkt Nederland klaar voor haar eerste, plasticvrije zero waste shop. Kijk het af in Berlijn, Antwerpen of Barcelona, en meld je interesse met een outline van je plan aan bij Oneplanetcrowd, hét crowdfundingsplatform van Nederland waarvan De Betere Wereld mede-oprichter is. Onze support heb je!


www.kleanworldwide.nl
www.facebook.com/Robuustthezerowasteshop
www.original-unverpackt.de
www.zeroplasticweek.org
www.zerowasteeurope.eu
www.oneplanetcrowd.nl


Tekst: Erwin Polderman


Lees ook:

>  Pharrell x G-Star in Raw for the Oceans
>  Vissen op plastic voor een nieuwe fles

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.