De Dopper getest

dopper-waterfles

Review door Rogier

Op Groenvoer vind je onafhankelijke recensies over plekken en producten waar we blij van worden. Ook plaatsen we regelmatig artikelen en tips over alles wat met duurzaamheid te maken heeft.
Groenvoer is de gids voor groen Nederland!

Ik kom de laatste tijd overal Doppers tegen. Het opvallende flesje met het handige drinkglaasje als dop is dus een succes. Maar hoe duurzaam is het verkopen van een kunststof flesje eigenlijk? En wat willen ze precies bereiken?

Nederlanders kunnen trots zijn op hun kraanwater. Het behoort immers qua smaak en kwaliteit tot het beste water ter wereld. Er zijn in ons land meerdere initiatieven die kraanwater onder de aandacht brengen. Dopper is daar één van.

Claim
Dopper wil de groei van “plastic soep” — als gevolg van o.a. de vele plastic flesjes die elk jaar worden weggegooid — een halt toeroepen. Daarnaast stimuleren ze het gebruik van kraanwater en wordt het flesje klimaatneutraal geproduceerd. Een deel van de opbrengst gaat via Stichting Dopper Foundation naar waterprojecten in Nepal.

Hoe zit het precies?
Kraanwater is de duurzaamste en meest natuurlijke dorstlesser die er is. Bovendien bevat het 0 calorieën en kost het bijna niets. Ten onrechte denken veel mensen nog dat bronwater schoner of gezonder zou zijn, maar dat is een fabeltje. Sterker nog: de kwaliteitseisen van kraanwater zijn vaak strenger dan die van bronwater. Zonde dus van die 500.000 plastic flesjes die per dag in Nederland worden weggegooid. Alhoewel dat natuurlijk niet allemaal bronwaterflesjes zijn. Zonde ook van het geld, want flessenwater kost 150 tot 500 (!) keer meer dan water uit de kraan. Vandaar dat handige bedrijven dit gegeven aangrijpen om flesjes te verkopen die langer meegaan. Niks mis mee natuurlijk.

Een Dopper wordt gemaakt van de kunststoffen ABS en polypropyleen. Daarin zit geen BPA — een schadelijke stof die de hormoonhuishouding kan verstoren — zodat je het met een gerust hart aan je mond kan zetten. Bovendien is het flesje makkelijk schoon te maken met een afwasborstel of in de afwasmachine. Van de opbrengst gaat 10% naar de Dopper Foundation. De helft daarvan is bestemd voor waterprojecten van Simavi in Nepal. De andere helft wordt besteed aan educatieprojecten over water en plastic afval.

Door middel van de Dopper-app zou je gemakkelijk gratis tappunten voor kraanwater moeten kunnen vinden, maar bij mij (via Android) werkt het niet zo lekker. Geen ramp, want in Nederland is het niet zo moeilijk om een kraan te vinden. In andere landen, waar schoon drinkwater geen vanzelfsprekendheid is, zou het dan weer wél handig zijn. Daar voorziet de app wel enigszins in, maar hij crasht simpelweg te vaak.

dopper-steel

Oordeel
Het achteloze gebruik van plastic flesjes en het gemak waarmee ze náást de vuilnisbak belanden, is inderdaad stompzinnig. Bovendien is het oppompen, vervoeren en bottelen van bronwater door multinationals als Coca Cola (o.a. Chaudfontaine) en Nestlé (o.a. Pure Life) een kwalijke zaak. Vooral in derdewereldlanden controleren ze namelijk op die manier de belangrijkste levensbron, wat ten koste gaat van de arme bevolking. Wat dat betreft valt elk initiatief dat kraanwater promoot, afval tegengaat en mensen vertelt over deze problematiek toe te juichen. Het is een groot en complex verhaal dat Dopper wil vertellen, maar ze doen het op een positieve en laagdrempelige manier. Daardoor is het allereerst een handig meeneemflesje. Mét een belangrijke boodschap.

Verkrijgbaar via:
De website van Dopper en via verschillende winkels en webshops.

Producent:
Dopper
Jansstraat 46 Haarlem
www.dopper.com

Prijs:
Vanaf €12,50

Lees ook:
> Recensie Foodcoop Amsterdam
> Wereld Water Week

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.