De blockchain is de technologie achter cryptomunten als Bitcoin en Dogecoin. Het wordt gebruikt om transacties vast te leggen, bijvoorbeeld bij crypto-aankopen via het handelsplatform Bitcoin Prime (https://bitcoinprime.io/nl/). De blockchain kan echter ook voor andere dingen worden gebruikt, bijvoorbeeld om informatie over de herkomst van voedsel te bewaren. De techniek achter de blockchain is heel ingewikkeld, maar het concept is eenvoudig: gegevens decentraal en veilig opslaan, zodat elke schakel in de keten toegang heeft tot de informatie. De techniek kan een oplossing zijn om een hoop problemen te voorkomen en moet niet alleen zorgen voor een betere wereld, maar ook voor een betere voedselveiligheid.
De blockchain steunt Afrikaanse boeren
De mondiale voedselvoorziening blijft een probleem. De graanschuur van de wereld is veranderd in een oorlogsgebied en de droogtes treffen het Afrikaanse continent. De verdere ontwikkeling van de landbouwsector in Afrika moet ervoor zorgen dat deze landen minder afhankelijk worden van het buitenland. In het verleden werd er in derdewereldlanden daarom vaak ingezet op boerencoöperaties. Deze samenwerkingsverbanden wisselen informatie, gereedschappen en financiële middelen uit. Bovendien kunnen ze samen onderhandelen en een goede prijs afspreken.
Niet overal staan dergelijke coöperaties even sterk en dan kan de blockchain helpen. Door middel van de blockchain en decentrale apps kunnen lokale boeren toegang krijgen tot financiële diensten en transparante data. Hierdoor zullen boeren zelf beter kunnen verbouwen en hun rendement kunnen verhogen, waardoor ze meer overhouden om te investeren in de volgende teelt.
Transparant en veilig handelen in rijst
Een voorbeeld van een platform dat vandaag al wordt gebruikt, is Ricex (Rice Exchange). Dit is een op de blockchain gebaseerd platform voor het kopen en verkopen van rijst, nog steeds het belangrijkste landbouwproduct ter wereld. De rijsthandel gaat normaal gesproken gepaard met fraude, hoge verwerkings- en transactiekosten en ellenlange vertragingen. Inefficiënte systemen treffen vaak de zwaksten in de keten: de kansarme boeren. Dit platform maakt de handel echter gemakkelijker, transparanter en veiliger. Tegelijkertijd verlaagt het ook nog eens de transactiekosten. En dat komt iedereen in de keten ten goede.
Voedselveiligheid garanderen met de blockchain
Niet alleen voor de landbouwer is de blockchain een krachtig middel, maar ook voor de consument. Het helpt landbouwproducten namelijk betaalbaar te houden. En de toegenomen transparantie zorgt voor een hogere mate van voedselveiligheid. Zo gebruikt de Franse supermarktketen Carrefour de blockchain om de versheid van eieren uit de Auvergne-streek te monitoren. Deze producten zijn hierdoor geheel traceerbaar geworden.
In eerste instantie gebruikt Carrefour de informatie vooral intern, maar ook extern liggen er mogelijkheden. Zo zou er bijvoorbeeld een QR-code op de producten kunnen worden aangebracht. Als de consument dit scant, zou hij kunnen zien van welke boerderij zijn ei afkomstig is, op welke dag het ei werd gelegd, hoelang de kippen op de boerderij dagelijks buiten mogen scharrelen en welke voeding de legkip krijgt. Deze verregaande mate van transparantie komt tegemoet aan de eis van de consument, die verlangt naar fatsoenlijk geproduceerd voedsel. Het moedigt ook landbouwbedrijven aan om te investeren in dierenwelzijn.