Duurzaam denken en duurzaam doen

Ten opzichte van 2019 is de gemiddelde CO2-afdruk van Nederlanders niet veranderd in het eerste kwartaal van 2020. Er is een positieve verandering zichtbaar in duurzamer eten, maar daar tegenover staat meer uitstoot door vervoer. Ook zijn deze verschillen dusdanig klein dat ze niet significant zijn. De gemiddelde Nederlander is zich afgelopen jaar dus niet duurzamer gaan gedragen

Goede intenties zijn er

Deze bevindingen lijken in tegenspraak te zijn met al het duurzame nieuws dat het afgelopen jaar naar buiten is gebracht. Ook zijn er veel initiatieven, programma’s en artikelen die mensen helpen om zich duurzamer te gedragen. Nederlanders hebben wel de beste intenties en veel mensen denken ook van zichzelf dat ze stukken duurzamer leven. Zo gaven mensen vorig jaar aan dat ze van plan waren om minder vlees te gaan eten. Het kan zijn dat ze minder vaak vlees eten, maar per keer dat ze wel vlees eten een grotere portie pakken, waardoor er nog geen verschil te zien is in de cijfers. Ook zeggen mensen bewuster te reizen, maar is dit nog niet terug te zien in een significant lagere cijfers voor vlieg- en autokilometers. Het duurzame denken is er wel, alleen er is nog geen sprake van duurzaam doen.

Houding tegenover klimaatverandering

Het overgrote deel van de Nederlanders is het er mee eens dat de mens verantwoordelijk is voor klimaatverandering. Vergelijkbaar met vorig jaar vindt een derde van de Nederlanders het probleem zo groot dat ze niet weten waar ze moeten beginnen en bijna de helft ziet de situatie somber in voor toekomstige generaties. Nog steeds kijken mensen vooral naar grote bedrijven wanneer het aankomt op het tegengaan van klimaatverandering. Ze denken dat individueel initiatief weinig zin heeft zolang de grote bedrijven niet veranderen. Wanneer dit gebeurt gelooft vier op de tien dat eigen initiatief ook meer teweeg gaat brengen. Ongeveer 30 procent van de mensen gelooft dat de overheid kan helpen bij duurzamer gedrag van mensen.

Ecologische voetafdruk verkleinen

Natuurlijk zijn er ook genoeg Nederlanders die wel de eigen verantwoordelijkheid pakken en actief hun best doen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Het lijkt soms water naar de zee dragen, maar een beter milieu begint toch echt bij jezelf. Hiervoor hoeven we niet te wachten op de grote bedrijven. Iets doen is beter dan niets. Of je nu tientallen zonnepanelen plaatst op je dak of een enkel zonnepaneel, vegan gaat eten of vlees en vis een dagje per week laat staan, alle kleine bewuste keuzes hebben een effect. Een duurzaam leven hoeft niet moeilijk te zijn. Zonder al te veel moeite te doen kun jij je steentje aan het milieu al bijdragen.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.