Wasbare luiers: een goed alternatief?

Wasbare luiers een goed alternatief

Er gaan behoorlijk wat luiers doorheen voordat baby’s zindelijk zijn. Hebben we het alleen over wegwerpluiers, dan is de impact op het milieu aanzienlijk. Een duurzamer alternatief van de zogenoemde wegwerpluiers zijn wasbare luiers. Maar wat maakt wasbare luiers zo duurzaam? En zijn ze echt zoveel beter dan de wegwerp-variant? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over wasbare luiers.

Wat maakt een wasbare luier zo duurzaam?

Wasbare luiers zijn van natuurlijke materialen gemaakt. Daardoor voelen ze schoner en natuurlijker voor de babybilletjes dan de wegwerp-variant, die meestal chemische stoffen bevatten die vocht omzetten in gel.

Gemaakt van natuurlijke materialen

De meeste wegwerpluiers zijn gemaakt van papier (houtpulp), plastic en synthetische korrels van Super Absorberend Polyacrylaat (SAP-korrels). Dit zijn geen natuurlijke materialen die voor een deel van niet-hernieuwbare grondstoffen komen.

Wasbare luiers worden over het algemeen gemaakt van natuurlijke materialen zoals bamboe, hennep en wol. Deze materialen worden op een milieuvriendelijke wijze geteeld en hebben daardoor minder impact op het milieu. Deze duurzame luiers kunnen worden gewassen en dus opnieuw worden gebruikt.gaan daardoor langere tijd mee. Ondanks de vele wasbeurten zijn ze nog altijd duurzamer dan de wegwerp variant.

Kosten

Wasbare luiers zijn op de lange termijn goedkoper dan de wegwerp-variant, zeker als je voor tweedehands exemplaren kiest. Je kunt ze namelijk meerdere keren gebruiken en hoeft dus niet steeds nieuwe te kopen, zoals bij wegwerpluiers. Heb je de wasbare babybroekjes niet meer nodig? Dan kun je ze doorverkopen en geld terugverdienen. Je bespaart ook geld op je wasbeurt als je de babybroekjes niet in de droger stopt maar natuurlijk laat drogen.

Inlegvellen

Handig is het om inlegvellen te gebruiken bij de wasbare luier. Deze vangen de ontlasting op en kun je snel vervangen. Dat maakt het uitwassen een stuk prettiger. Uiteraard zijn hier ook duurzame varianten van. Let op dat de inlegvellen dan chloorvrij en biologisch afbreekbaar zijn.

Zijn er dan geen addertjes onder het gras?

Wasbare luiers absorberen over het algemeen iets minder goed dan de wegwerp-versie. Hierdoor voelt de wasbare variant wat natter aan. Dit kan er echter wel voor zorgen dat je kindje sneller zindelijk is (voordeel!), omdat het kind sneller doorheeft dat er een poepje of plasje is gedaan. Het wegwerp-exemplaar blijft droger, omdat vocht wordt omgezet in gel. Baby’s hebben dit minder snel door, wat van invloed kan zijn op zindelijk worden (let op: dit is nog niet aangetoond). Overigens blijft er wel minder troep achter na een dienstje in een wegwerp-exemplaar.

Wegwerpluiers zijn vaak ook eenvoudiger te gebruiken dan wasbare babybroekjes. Na het verschonen gooi je ze namelijk gewoon weg. Bij de wasbare variant komt er iets meer bij kijken. Enerzijds is dat het meenemen van de luiers als je buitenshuis bent. Weggooien is namelijk sonde. Anderzijds is dat het wassen. Hoewel het misschien vreemd klinkt, kun je de wasbare luiers gewoon bij je andere wasgoed in de wasmachine doen. Door een wasmiddel te gebruiken en de luiers op zestig graden te wassen krijg je zelfs de meest vieze broekjes schoon.

Heb je geen droger in huis? Dan moet je wasbare luiers natuurlijk laten opdrogen en kan het lang duren (soms zelfs 2 dagen!) voordat ze droog zijn. Je hebt dan ook veel wasrekken nodig om de vele broekjes uit te hangen en daar is niet altijd genoeg ruimte voor. Heb jij net een kindje gekregen? Bij Kruidvat vind je een groot aanbod aan fijne luiers voor je kleintje.

Plaats een reactie op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *