Het ene kind is het andere niet.
Van patiënt naar de ‘hele’ mens.
Het beste uit twee werelden.
Begin mei opende het Medisch Centrum “Kinderbuik&co” zijn openslaande deuren. Binnen is het net als buiten een oase van rust. Hier heerst geen haast. Wel veel ruimte en licht dat door de vele ramen vrij naar binnen kan vallen en door de glazen tussenschotten zijn weg naar kan vinden naar de wachtkamer die helemaal niet meer lijkt op een wachtkamer, maar meer op een ontvangstruimte of huiskamer. Ook het geheel oogt niet als een medisch centrum. Witte jassen ontbreken behalve als die nodig zijn voor zuiver medische handelingen. Echte bedden zijn er niet. Wel vliegtuigstoelen geschonken door de KLM, waarin de kinderen zich beslist minder ziek voelen dan in de echte “ ziekenhuisbedden,” want als je daarin ligt voel je je als kind pas echt ziek.
Dr. Judith M. Deckers-Kocken is de oprichtster van deze kliniek.
“Mijn ideaal is het beste te halen uit twee werelden. Naast al het goede uit de westerse geneeskunde wil ik deze aanvullen met een totale integrale aanpak. Dat houdt in bewustwording van het probleem, ermee om leren gaan en het zoeken van een evenwicht en daarbij speelt voeding een belangrijke rol. ”
Daar gaat het in deze kliniek om.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
en laat je elke week inspireren met de nieuwste artikelen!
Maar om wie gaat het eigenlijk?
De kinderarts is daar zeer stellig in. Wanneer je haar boek “Kinderbuik” openslaat staat daar op de eerste bladzijde: Voor alle kinderen van het universum. Dat zijn er nogal wat.
In Nederland zijn er 800.000 chronisch zieke kinderen waarvan 100.000 kinderen langdurige buikpijn hebben zonder een aanwijsbare lichamelijke oorzaak. Deze kinderen hebben een traject van drie tot vijf jaar in diverse ziekenhuizen achter de rug voordat ze terecht komen bij de kinderarts, specialist in maag-, darm-en leverziekten, Dr. Deckers-Kocken.
“Ik zie en hoor het kind. Ik zie het hele kind en niet alleen de buik of de symptomen die door die buik veroorzaakt worden. Ik spreek niet over maar met het kind en zijn ouders. Ik zie het kind als een totale eenheid en ook al doet een onderdeel het niet goed of wat minder, ik nodig mensen uit voor een “totale” behandeling waarbij ziekte onderdeel van de samenleving kan zijn. Zodat het kind gaat zien wat het wel nog kan in plaats van wat er niet kan. Ziekte hoef je niet te zien als vijand. Ik geef het kind zijn eigen regie terug.”
Hoe gaat dat dan in zijn werk?
“Het kind (van 0 tot 19 jaar) komt met zijn ouders op een afspraak waarvan de tijd niet beperkt is tot tien minuten. Naast alle medische dossiers van vele jaren inventariseer ik de klachten en beperkingen, maar ik focus me daar niet alleen op. Het probleem wordt een onderdeel van het grotere geheel en met dat geheel gaat gewerkt worden.
Ik stel vragen als:
“Hoe ziet je leven eruit?” “Wat doe je graag?”“Wat eet je graag?” “ Waar ben je goed in en word je blij van?”
“Wat wil je zeker niet?” Na mijn consult gaat het kind naar een psycholoog, diëtiste, verpleegkundige en een yoga-docent. Zij spreken en zien het kind/gezin vanuit hun discipline. De intake duurt wellicht langer dan in een ander ziekenhuis maar is ook grondiger en hierdoor zijn de vervolgbezoeken minder vaak nodig. Na de intake komt het multi-disciplinaire team bij elkaar en stellen we een behandelingsplan op.”
Judith Deckers-Kocken ziet de mens en dus ook het kind als een eenheid van lichaam, geest en ziel. Daar hoort ook bewustwording van voedingspatronen bij, net als ademhaling, leefwijze en stress. Zij heeft werkelijke aandacht voor de kinderen waardoor zij zich gehoord en gerespecteerd voelen. Kinderen gaan haar vertrouwen en en ze gaan zich veilig voelen en dat is een goede basis voor een genezingsproces. In haar boek “ Kinderbuik” schrijft zij hoe belangrijk gezond, gelukkig en genieten zijn.
De kliniek ligt er idyllisch bij. Alleen al in zo’n omgeving van puur natuur komt een kind tot rust. En wanneer je denkt dat hier een prijskaartje aan hangt dat maar weinigen kunnen betalen, dan is dat een volledige misvatting. Deze kliniek is net als alle andere klinieken voor ieder kind toegankelijk. De reguliere consulten worden geheel of grotendeels door de verzekering betaald. De reguliere zorg is zonder onderscheid van portemonnee, achtergrond of cultuur. Voor de andere disciplines is Judith druk bezig de verzekering ervan te overtuigen dat deze aanpak geen geld kost maar geld oplevert. Uitgerekend is de besparing zo’n 340 miljoen euro.
“We werken met meerdere disciplines tegelijk. Er is geen verlies van tijd want we kunnen meteen overleggen. Wachtlijsten zijn hier niet aan de orde van de dag. We maken een plan. We oogsten snelle veranderingen wat resulteert in minder bezoeken aan het medisch centrum en vooral in een gelukkiger kind. Bovendien zien we de kinderen alleen poliklinisch en in dagbehandeling, wat veel gezondheidszorgkosten bespaart.”
Dat deze aanpak resultaat blijkt op te leveren kunnen we lezen in het proefschrift van Judith Korterink dat op 19 juni jl. het licht zag met de titel “ Epidemiology, Diagnosis and Management of functional abdominal pain in children” met als ondertitel “ a look beyond the belly.” Daarin wordt wetenschappelijk onderbouwd dat deze behandelingsmethode daadwerkelijk effectief is. De beschreven wetenschappelijke onderzoeken zijn in de afgelopen jaren onder begeleiding van Judith Deckers-Kocken uitgevoerd.
Dat de verwezenlijking van dit ideaal van een bevlogen arts zomaar tot stand kwam, dat zou een mooi sprookje zijn. “Deze kliniek werd mogelijk gemaakt door het oprichten van een stichting en met behulp van veel sponsors van groot tot klein en vooral met de letterlijk handen-uit-de-mouwen-stekende vrijwilligers, die trouwens nog steeds nodig zijn omdat het pand nog niet helemaal af is. Een noodkreet is hier wel op zijn plaats. Iedere hulp is buitengewoon welkom.
Ook is het belangrijk dat deze kliniek gezien wordt door mensen uit allerlei lagen van onze maatschappij. Van collega-artsen die rechtstreeks naar ons kunnen verwijzen tot andere collega’s, van investeerders tot banken. Daarbij zou het goed zijn ook de opleidingen van de zorgverleners te informeren over deze aanpak en ook scholen zouden er hun voordeel mee kunnen doen.
Op dit moment wens ik dat heel veel kinderen na hun lange omzwervingen rechtstreeks de weg weten te vinden naar de “Kinderbuik & co” in Berg en Bosch in Bilthoven. Mijn doel is om kinderen en hun ouders de weg te wijzen naar zichzelf en mijn geluk is dat te mogen doen.”
Ook interessant om te lezen..
> Slowjuicen met Joost, oprichter van Versapers
> Wég eczeem!