Holistische kijk door Ingrid Kersten, natuurgeneeskundige
Mensen die last van eczeem hebben kennen het wel. Jeuk, kriebel, zwellingen en een hele rode huid zijn, zeker in de zomer, echt heel vervelend. Vooral als je lekker wil zwemmen of in je korte broek buiten wil lopen. De schaamte van zo’n lelijke huid is vaak de reden dat we lange mouwen en lange broeken blijven dragen. Een duik in het zwembad slaan we in de zomer even over.
Heel begrijpelijk want deze jeukende huiduitslag, gepaard met rode plekken, vochtzwellingen en schilferingen is voor de aanblik niet echt fraai en laat je liever niet zien. Het wordt een oppervlakkige huidaandoening genoemd of wel eczeem of dermatitis, het gaat veel verder dan de oppervlakte en het wordt dan ook tijd om hier wat verdieping in aan te brengen.
Je kind of jijzelf hoeft hier echt niet mee rond te lopen. Met de juiste inzichten kan je snel weer een t-shirt of korte broek aan. Bij kinderen komt eczeem op jonge leeftijd veel voor. In de holten van de ellebogen, in de knieën, op de armen en benen. Nog vervelender als je het ook goed kunt zien in het gezicht en als de huid gepaard gaat met ontstekingen doordat de huid met de nageltjes, vaak ’s nachts, wordt opengekrabd. Onder de nagels zit vaak, onbemerkt vuil, waardoor de open gekrabde huid kan infecteren en er dan uiteindelijk ontstekingen en lelijke wondjes of littekens kunnen ontstaan.
Lees ook: Verzuring van je lijf tegengaan? Dat doe je zo …
Wat wordt er aan eczeem gedaan
De meningen wat we aan eczeem kunnen doen lopen nogal sterk uiteen. Bij een huisarts of dermatoloog (huidarts) wordt medicatie voorgeschreven op basis van lokale therapiebehandeling; oftewel, de aangedane plek wordt behandeld met eczeemzalf of eczeemverband. Soms kiest de arts voor een meer systematische aanpak en worden er ook medicijnen voorgeschreven in de vorm van tabletten. Mocht dit niet werken dan volgt vaak de opmerking dat het eczeem komt door erfelijke aanleg. Dit wordt gesuggereerd omdat er vaak meerder personen in het gezin zijn die last hebben van eczeem. Wat hierbij vergeten wordt, is dat in het gezin dezelfde voedingsstijl, levensstijl en gewoonten aanwezig zijn.
Het advies om geen prikkelende zeep te gebruiken, te zorgen dat de huid niet uitdroogt, andere lakens of kleding te gebruiken en stof en pollen te vermijden is natuurlijk, voor wat de eerste twee adviezen altijd prima. Deze adviezen, de medicatie en de zalf, halen echter niet de lichamelijk oorzaak weg. Persoonlijk ben ik hier niet blij mee, hiermee smeren we namelijk een crème of zalf over het oppervlakkige probleem en kijken we niet in diepte.
Werking medicinale zalven
Mocht je van de arts een zalf meekrijgen, realiseer je dan dat dit meestal zalven zijn op basis van hormonen (corticosteroïden) of een antibioticazalf. Deze zalven maken de huid dunner (atrofie), verwijden de bloedvaten (couperose) en hebben bijwerkingen in de vorm van ontsteking van de haarzakjes, haargroei-stimulatie en een jeukend en branderig gevoel. Deze laatste bijwerking kan makkelijk verward worden met de jeuk van de aandoening zelf; het eczeem. Antibioticazalf wordt gegeven om de bacteriën te doden die mogelijk de huid zijn binnengekomen via het vuil van de handen en het krabben. Realiseer je dat deze zalven voor uitwendig gebruik de inwendige oorzaak niet wegnemen. Zodra je met deze zalven stopt, is de kans groot dat het eczeem weer terugkomt.
De echte oplossing voor een eczeemhuid
Om echt systemisch naar het lichaam te kijken, is het zinvol om te begrijpen hoe het lichaam werkt en waarom het lichaam een huidreactie vertoont die niet hoort. De plaats waar het eczeem zich bevindt zegt veel over het lichaam. Zo is bijvoorbeeld eczeem boven de ogen een aanwijzing voor dikke darm verstoring en in het midden van de handpalm een aanwijzing voor problemen in de suikerstofwisseling.
Een oorzaak is meestal ook terug te vinden in niet goed werkend immuunsysteem, deze vertoont een overdreven reactie op stoffen die het lichaam binnenkomen. En laat dit merken door ze uit te scheiden via de huid. Omdat een groot gedeelte van het immuunsysteem in de darmen actief is, is het zinvol en logisch om te kijken welke stoffen de darmen ontvangen. Dus met andere woorden: wat stoppen we in onze mond? Wat in de vertering niet goed gaat, komt als onverteerbare of ongewenste stoffen van de voeding in de darmen terecht en kan voor heftige reacties zorgen die we niet direct linken aan huidklachten? Uiteindelijk kan dit resulteren in een overactief immuunsysteem. Een immuunsysteem dat overactief is, heeft grote moeite bepaalde stoffen te verwijderen en af te voeren en roept daarom de hulp in van andere organen. Het lichaam wil deze stoffen namelijk hoe dan ook niet in huis hebben en zal de snelste weg naar buiten zoeken: via de huid. En dan het liefst daar waar de huid heel dun is. Zoals de binnenkant van de ellebogen, knieholten, het gezicht etcetera.
Voedingsadvies en probiotica
Voor een betere en mooiere huid zal je absoluut bij het inwendige moeten beginnen. Zo is je voeding dus wel degelijk van belang voor een schonere en mooiere huid. Zonder goede voedingstoffen kan de huid van binnenuit nooit genezen. Veel voedingstoffen worden aan het jonge kind gegeven en is het darmsysteem hier nog niet op voorbereid. Een onbekend terrein voor de jonge moeder. Mocht dit alles herkenbaar voor je zijn neem dan contact op met een deskundige. Samen kijk je welke voeding te belastend is en welke voeding zinvol is. Zonder dat er vitaminen en mineralen tekorten ontstaan en we tekort doen aan de specifieke behoeften van het kind. Met een goed advies ontstaat er een verantwoorde samenstelling van de dagelijks aangeboden voeding en de inname van voldoende vitaminen en mineralen. Door het toevoegen van voeding met een hoog glutamine gehalte en een product welke een goede darmfloracultuur bevat. Een probiotica heeft al gunstige werking op het darmstelsel binnen twee maanden en kan de eczeem binnen een zeer korte termijn van de huid wegtrekken. Op deze manier wordt de echte oorzaak meteen aangepakt en kan de huid snel vrij zijn van deze irritatie.
Een crème of zalf als uitwendig hulpmiddel bij eczeem
Natuurlijk gaan we ondertussen de huid ook behandelen want de jeuk blijft bestaan zolang we de organen niet in balans hebben. Een natuurlijk crème of zalf als uitwendig hulpmiddel is altijd goed mits deze geen chemische stoffen of hormonen bevat. Er zijn op de markt ook zinvolle natuurlijk hulpmiddel welke de jeuk verzachten. Calendula Officinalis of Aloë Propolis Creme Calendula of Aloe Propolis in de vorm van zalf of crème kan tijdens de behandelperiode goed gebruikt worden om de uitwendige verschijnselen, jeuk en roodheid, te verzachten. Deze beide crèmes hebben een antibacteriële werking en kunnen heel goed op het eczeem aangebracht worden. Aloë Propolis bevat ook kamille extract, vitamine A en E. Deze laatste crème zou mijn voorkeur hebben vanwege de meervoudige samenstellen van stoffen. Calendula en Aloë Propolis is altijd handig om in huis te hebben, omdat het ook toegepast kan worden bij sneetjes, schaafwonden en ontstekingen.
Wil je meer weten over eczeem bij kinderen of heb je een vraag over een passende behandeling? Neem dan gerust contact met me op.
Ingrid Kersten, Natuurgeneeskundige
www.praktijkvoorvitaliteit.nl; info@praktijkvoorvitaliteit.nl
Meer lezen?
> Houd je huid gezond!
> Bescherm je huid tegen schadelijke omgevingsfactoren met lavera Anti-Pollution
> Bee honest, laat je huid stralen!
Niets missen van De Betere Wereld?
Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte. Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.