Jong of oud: creatief bezig zijn vinden veel mensen leuk. Er zijn veel verschillende creatieve hobby’s. Creatieve hobby’s lopen uiteen van schilderen, boetseren, tekenen tot het maken van modeltreinen of het maken van eigen kleding. Het uitvoeren van een hobby is niet alleen rustgevend of ontspannend, het kan ook goed zijn voor de ontwikkeling. Zo zorgt creatief bezig zijn ervoor dat je hersenen worden gestimuleerd om anders te denken. Knutselen zorgt er ook voor dat je verbeelding wordt geprikkeld en meer oplossingsgericht denkt. Dat is een vaardigheid die tijdens veel andere situaties ook goed van pas kan komen. Het is niets voor niets dat op school of thuis knutselen met kinderen wordt gestimuleerd.
Is knutselen slecht voor het milieu?
Knutselen met glitters, vilt, papier, verf, klei of piepschuim is leuk. De mogelijkheden om leuke knutselwerkjes met deze materialen te fabriceren zijn eindeloos. Maar helaas zijn deze materialen niet goed voor het milieu. Misschien ben je als ouder al niet blij met glitters overal in huis, maar het milieu is er helemaal niet blij mee. Glitters zijn gemaakt van microplastic en dit materiaal is slecht voor het milieu. Datzelfde geldt voor klei in een felle kleur, deze zijn namelijk het gevolg van chemische verfprocessen. Daarnaast worden de meeste knutselmaterialen vervaardigd in lagelonenlanden. Niet alleen de wijze van productie maar ook het vervoer past niet geheel in een duurzame of milieuvriendelijke gedachtegang. Gelukkig zijn er genoeg opties om met duurzame materialen te knutselen. En dat kan al dichtbij huis beginnen.
Herbruik materialen voor knutselwerkjes
Voor knutselen heb je in principe helemaal niet veel nodig. Een schaar, lijm of plakband zijn essentiële benodigdheden. De rest van materialen voor knutselwerkjes kun je vinden tijdens een zoektocht door het huis. Wanneer je samen met kinderen een zoektocht door huis doet leer je ze gelijk om anders naar materialen te kijken. Niet alleen hun creativiteit wordt geprikkeld, maar ook die van jou. Zo kun je bijvoorbeeld wc-rolletjes gebruiken, oude tijdschriften of lege flessen. Daarnaast doen ook oude kleding, resten stof of linten het goed als materialen voor knutselcreaties. Met oude verpakkingen, dozen, kurken en flessendoppen kun je de mooiste kunstwerken creëren. Kijk vooral eens rond op internet om inspiratie op te doen.
Haal knutselmaterialen uit de natuur
Niet alleen in huis vind je veel knutselspullen die je kunt hergebruiken, ook in de natuur kun je materialen voor knutselen verzamelen. Tijdens een wandeling door de tuin, strand of bos kom je vaak al genoeg leuke dingen tegen waarmee je iets moois mee kunt maken. Zo kun je bloemen laten drogen tussen een boek en vervolgens met lijm op een groot stuk karton plakken. Maar je kunt ook steentjes, stukjes schors of veren gebruiken voor een knutselwerk. Denk daarnaast ook eens aan:
- Stokjes
- Schelpen
- Zaden
- Mos
Wanneer je een rondje door het bos of tuin loopt zie je wellicht nog veel meer dingen die je kunt gebruiken voor het knutselen. Ook kan het per seizoen verschillen wat je tegenkomt, zo zie je wellicht in de herfst meer kastanjes en eikels terwijl je in de zomer veel bloemen kunt plukken.
Educatief en creatief tegelijkertijd
Het zelf zoeken naar materialen in en rondom het huis is zowel leuk als educatief. Je kunt jouw kinderen tegelijk ook iets leren over recyclen of over de natuur. Zo kun je meer vertellen over de dingen die je tegenkomt in de natuur of over de werking van de natuur. Ook kun je bijvoorbeeld een bloempot knutselen waarin je zaden zaait zodat de kinderen gelijk zien hoe het werkt. Een ander idee is om een knutselwerk te maken wat tegelijkertijd ook een functie heeft, zoals een zaadbol voor de vogels. Kinderen hebben niet veel nodig om iets te knutselen, geef ze verschillende materialen en laat de creativiteit maar stromen. Je zal het zien: de mooiste kunstwerken ontstaan vanzelf!