Samen een koe kopen, natuurlijk!
Geen vlees, wel vlees, minder vlees. Dierenwelzijn, en je eigen gezondheid. Aspecten van je consumptie waar je eens goed over na kunt denken.
Om een goede keuze te kunnen maken, ging ik in gesprek met Kirsten Marsman, initiatiefnemer van Samen Een Koe Kopen.
Samen Een Koe Kopen; wat kun je De Betere Wereld-lezers vertellen over de essentie?
In de huidige maatschappij wordt het steeds belangrijker dat wij ons bewust zijn wat er alle-maal gaande is. Dit geldt met name ook voor vleesconsumptie; is het vlees dat wij eten nog wel gezond? Hoe zit het met dierenwelzijn, willen wij wel vlees eten van dieren waarvan wij niets weten? Hoe is het met ons milieu? Samen Een Koe Kopen, Samen Een Varken Kopen en Samen Een Kip Kopen biedt als antwoord op deze vragen een prachtig initiatief: 100% traceerbaar vlees, van dieren die een goed en natuurlijk leven hebben geleid op van een boerderij waar dierenwelzijn en een beter milieu hoog in het vaandel staan. Klanten kunnen online bestellen en krijgen dit verse, geportioneerde vlees in de vorm van een vleespakket middels gekoeld transport, thuisbezorgd.
Met kortingscode BETEREWERELD ontvang je als lezer
10% korting op je bestelling
Hoe kan dit initiatief mij als consument helpen te participeren in een betere wereld?
Allereerst geven wij antwoord op de steeds grotere behoefte van mensen om duidelijkheid te krijgen over wat ze eten. Wij bieden de bewuste consument de mogelijkheid op een betaalbare manier te genieten van duurzaam vlees van dieren, die weliswaar gefokt worden voor de vleesconsumptie maar die de tijd krijgen om een natuurlijke manier te leven en die niet preventief zijn ingeënt met antibiotica of andere rotzooi. “Eten met geweten!”
De duurzaamheid van ons bedrijf is terug te vinden op verschillende fronten. Zo eten onze dieren voer dat op eigen, aangrenzende grond wordt verbouwd. De afstand tot het slachthuis is minimaal, hetgeen zowel voor dierenwelzijn en duurzaamheid zeer voordelig is.
De verpakking is speciaal ontwikkeld voor hergebruik en de koeling verbruikt minimaal energie.
Onze dieren lopen heerlijk de hele dag buiten, lekker voor de dieren maar dit zorgt tevens voor een lagere CO2-uitstoot. Bij vermenging van mest in de stal zorgen chemische processen voor een hoge ammoniakuitstoot; in de wei treedt die vermenging niet op. Bij het uitrijden van de mest uit de stal komt opnieuw ammoniak vrij.
Ook de uitstoot en het ontstaan van lachgas en methaan, deze gassen zorgen voor een opwarmend effect, is op een boerderij waar de dieren grotendeels van het jaar buiten staan aanmerkelijk minder.
Verantwoord vlees consumeren lijkt een trend die zich doorzet. Daarnaast stijgt het aantal flexitariërs en vleesverlaters. Hoe kijk je hier tegenaan?
Wij merken dat natuurlijk ook. Regelmatig hebben wij op markten of via de telefoon lange gesprekken hierover met onze klanten of mensen die overwegen hun eetstijl te veranderen. Wij juichen dit enorm toe, laten we aub met z’n allen minder of geen vlees meer eten. En eet alleen nog maar traceerbaar vlees zodat je weet wat je eet en je er zeker van kunt zijn dat dierenwelzijn niet in het geding is geweest.
Onze klanten bestaan hoofdzakelijk uit flexitariërs, mensen die bewust kiezen voor minder vaak vlees eten. Daarnaast willen zij zeker weten dat de dieren een goed natuurlijk leven hebben gehad én kiezen zij alleen voor het eten van ‘schoon’ vlees. Mensen willen geen volgespoten vlees meer. Van de effecten die deze toevoegingen als bijvoorbeeld antibiotica kunnen hebben op hun gezondheid, zijn de mensen zich steeds meer bewust. Wat ga je jezelf afvragen wanneer je in het ziekenhuis hoort dat de medicatie niet aanslaat?
Een groot deel van onze klanten bestaat uit 55-plussers, die behoefte hebben aan ‘vlees van vroeger’. Zij vinden bij Samen Een Koe Kopen weer die ouderwetse smaak en malsheid van het vlees, doordat wij ons vlees laten rijpen zoals vroeger zo gewoon was.
De mensen die er voor kiezen geen vlees meer te eten begrijpen wij, maar of dit in alle gevallen een gezonde levensstijl is, weet ik niet.
Jullie werken volgens de eisen voor biologisch vlees, maar het keurmerk blijft achterwege. Hoe zit dat precies?
Wij kiezen hier bewust voor. Het mogen voeren van de Skal-certificering is een dure aangelegenheid hetgeen weer teruggevonden gaat worden in de prijs van het vlees. Wij willen de prijs voor dit kwalitatief geweldige vlees betaalbaar houden zodat iedereen hiervoor kan kiezen.
Daarnaast zijn wij van mening dat de onderscheidende smaak van ons vlees ook tot stand komt doordat onze koeien op kruidige weides grazen, die de afgelopen 13 jaar niet meer zijn omgeploegd. Wanneer je een Skal-certificering wilt opstarten zouden deze weides compleet omgeploegd moeten worden en gaat er naar ons idee veel goeds verloren.
De vleesrasrunderen krijgen een “mengsel van mais, bierborstel, hooi en gerstemeel” gevoerd, dat je dus zelf verbouwt. Dat bespaart gelukkig elders op de wereld heel wat boskap en transportkilometers, chapeau! Welke invloed heeft dat voer op de smaak?
Natuurlijk heeft dit invloed op de smaak, net als het grazen op kruidige weides zijn uitwerking heeft. “Alles wat je er in stopt, komt er ook weer uit.”
“Uiteindelijk worden zij, apart van de andere runderen op een kalme diervriendelijke ambachtelijke manier geslacht.” Je kunt je voorstellen dat een deel van onze lezers vindt dat een diervriendelijke dood niet bestaat. Hoe kijk je daar tegenaan?
Het nemen van een leven is nooit plezierig. Wij verzorgen de dieren met alle liefde en vinden de manier waarop zij geslacht worden dan ook verschrikkelijk belangrijk. Ten eerste vanuit het oogpunt van dierenwelzijn. Onze dieren worden gedurende een korte reisperiode vervoerd in een twee-koe’s trailer, dus niet in grote veevrachtauto’s. De koeien gaan onder begeleiding van de hun welgekende boer. Zij staan niet in een rij voor de slacht maar worden na goedkeuring door de boer begeleid naar het punt van slachting.
Een stressvrije slachting heeft ook grote invloed op de kwaliteit van het vlees. Het stresshormoon kan namelijk een van de oorzaken van taai en minder smaakvol vlees zijn.
Welke feedback hebben jullie inmiddels uit de markt ontvangen?
Wij vragen onze klanten regelmatig naar hun bevindingen. Dit is voor ons een manier om een vinger aan de pols te houden en adequaat te kunnen reageren op vragen of opmerkingen. Onze klanten belonen waarderen ons met een rapportcijfer 9,6. Dat zegt toch voldoende?
Er leeft onder onze lezers mijn inziens interesse jullie boerderij te bezoeken. Is dat mogelijk?
Ja dit is zeker mogelijk. Wij organiseren daar open dagen voor, Iedereen is dan van harte welkom om een kijkje achter de schermen van Samen Een Koe Kopen te nemen.
Wat kunnen wij in de toekomst nog van Samen Een Koe Kopen verwachten?
Als reactie op de vraag uit de markt is er inmiddels ook sameneenvarkenkopen.nl en sinds zeer recentelijk ook sameneenkipkopen.nl.
Tot slot een praktische vraag: Welke specifieke tips kan je onze lezers geven aangaande het bewaren als het bereiden van het vlees?
Ons rundvlees is in de vriezer een jaar houdbaar, dit staat keurig (net als de soort van het vlees) aangegeven op de etiketten waarvan iedere afzonderlijke verpakking is voorzien. Voor varkensvlees is dit een ½ jaar. En voor de kip 9 maanden.
Wanneer klanten een luxe vleespakket ontvangen, met daarin vers per portie vacuümverpakt, vinden zij bijgesloten een folder met daarin de basisbereidingen van de verschillende soorten vlees. Het vleespakket bevat namelijk 13 soorten variërend van entrecote tot gehakt en van tournedos tot rundersaucijs. Iedereen kan het op de juiste manier bereiden.
Op onze website en Facebook-pagina geven wij onze klanten een ruime keuze uit leuke, smakelijke, feestelijke en snelle recepten. Ook tips als het laten rusten van het vlees na het bakken, is er eentje van.
Met kortingscode BETEREWERELD ontvang je als lezer
10% korting op je bestelling
www.SamenEenKoeKopen.nl
www.SamenEenVarkenKopen.nl
www.SamenEenKipKopen.nl
Tekst: Erwin Polderman
Gerelateerd:
> Eerlijk én heerlijk rundvlees