Blockchain voor een betere wereld

blockchain

Blockchain in kokosnoten en koffie zorgt voor minder armoede en méér transparantie

Laatst bijgewerkt op 29 januari 2018

Laatste update op 29 januari 2018

Blockchain. Vergeet de bitcoin, het gaat nu om kokosnoten en koffie. En om diensten van je gemeente.

De nieuwe technologie geeft je meer inzicht en vertrouwen, is laagdrempelig en zorgt zelfs wereldwijd voor minder armoede. Hoe fijn is dat?!

Blockchain, wat is het?

Er circuleren verschillende definities, maar je kunt het zien als een verzameling informatie die niet op één computer staat maar op een heel netwerk van computers. Er is dus niemand alleen-eigenaar van alle info, bijvoorbeeld binnen een supply chain (van producent tot aan de eindgebruiker). Een algoritme – daar is ie weer – checkt alle blokjes info in dat gehele netwerk elke 10 minuten en zorgt dus voor de absolute correctheid ervan. Zelfs keurmerken worden overbodig.

Blockchain en een betere wereld

Ben je er nog? Gelukkig. Want deze technologie heeft vele voordelen. De transparantie is van producent tot aan de eindgebruiker gegarandeerd en maakt die absolute waarheid blijvend zichtbaar. Twijfelen is niet meer nodig, en de firma ‘List & Bedrog’ kan het in de supply chain dus wel vergeten: uitbuiting van mensen en fraude kunnen eindelijk tot een minimum worden beperkt.

Door die transparantie is het ook mogelijk om te zien wat de producent of boer, die vaak aan het prille begin van de keten staan, aan een gewas of product verdient. Dat moet er toe kunnen leiden dat de boer of producent meer betaald krijgt, en daardoor betere arbeidsomstandigheden kan creeren, kinderen wel naar school kan sturen, etc.

Blockchain maakt het ook mogelijk om allerlei tussenschakels, die wereldwijd in de huidige systemen zorgen voor controle en veelal met wantrouwen worden bekeken, er tussenuit te wippen. Banken, notarissen en allerlei (overheids)instanties worden overbodig of krijgen een sterk veranderende rol aangemeten. Volgens de auteur van onderstaand artikel willen en gaan mensen en private partijen weer samenwerken. Meer maatschappelijke cohesie door blockchain – we love it!

Blockchain in de polder is een uitstekende long-read
met heldere uitleg, achtergrondinfo en voorbeelden

Jouw gemeente omarmt blockchain

Het artikel noemt ook de Groningse gemeente Zuidhorn waar een bijstandsmoeder via blockchain direct iets voor haar kind kan kopen bij een plaatselijke retailer. In een split-second wordt gecontroleerd of de moeder aan alle voorwaarden voldoet. Geen overbodig papierwerk noch nodeloos wachten, maar direct iets voor je kind kunnen doen. Dát kan het doen voor een behoeftig mens.

Blockchain en kokosnoten

Fairfood vindt dat ook, en is vooral enthousiast als kleine boeren en consumenten worden meegenomen in de voedselsector. De Amsterdamse ngo is gestart met kokosnoten. Met name omdat Nederland de op-een-na-grootste kokosolie-importeur is en kokos in welke vorm dan ook verwerkt is in 1 op de 20 producten in jouw lokale supermarkt. Stel je ’s voor wat blockchain voor die 200.000 kleine boeren kan betekenen…
Lees over de reis van de kokosnoot en bekijk vooral de video.

blockchain

Blockchain en koffie

Het succes van de eerlijke kokos moet radical gamechanger Moyee Coffee als muziek in de oren hebben geklonken. De ‘koffieboer’ uit Amsterdam levert weliswaar vooral zgn. single-estate en biologische koffie uit Ethiopië waar de koffieboeren niet alleen goed voor hun bonen worden betaald door Moyee, maar zelfs betaald worden om de koffiebonen te branden voor de Nederlandse markt. (Uniek! Zodoende bleef er niet de in fair trade/Fairtrade gebruikelijke waarde van 3% in het land achter, maar houden de koffieproducenten zelfs 50% – how’s that voor fair trade?! Moyee noemt het FairChain.)

Blockchain x FairChain

Volgens Moyee is blockchain the missing link in de FairChain koffieketen, en vond onder anderen een partner in Fairfood: “…de reis [van Moyee koffie] tot aan de Nederlandse consument [is] voor het eerst volledig inzichtelijk. Het project moet licht schijnen op de verdeling van inkomsten binnen de koffie-industrie, die boeren vaak enorm benadeelt. Blockchain kan straks aan iedereen laten zien hoe de grote koffiebranders en inkopers exorbitant veel geld verdienen aan die bonen, terwijl boeren achterblijven”, aldus Guido van Staveren van Dijk, oprichter van Moyee Coffee.

blockchain

 

Lees meer over blockchain:

Fairfood neemt initiatief tot eerlijke kokos
Versnelling energietransitie met innovatieve services elektrisch autorijden

Lees ook:

Gratis apps voor een betere wereld

 

Niets missen van De Betere Wereld?

Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte.
Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

 

 

 

 

 

Plaats een reactie op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *