Emotioneel eten en eetverslavingen: help jezelf

Stop jij jezelf ook helemaal vol met alles wat de koelkast te bieden heeft, op het moment dat je niet lekker in je vel zit? Je bent niet de enige. Honderden Nederlanders grijpen de koektrommel erbij zodra ze zich verdrietig, boos of gefrustreerd voelen. In sommige gevallen leidt dit zelfs tot een verslaving: ook wel een BED (Binge Eating Disorder) genoemd. Wat je ertegen kunt doen, lees je hier.

De Binge Eating Disorder

Een BED brengt ook meer met zich mee dan enkel het eten. Je herkent het aan meerdere gedragseigenschappen zoals bijvoorbeeld het voortdurend op de weegschaal staan, het overslaan van maaltijden en obsessief gedrag rondom eten. Niet alleen heeft dit gevolgen voor je lijf (overgewicht, onvruchtbaarheid), ook je psychische gezondheid heeft er flink onder te leiden. Dit zelfdestructieve gedrag kost je namelijk niet alleen je lijf, maar ook een gelukkig leven.

Lees ook: Wat doet suiker met je lichaam

Ken en erken de vijand

De eerste stap om wat aan je eetverslaving (en het emotionele eten) te doen, is het erkennen van het probleem. Op het moment dat je aan jezelf (en eventueel je omgeving) toe durft te geven dat er iets niet helemaal goed gaat, neem je namelijk al een ongelooflijk grote stap in de goede richting. Dit geeft je namelijk de mogelijkheid om jezelf een spiegel voor te houden, en de vijand in de ogen te kijken. De vijand, ben jij namelijk zelf. Nu je deze dappere stap genomen hebt, kun je de situatie een stuk gemakkelijker onder de loep nemen en uitvinden waar het probleem zich werkelijk bevindt.

Zorg voor structuur in je leven

Maar voordat je aan de slag gaat, moet je jezelf alle hulp geven die er mogelijk is. Begin met het herstructureren van je leven. Op welke punten geef je bijvoorbeeld het makkelijkste toe aan de verslaving? Is dit wanneer je alleen op de bank een film kijkt, of juist wanneer je vroeg opstaat om naar het werk te gaan. Probeer de structuur van deze momenten te veranderen, en vervang het eetmoment door iets anders. Denk bijvoorbeeld aan een wandeling in het bos, een aantal sets fitnessoefeningen in huis of het lezen van een spannend boek.

Verander je omgeving

Het is dan ook ontzettend belangrijk om je omgeving regelmatig te veranderen. Zeker op de momenten waarop de verslaving het hardnekkigst aanwezig is, is het belangrijk om jezelf fysiek uit de situatie te halen. Zorg ook zeker dat je op tijd professionele hulp inschakelt wanneer het probleem groter is dan wat jij op dat moment zelf aankan.

Lees meer:
Academie voor Holistisch Coachen: aandacht voor jouw ‘binnenwereld’

GoPure organic Fruits & Veggies, dé perfecte zomer snack!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.