Moyee Coffee kiest voor cupjes

Supereerlijke koffie voor je Nespresso-apparaat

Koffie. Het zwarte goud. Het goedje met die geur waar je je bed voor uit komt om de dag te omarmen. Eén van de meeste wijdverspreide en geaccepteerde verslavende middelen ter wereld. Maar waar komt je koffie eigenlijk vandaan?

Op Groenvoer vind je onafhankelijke recensies over plekken en producten waar we blij van worden. Ook plaatsen we regelmatig artikelen en tips over alles wat met duurzaamheid te maken heeft.
Groenvoer is de gids voor groen Nederland!

Moyee is een koffiemerk dat hier transparant over communiceert en een nieuwe wereld voor ogen heeft waarbij producenten en merken de buit 50/50 splitten. Ze hebben er zelfs een nieuwe term voor bedacht: Fair Chain. Als dat geen zuivere koffie is….

Claim
Moyee zegt ontwikkelingshulp overbodig te willen maken door de verkoop van koffie. Door de bonen in het land van herkomst te laten roosteren (iets wat de grote koffiejongens niet doen) blijft een aanzienlijk deel van de verdiensten in het land zelf. Zoveel zelfs dat als álle koffiemerken dit zouden doen, een land als Ethiopië zonder enige vorm van ontwikkelingshulp op eigen benen zou kunnen staan. Moyee noemt het zelf Fair Trade 2.0.

Hoe zit het precies?
Koffie is hot. In Nederland drinkt men gemiddeld 4,4 kopjes koffie per dag en dat betekent ruim 27 miljard koppen koffie per jaar. De huidige trend is dat iedereen zich barista wil voelen en dus thuis een apparaat heeft staan waarmee je je bezoek te allen tijde kunt verblijden met volwaardige cappuccino’s en latte’s. Om daar op in te spelen, levert Moyee — naast hele en gemalen bonen — ook cupjes voor in je Nespresso-apparaat. En bij Moyee koop je niet alleen koffie, maar ook een “lidmaatschap” bij een beweging. Hun campagnetaal is stevig en duidelijk: Revolution in a cup, Radically Good & Freaking Awesome Coffee! De website is een bron van inspiratie. Van het verhaal achter hun koffie tot video’s over hoe je zelf de allerbeste bakken zet. En Moyee zegt George Clooney niet nodig te hebben om te vertellen hoe goed ze zijn. Dat doen de crowd speakers wel, oftewel hun klanten. Een echt communitymerk dus.

Fair Chain is een revolutionair businessmodel met als doel om iedereen binnen de keten eerlijk te belonen: de helft van de winst is voor het land waar de koffie vandaan komt en de andere helft gaat naar de landen waar de koffie geconsumeerd wordt (in het oude systeem bleef slechts zo’n 15% van alle waarde in het land van herkomst). Naast het leveren van biologische bonen en hun eerlijke handel met Ethiopië, strekt Moyee’s MVO-beleid zich ook uit naar de inpakwerkzaamheden. Deze worden namelijk gedaan door Monta Packing, dat een samenwerkingsverband heeft met een sociale werkplaats.

Oordeel
Aangezien de biologische koffiebonen van Moyee officieel tot de beste 5% van alle bonen ter wereld behoren, kun je er van uitgaan dat het lekker is. En inderdaad! In vergelijking met de Roma van Nespresso die ik voorheen dronk, is Moyee wel wat minder krachtig. Er is geen range aan verschillende smaakjes en sterktes maar wie weet komt dat ooit. Al met al is het heel knap dat een kleine onderneming als Moyee een mooi alternatief voor Nespresso kan bieden en ook nog eens voor een prijs die lager ligt dan de cupjes die je in een officiële “Boutique” van De Club moet kopen.

Wat ik een gemiste kans vind, is dat Moyee zich wel op het sociale aspect van duurzaamheid richt (people), maar niet voldoende op het ecologische (planet). Ja, de koffie is 100% biologisch, maar de cupjes zijn niet van gerecycled materiaal gemaakt. Op mijn vraag wat ik met de gebruikte cupjes zou moeten doen en of ik ze terug kan sturen zodat zij ze zelf recyclen (zoals Nespresso doet), laat Moyee weten: ‘Op dit moment hebben we nog geen recyclestraat voor cupjes ingericht. We zijn nu aan het polsen bij onze klanten of ze er gebruik van zouden maken als we de mogelijkheid zouden aanbieden. De beste onder de kwaden is op dit moment dus de good old vuilnisbak.’ Ouch! Niks afval is voedsel dus. En crowdsourcen is natuurlijk heel goed, maar als het om dit soort elementaire dingen gaat, sta ik meer achter Steve Jobs’ visie: ‘It’s not up to the consumer to know what he wants. It’s up to us.’ Als je een recyclestraat aanbiedt, wordt ’ie ongetwijfeld gebruikt!

Door het niet kunnen recyclen van de cupjes, rijst bij mij namelijk de vraag of ik wel Moyee moet blijven drinken, ook al sta ik nog zo achter hun Fair Chain-idee. De keuze die je lijkt te hebben, is recyclen of producenten in Ethiopië helpen. Maar waarom moet er gekozen worden? Ook in de koffiewereld wordt continu geïnnoveerd, zoals door concurrent Peeze, die onlangs biologisch afbreekbare cupjes op de markt bracht die je na gebruik op de composthoop kunt gooien. Als die nou gecombineerd zouden worden met het Fair Chain-model van Moyee, dan zijn we pas écht goed bezig. Ik zou dan ook willen zeggen: team up guys!

Verkrijgbaar via:
www.moyeecoffee.com en alle filialen van Marqt

Prijs:
€4,70 (15 cupjes), €7,49 (375 gram, bonen of maling Limu & Jimma blend), €8,35 (375 gram, bonen of maling 100% Limu)

Lees ook:
> Waarom is de Lima-boon van Moyee zo speciaal?
> Supergezonde crackers van Biobites
> Wonen in een dorp zonder biowinkel

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *