Hippe Nederlandse bonen dragen bij aan oplossing wereldvoedselprobleem
Het jaar 2016 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot ‘Het jaar van de Boon’. Dekker Granen en Kunstmest BV uit Sint Maartensbrug is een bekende regionale leverancier in Noord-Holland, Hij verkoopt sinds 1903 peulvruchten die in de streek geteeld zijn. Dekker ziet opmerkelijke groei in de verkoop van bonen. Waar komt die hernieuwde belangstelling voor peulvruchten vandaan?
Retaildeskundige Erik Hemmes: “Peulvruchten zijn hot. Ik merk dat retailers de laatste tijd meer meters inruimen voor peulvruchten. Ik zie dat terug bij Albert Heijn, Jumbo, maar ook bij Lidl, Aldi en supermarktketens als Deen en Ekoplaza”. Volgens trendwatcher Adjied Bakas dragen bonen bij aan de oplossing van het wereldvoedselprobleem.
Streekproducten
Jan Dekker, derde generatie in het familiebedrijf en Matty Dekker de vierde generarie: “Wij focussen ons al jaren op de grauwe en groene erwt , witte bonen (de krombek), bruine bonen, citroenbonen en spliterwten. Deze authentieke Nederlandse peulvruchten worden geteeld in de Kop van Noord-Holland en West-Friesland, o.a. in en rond Geestmerambacht en de Schermer. Het zijn streekproducten . De oogst van de peulvruchten is in september”. De bonen en erwten worden bij Dekker ‘opgezakt’ door telers aangeleverd. Dekker levert de bonen daarop weer door aan onder meer de horeca, verzorgingshuizen en retail. Eén van afnemers is de specialiseerde versgroothandel Han de Kroon in Haarlem en sterrenrestaurant Merlet in Schoorl. Verder heeft Albert Heijn Warmenhuizen bonen van Dekker in het assortiment.
Win het kookboek ‘Herman over Bonen’!
Slowfood of powerfood
AH-supermarktmanager Yvonne Duin vertelt dat bonen voor de moderne consument ‘aangekleed’, verkocht worden. “De moderne consument heeft geen tijd voor de traditionele bereiding en koopt het liefst ‘de kant-en-klare’ bonenmaaltijden van bijvoorbeeld HAK”. “Jongvolwassenen weten vaak niet eens wat ze met bonen aan moeten, hoe ze een maaltijd moeten bereiden”, legt Matty Dekker uit. “ In het weekend daarentegen is er meestal wel tijd om bijzondere en gezonde gerechten te bereiden. ‘Mahuna’ is een merk dat peulvruchten zowel aan Nederlandse als buitenlandse retailketens verkoopt. Directeur Gerard Jansen: ”Wij merken een stijging van de verkoop. Het advies van het Voedingscentrum eenmaal per week peulvruchten te eten, kan van invloed zijn. Peulvruchten zijn oergezond en ze bevatten ‘langzame’ suikers, suikers die minder snel aan het lichaam worden afgegeven, zodat je lichaam langer een voldaan gevoel heeft.”
Joke Boon, auteur van het boek, ‘Bonen!!’schrijft over de duurzaamheid van bonen: “ze zijn duurzaam en goed voor het milieu en voegen stikstof toe aan de bodem. De gezondheidsvoordelen zijn legio: veel vezels, vitaminen, mineralen en koolhydraten”. Joke Boon meldt verder dat het Wereld Kanker Onderzoek Fonds het gebruik van peulvruchten aanbeveelt.
Vleesvervangers en duurzame footprint
De vermelding van peulvruchten in de Schijf van Vijf en de Richtlijnen van Goede Voeding van het Voedingscentrum(2015) dragen bij aan de toegenomen populariteit. Volgens trendwatcher Adjied Bakas, schrijver van Future of Food: “Peulvruchten bevatten veel eiwitten, behoren tot de oude gewassen en worden vooral veel gegeten door vegetariërs. Peulvruchten zijn namelijk prima vleesvervangers. Daarnaast hebben ze een uitstekende duurzame footprint, want ze zijn dichtbij te verkrijgen”. Het laatste is niet helemaal waar; veel bonen komen ook uit Canada, de V.S. en China. Kikkererwten en linzen komen onder meer uit Turkije en Frankrijk. Kortom, het lijkt erop dat in de zoektocht van de consument naar gezonde producten de belangstelling voor peulvruchten past. Jan Dekker voegt eraan toe “Peulvruchten zijn niet alleen gezond ze zijn bovendien goedkoop.”
Vrij recent introduceerde HAK bonen in een aantrekkelijke stazak-verpakking. Het zijn (bijna) kant-en-klare maaltijden die zowel warm als koud te gebruiken zijn. Onder het motto ‘Bonen erbij’ stimuleert HAK samen met topkok Herman den Blijker met name de moderne gemaksconsument om mee bonen te consumeren.
The Gobal Seed Vault
Dekker Granen & Kunstmest reisde begin juni naar Spitsbergen om daar in de genenbank ‘The Global Seed Vault’ zaad van bonen te laten opslaan. In deze bank liggen Eroïca grauwe erwten van Dekker opgeslagen. Deze beschermde ‘kluis’ moet ervoor zorgen dat na oorlogen en natuurrampen er weer begonnen kan worden met de teelt van gewassen. Matty Dekker: “Door de oorlog in Syrië is veel landbouwgrond onbruikbaar geworden en zijn zaaizaden verloren gegaan. Ook na schade aan gewassen door nucleaire rampen zoals in Japan, is het verstandig weer op te starten met zaad dat in deze kluis ligt. ‘The Global Seed Vault’ is een soort mijnschacht op 120 meter diepte waar met name plantzaden van voedselgewassen worden opgeslagen. Jan Dekker is eveneens betrokken bij het ‘Proeflokaal peulvruchten’, hier worden nieuw geoogste peulvruchten gekeurd op kwaliteit en smaak. Het proeflokaal bestaat al tientallen jaren en vervult een soort kwaliteitscontrole.
Rijke historie
De historie van de boon gaat terug tot 6000 v. Chr. Toen op de hoogvlakten van Peru de Lima-bonen al verbouwd werden. Sojabonen werden al heel vroeg in China geteeld. Tuinbonen werden het eerst in het Midden-Oosten verbouwd. Via de ontdekkingsreizen is de boon in Europa terecht gekomen. Meer informatie en recepten zijn te vinden in het boek Joke Boon,’ Bonen!!, Elke maand 12 verrassende recepten met bonen” uitgeverij Carrera Culinair A’dam, (2015)
Gerelateerd:
> Win het kookboek ‘Herman over Bonen’!
> Zet groenten in de basis en scoor voor het klimaat