SodaStream, het betere bruisje ! (blog)

sodastream

Review van de SodaStream Play

Als je graag bronwater drinkt, sleep je wat af met PET-flessen. En dan te bedenken dat de kwaliteit ervan vergelijkbaar is met kraanwater… Zou het niet handig zijn als bronwater rechtstreeks uit de kraan zou komen? Met de SodaStream Play zijn we bijna zover. De SodaStream voorziet je kraanwater in enkele secondes van een fijn en verfrissend bubbeltje.

sodastreamHet apparaat werkt supersimpel. Je plaatst het koolzuurpatroon in de houder (één seconde werk), je vult de meegeleverde fles met kraanwater en klemt hem onder de houder (nog een seconde). Dan druk je een aantal keren op de knop waardoor het koolzuur in het water wordt gespoten. Gebruik het liefste ijskoud water, dat houdt het koolzuur beter vast. Even later heb je zelfgemaakt ‘bronwater’, sodawater of zoals mijn opa hardnekkig zei: spuitwater.
Het leuke is dat je zelf de hoeveelheid bruis kunt doseren. Fijn voor mensen zoals ik, die wel van bruis houden, maar weleens een schepje suiker of snufje zout in hun bronwater doen om de ergste bubbels eruit te pesten.

Je kunt met de SodaStream niet alleen sodawater maken: SodaStream levert SodaMix, siroop waarmee je het zelfgemaakte sodawater omtovert in een verfrissende limonade. Er zijn verschillende smaken van Energy Drink en Cola Light tot Pink Grapefruit. Ze zijn samengesteld op basis van suiker en zoetstoffen, waardoor ze weinig calorieën leveren (14 per 100 ml) en veel minder suiker dan de gemiddelde frisdrank. Naast de versies met de kunstmatige zoetstoffen is er ook een ‘Free’-lijn met uitsluitende natuurlijke zoetstoffen zoals fructose. De siroop komt in plastic flessen van 500 ml (voor 12 liter frisdrank). Je kunt je voorstellen dat de grote frisdrankproducenten in de toekomst mee willen doen met SodaStream en siroopjes van hun eigen producten zullen verkopen.
Als we de milieurekening opmaken is SodaStream een uitgesproken duurzaam concept. Bedenk maar hoeveel uitstoot en benzine er wordt bespaard als veel minder flessen frisdrank en bronwater getransporteerd hoeven worden over de snelweg…
De bijgeleverde fles gaat drie jaar mee en bespaart in die tijd 1260 PET-flessen.
Maar die plastic flesjes voor de siroop dan en de koolzuurcilinder? De laatste is van staal, hij wordt verkocht met €2,00 statiegeld, gaat zo’n 50 tot 60 liter mee en je kunt hem inruilen voor een volle via de website (www.sodastream.nl) of via een SodaClub-detaillist die hem opnieuw vult, dus dat zit wel goed.

sodastreamDe plastic flesjes zijn het enige milieuverbeterpuntje dat we konden vinden. Maar dat plastic leveren we gescheiden in en er staat tegenover dat de Sodastream geen elektriciteit verbruikt maar werkt op ‘manpower’.

The proof of the bubbles is in the drinking… Tijdens een familiefeestjes testen we de SodaStream voor publiek (wat meteen flink wat zeulen scheelde bij het boodschappen doen, niet onbelangrijk als je op de derde verdieping woont en geen lift hebt…). Het eerste dat opvalt is dat je een behoorlijke dosis koolzuur nodig hebt, wil het sodawater half zo sterk bruisen als het gemiddelde glas bronwater van een niet nader te noemen merk. Persoonlijk vind ik dat een pluspunt, zoals eerder gezegd houd ik van een verfijnd bubbeltje. Maar mogelijk denken de kritische nichtjes en neefjes in de leeftijd van tien tot 16 jaar daar anders over. Als ze hun glaasjes Sodastream met sinaasappelsmaak aan de lippen zetten, houd ik mijn hart vast. Onnodig. Het oordeel is unaniem: veel lekkerder dan gewone priklimonade. Juist omdat het bruisje zo subtiel is. ‘Gewone limonade prikt veel te sterk. Dat doet soms gewoon zeer in je mond,’ zegt de jongste.
En de kosten? Het apparaat is een kleine investering van ongeveer 100 euro. Een cilinder waarmee je 60 liter frisdrank of sodawater kunt maken kost 24 euro, de siroop kost 4,49 – 5,99 per fles van 12 liter frisdrank. Daarmee komt de prijs van een liter SodaStream fris op 85 tot 90 eurocent. Concurrerend met de meeste frisdrank dus.


sodastream

Sodastream komt in 3 verschillende modellen. Kijk voor meer informatie op www.sodastream.nl

Tekst:
Hanny Roskam, chemicus & milieuspecialist

Lees meer:
Getest: scrubcrème met rozengeur en zonneschijn (blog)
Zeegroenten met Yakso Korma (recept)

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.