De invloed van Steiner en Bond op vormgeving en design in twee tentoonstelling
Vanaf 13 september opent er in de Kunsthal Rotterdam een tentoonstelling over Rudolf Steiner onder de titel ‘Alchemie van het Alledaagse”. En vanaf 12 oktober start in een tweede hal van de Kunsthal de tentoonstelling over James Bond 007: Fifty Years of Bond Style’.
De tentoonstellingen leggen beiden het accent op hun invloed op vormgeving en design. Voor de aandachtige waarnemer opent een gecombineerd bezoek aan beide helden de kans op nieuwe inzichten.
Rudolf Steiner (1861-1925) is de grondlegger van de antroposofie (vanuit het Grieks ‘mens’ en ‘wijsheid’) en had, en heeft, als hervormer een enorme invloed op tal van terreinen zoals onderwijs, architectuur, gezondheidszorg en landbouw. De biologisch-dynamische landbouw is uit een serie voordrachten van Steiner voortgekomen. Steiner was een veelzijdige persoonlijkheid die je ook een ‘praktisch idealist’ zou kunnen noemen omdat hij zijn visie op mens, aarde en kosmos wist te vertalen in concrete concepten om de mensheid tot bloei te brengen. De creatieve en scheppende kracht van Steiner is nog overal voelbaar en zichtbaar.
De vraag is of James Bond de concurrentie aan kan met Rudolf Steiner in de andere zaal? Een fictieve figuur, ontsproten uit het menselijk brein, een strijder tegen het kwaad, een droomheld. Waar Rudolf Steiner reizend per trein en koets door Europa velen inspireerde met voordrachten over waarnemingen in de natuur die je kunnen verder helpen om het leven te doorgronden, rijdt, vliegt en rent Bond in snelle bolides en vliegtuigen de wereld rond en neemt je een paar uur mee in een spannend visueel avontuur. Ook deze filmheld heeft ontegenzeggelijk een grote invloed gehad op mode en design, maar wat is zijn betekenis voor onze kwaliteit van leven nu en in de toekomst?
Wie geïnteresseerd is in de oorsprong en creatieve kracht van de biodynamische landbouw kan zich opgeven voor een inspiratiemiddag op 18 september.
Info op www.stichtingdemeter.nl Verdere info tentoonstellingen www.kunsthal.nl
Tekst: Bert van Ruitenbeek, directeur Stichting Demeter
Demeter is het keurmerk voor biodynamische landbouw en voeding
UPDATE
Inspiratiemiddag 18 sept: biodynamische landbouw
Steiner’s visie zoals weergegeven in de landbouwcursus uit 1924 is nu bekend als de biodynamische landbouw (BD). BD boeren laten elke dag zien dat het werkt: dat je zonder chemisch-synthetische middelen, zonder kunstmest, met een ruime vruchtwisseling, laag mestgebruik, gebruik van preparaten en met respect voor diereigen gedrag hoogwaardig voedsel kan produceren. ‘Wat werkt is waar’ en de kracht van de BD landbouw is dat de boer echt waarnemer durft te zijn, vertrouwt op z’n intuïtie, de ritmes van de natuur probeert te begrijpen en benutten. Dat is werken op basis van vertrouwen in plaats van angst en beheersing. Het werken en denken vanuit natuurlijke ritmes en kringlopen is een weg die eenmaal ingeslagen leidt tot voldoening, ondanks de tegenslagen en tegenwerking die vaak wordt ondervonden. De biodynamische landbouw gaat op alle niveaus relaties aan, in de bodem, met planten en dieren, met de omgeving. Hij/ zij brengt de levende natuur in een levende cultuur. In tegenstelling tot veel gangbare bedrijven, hebben BD bedrijven vaak veel relaties met hun omgeving, via directe verkoop, zorg en recreatie. Niet als een ‘kunstje’ maar als een logisch en organisch ontwikkelingsmodel. Het geld wordt ook meer om en op het bedrijf verdiend. Daarmee zijn dit soort bedrijven vaak een soort eilanden van hoop in een samenleving die zijn ‘ambachtelijke vaardigheden ‘ weer moet heruitvinden.
Op 18 september is er vanaf 13.30 tot 19.00 uur een inspiratiemiddag in de Kunsthal gekoppeld aan het museumbezoek met o.a. een lezing van Michiel Rietveld over de landbouwcursus als creatieve scholingsweg. Voor het hele programma: www.stichtingdemeter.nl. Inschrijven via www.bdvereniging.nl/relatiedag
Lees ook:
> Update: programma Inspiratiemiddag