Verdwijnt de koe helemaal uit ons landschap?

milieudefensie koe

Zet een koe in de wei voor een gezonde veehouderij

Iedereen kent wel de voorjaarsbeelden van koeien die steigerend en springend van blijdschap het weiland inrennen. Koeien horen in de wei. Van nature zijn het grazers en met hier en daar een boom ter beschutting voelen ze zich daar het prettigst. Door verdere industrialisering van de melkveehouderij staan veel koeien straks echter net als varkens en kippen het hele jaar binnen in megastallen. Milieudefensie startte daarom een actie voor een gezonde veehouderij mét ruimte voor koeien in de wei. Dat is niet alleen beter voor de koeien, maar ook voor boeren, mensen en het milieu.

Steeds minder koeien kunnen in het voorjaar naar buiten. Nog geen 15 jaar geleden stond meer dan 90 procent van onze koeien te grazen in de wei. Over 5 jaar is dat nog maar iets meer dan de helft.

Grote boosdoener is het afschaffen van het Europese melkquotum. Dan mogen boeren onbeperkt melk produceren en zal het aantal melkkoeien enorm toenemen. De groei vindt vooral plaats in grote stallen. Daarin staan zoveel dieren dat het voor boeren praktisch onhaalbaar is om ze nog naar buiten te doen. Dieren die 24 uur per dag in de stal staan krijgen last van slijt-, druk-, en doorligplekken en pijnlijke klauwontstekingen en ze worden ziek door stress.

Milieudefensie koe

Zieke dieren ongezond voor mensen
Om ziekten tegen te gaan of te voorkomen, worden in de veehouderij grote hoeveelheden antibiotica gebruikt. Door verkeerd gebruik kunnen steeds meer bacteriën de werking van antibiotica weerstaan. Die bacteriën komen vervolgens ook in onze zuivel en ons vlees terecht. In Europa sterven jaarlijks 25.000 mensen omdat de antibiotica hun werk niet meer doen.

Veel te veel mest en minder natuur
Door de veel te grote hoeveelheid dieren is er in Nederland een mestoverschot ontstaan. Te veel mest is slecht voor de natuur en het milieu. We zien steeds minder bloemen en meer brandnetels op het platteland. Het aantal bijen, vlinders en boerenlandvogels daalde de afgelopen decennia flink. Met meer koeien zal de situatie verder verergeren.

Boeren werken hard, maar zien daar weinig van terug
Door mee te gaan in de schaalvergroting denken veel boeren het voortbestaan van hun bedrijf veilig te stellen. Om te kunnen groeien steken zij zich in de schulden. Tegelijkertijd zakt de melkprijs door toename van de productie en zo komen ze in de problemen. Een boer kan beter kleinschaliger werken en melk produceren van een hogere kwaliteit. Dan kan hij een betere prijs vragen voor zijn product. Als de meerprijs van weidegang (1 cent per liter) wordt verrekend in de prijs van melk en kaas kan de boer al uit de kosten komen.

Wij willen Wei: en jij?
Een veehouderij die past in Nederland is volgens Milieudefensie de oplossing voor de problemen. Dat wil zeggen een kleinschaligere veehouderij met minder dieren en gebonden aan landbouwgrond. Voor ieder dier moet er voldoende ruimte zijn om buiten te lopen, te eten en om de mest op uit te rijden. Dat is een gezonde veehouderij, die ook in de toekomst houdbaar is.

Heb jij ook liever een gezonde veehouderij met dieren in de wei? Zet een koe in de wei op wijwillenwei.milieudefensie.nl

Lees ook
>Je eigen groene stroom opwekken

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.