ActionAid vraagt aandacht voor vrouwenrechten in de strijd tegen honger
De honger in de wereld zou met zo’n 15% verminderd kunnen worden, alleen al als vrouwen dezelfde kansen zouden hebben als mannen. Hoe zit dat? ActionAid zet het haarscherp uiteen:
Door Nanny Schutte
Het voedsel in Afrika wordt voor 80% geproduceerd door vrouwen, die echter nauwelijks landbouwgrond, gereedschap en zaden bezitten. De kleinschalige landbouw waarin zij actief zijn, staat zelden centraal in landbouwbeleid en vrouwendiscriminatie maakt dat zeer weinig boerinnen deel uitmaken van boerenorganisaties, waarmee ze hun positie kunnen verbeteren. Bovendien kunnen zij vaak niet lezen en schrijven.
De boer op
Met een team van acht Nederlandse boerinnen bezocht ActionAid vorig jaar verschillende ActionAid-projecten in Malawi en Oeganda, om informatie te verzamelen waarmee zij de komende jaren ‘de boer op’ gaan. Met onder meer Afrikaanse ‘Sister Dinners’ en filmpjes over hun reis vragen de boerinnen aandacht voor de campagne “We won’t accept hunger”. Ook zijn zij een petitie gestart om minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking op te roepen gerichter te investeren in Afrikaanse boerinnen.
Recht en kracht
ActionAid Nederland, tot voor kort actief als NiZa (Nederlands Instituut voor Zuidelijk Afrika), zet zich in voor economische rechtvaardigheid en voedselzekerheid, waarbij ook zaken als educatie en vrouwenrechten spelen: “Afrika heeft vruchtbaar land en flinke hoeveelheden grondstoffen, maar door ongelijke machtsverhoudingen profiteren de meest arme en kwetsbare mensen hier niet van.” ActionAid helpt hen op eigen kracht de situatie te verbeteren. In dit geval met de Europese campagne “We won’t accept hunger”.
www.actionaid.nl/wwah
Lees ook het interview met Jorien Thijs van ActionAid:
> Economische rechtvaardigheid en voedselzekerheid.