5 tips voor een duurzame garderobe

5 tips voor een duurzame garderobe

Er zijn allerlei manieren waarop je duurzamer kunt gaan leven. Je kunt ervoor kiezen om het huis te verduurzamen, duurzaam te bankieren of minder vliegreizen te maken. Maar wist je dat de alledaagse keuzes die je maakt ook heel belangrijk zijn? Onze dagelijkse aankopen zijn namelijk de grootste bron van impact volgens het boek ‘De verborgen impact’ van Babette Porcelijn. Wist je bijvoorbeeld dat de gemiddelde Nederlander maar liefst 18 kilo aan textiel koopt per jaar? Dit zijn zo’n 36 kledingstukken per persoon per jaar! Als je je bedenkt dat we een kledingstuk gemiddeld maar 7 keer dragen, zie je direct in hoeveel afval we creëren door dit consumptiegedrag. Gelukkig betekent dit ook dat er nog heel veel ruimte is voor verbetering en dat we met onze garderobe echt het verschil kunnen maken. In dit artikel vind je 5 tips voor een duurzame garderobe.

Koop bewust

Een duurzamere garderobe begint bij bewuster shoppen. We zijn er door de jaren heen erg aan gewend geraakt om mee te gaan met de laatste fast fashion trends. Om de paar weken hangt er wel een nieuwe collectie in de winkels en we worden van alle kanten aangespoord om toch vooral zo veel mogelijk te kopen. Erg duurzaam is dit natuurlijk niet. Denk daarom voortaan goed na bij het shoppen. Heb je het item echt nodig? Hoe is het geproduceerd? Is het van goede kwaliteit? Ga je het ook echt dragen? Een duurzamere lifestyle begint altijd bij bewustwording.

Kies voor kwaliteit

Het kan heel verleidelijk zijn om mee te gaan in de fast fashion trends, maar uiteindelijk is het in elk opzicht beter om te kiezen voor producten van goede kwaliteit. Je investeert namelijk in een item dat echt goed gemaakt is, dat tijdloos is en waar je nog jarenlang plezier van kunt hebben. Neem bijvoorbeeld de elegante Tag Heuer horloges. Deze luxe horloges zijn de investering dubbel en dwars waard omdat het tijdloze items zijn die heel waardevast zijn.

Zorg voor je spullen

Vroeger was het de normaalste zaak van de wereld om gaatjes in kledingstukken te repareren en sokken te stoppen. Tegenwoordig gooien we kapotte kledingstukken liever weg en kopen we net zo makkelijk iets nieuws. Deze wegwerpmaatschappij heeft verstrekkende gevolgen voor ons milieu, maar een betere wereld begint echt bij onszelf. Als we beter voor onze spullen zorgen, en vaker kiezen voor reparatie en onderhoud, creëren we aanzienlijk minder afval. Was de kleding in jouw garderobe volgens de juiste voorschriften en ga respectvol om met jouw spullen om er veel langer plezier van te hebben.

Tweedehands shoppen

Denk jij nog steeds dat tweedehands producten stoffig zijn? Think again! Tegenwoordig is tweedehands shoppen leuker en makkelijker dan ooit met talloze tweedehands shops en vintage winkels in de stad en met online platformen als Vinted en Marktplaats. Je vindt hier de mooiste pareltjes en dat voor een fractie van de nieuwprijs. Bovendien is tweedehands vele malen duurzamer omdat er geen nieuwe producten hoeven te worden geproduceerd en vervoerd.

Ruilen, lenen en delen

Nieuwe kleding hoef je natuurlijk niet per se te kopen. Er zijn tegenwoordig tal van mogelijkheden om kleding te lenen, te ruilen en te delen. Dat is niet alleen veel duurzamer, maar ook nog eens goed voor de portemonnee. Via een kledingruil kun je kleding en accessoires scoren zonder dat je er überhaupt geld aan hoeft uit te geven. Door het hele land worden kledingruilevenementen georganiseerd, maar je kunt natuurlijk ook zelf iets opzetten met vrienden of familieleden. En ben je op zoek naar een heel bijzonder item? Dan vind je de mooiste fashionitems en -merken bij een lokale kledingbibliotheek.

Plaats een reactie op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *