Gezonde staafmixer recepten

Wil jij graag gezond eten, maar vind je het gewoon teveel moeite kosten?

Dat klopt! Want heel vaak sta je een poos te hakken en te snijden als je gezonder wilt eten. Niet iedereen heeft daar de tijd voor of zin in. En als je een lekkere gebonden soep wilt maken, of als je slagroom wilt kloppen, sta je een hele tijd met je garde te kloppen. Daarmee ben je niet alleen veel tijd kwijt, veel mensen krijgen er ook last van hun arm of schouder van. Nu zijn dat soort klusjes verleden tijd. Check deze super gemakkelijke, gezonde recepten die je maakt met een staafmixer.

1. Hakken: Zelf gesneden wokgroente

Wokken is een heel gezonde manier van eten bereiden. Het eten wordt heel snel op hoge temperatuur beetgaar gebakken. Er wordt weinig olie of vet gebruikt bij het bereiden van wokgroenten. Bovendien blijven de meeste vitaminen en mineralen behouden, terwijl er veel verloren gaat als je de groente kookt. Nadeel van wokken is dat je eerst alle groente klein moet snijden. Een flinke klus, maar met de staafmixer van Philips heb je in een handomdraai je eigen wokgroente gesneden.

Wat heb je nodig?

  1. Groenten die jij lekker vindt. Bijvoorbeeld: Selderij, Witte kool, Paprika, Wortel, Radijs, Venkel, Ui, Prei, Courgette, Champignons en Minitomaatjes.
  2. Wok-olie
  3. Wokpan
  4. Staafmixer

Neem de staafmixer en gebruik het hulpstuk om groente te hakken. Snijd eerst de selderij in stukken en doe ze in de staafmixer. Hak ze kort tot ze grof gesneden zijn.

Verhit de pan op middelhoog vuur en doe er ruim wok olie in. Als de olie heet genoeg is, doe je de selderij in de pan.

Snijd vervolgens de witte kool in stukken en hak ze met de staafmixer klein. Schep de selderij om en voeg dan de witte kool toe in de pan.

Snijd de volgende groente in stukken en hak deze klein. Schep de groenten in de pan om en voeg dan de nieuwe groente toe.

Voor het lekkerste resultaat begin je boven aan de lijst en werk je naar beneden. De hardste groenten gaan het eerst in de pan, de zachte groenten het laatst.

Je hoeft niet alle groenten te gebruiken, je kiest gewoon de groenten uit die je het lekkerst vindt. En natuurlijk kun je ook andere groenten toevoegen. Probeer de groente in te delen naar hardheid – bloemkool komt bijvoorbeeld boven aan de lijst, broccoli in het midden en lente-uitjes onder in de lijst.

Door de groenten zelf de snijden behouden ze hun smaak. Bovendien kun je zo zelf je wok schotel samenstellen. De standaard wok groente in de winkel is over het algemeen van matige kwaliteit en moet bovendien tegelijk in de pan worden gedaan. Zo eindig je met zachte groentes die eigenlijk te zacht zijn geworden bij het bakken en harde groentes die nog niet helemaal beetgaar zijn.

2. Mixen: Tomatensoep a la crème

Tomatensoep is gemakkelijk te maken. Tomatensoep a la crème is zonder staafmixer behoorlijk lastig. Deze soep moet namelijk volledig glad worden. Dat redt je alleen als je hem ofwel door een fijne zeef drukt, ofwel met een staafmixer pureert. De soep door een zeef drukken is veel werk en je bent er meestal lang mee bezig.

Wat heb je nodig?

1 ui
2 teentjes knoflook
1 blik tomatenblokjes
2 el groene pesto
15 gr verse basilicum
125 ml verse slagroom
250 gr minitomaatjes
200 ml water
Flinke pan
Staafmixer

Snijd de ui in stukken en doe hem in de staafmixer. Hak hem samen met de knoflook fijn. Verhit wat olijfolie in de pan en fruit de ui en knoflook.

Voeg dan de tomatenblokjes en het water toe. Laat de soep dan zo’n 25 minuten op heel laag vuur koken. Niet te hoog, want de soep kan snel aanbranden!

Zet na 25 minuten het gas nog wat lager zodat de soep niet meer kookt. Voeg de basilicum en de slagroom toe aan de soep en pureer deze dan met de staafmixer tot een gladde crème.

Snijd de minitomaatjes door de helft en voeg ze toe aan de soep. Verhit nog even door maar laat de soep niet meer koken. Door de slagroom kan de soep gaan schiften als ze aan de kook raakt.

Breng de soep op smaak met peper en zout. Onthoud: zowel teveel als te weinig zout is ongezond voor je! Verdeel over de borden en garneer met wat pesto en eventueel verse peterselie.

3. Kloppen: Bechamel saus

Als er een saus is die veel geklopt moet worden, is het wel bechamel saus. Deze saus vormt de basis voor de meeste sauzen. Denk aan kerriesaus, kaassaus en kruidensaus. Je maakt ze allemaal door eerst een bechamel saus te maken en dan de laatste ingrediënten toe te voegen. Maar als je ooit bechamel saus hebt gemaakt, weet je dat daar heel veel kloppen aan te pas komt. Dat is verleden tijd met dit staafmixer recept.

Wat heb je nodig?

50 gram margarine
60 gram bloem (evt. volkorenmeel)
500 ml magere melk

Smelt de margarine in een steelpan op middelhoog vuur. Voeg dan de bloem toe en bak dit even mee.

Zet het klopstuk op de staafmixer. Voeg een scheutje melk toe en klop het met de staafmixer tot een gladde dikke saus. Voeg dan een nieuwe scheut melk toe en klop deze ook door de saus. Voeg telkens pas een nieuwe hoeveelheid melk toe als de vorige goed is opgenomen in een gladde saus.

Blijf na het toevoegen van het laatste beetje melk door kloppen tot alle klontjes uit de saus zijn.

Voeg eventueel extra ingrediënten toe zoals kaas of kruiden.

 

Je kunt best veel dingen doen in de keuken met een staafmixer. Er zijn veel mensen die een keukenmachine niet handig vinden omdat hij zo groot en zwaar is. Een staafmixer is een stuk lichter en is ook behoorlijk veelzijdig. Je kunt ermee kloppen, hakken, snijden en mixen. Best handig als je niet zoveel spieren hebt of als je gewoon geen zin hebt om urenlang in de keuken te staan.

Meer gezonde recepten:

Heerlijke recepten met ooooohbergine!
Pittige bloemkook sabzi met cashew (recept!)

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.