Is uw huis al winterklaar?

duurzame dwalingen

Milieu Centraal adviseert over een winterklaar huis

Bereid u nu vast voor op de komende winter. Voor het stookseizoen aanbreekt is het goed om alvast na te denken over woningisolatie. Is uw spouwmuur bijvoorbeeld al geïsoleerd? Deze maatregel geeft een grote besparing op uw energiekosten. Wanneer u nu actie onderneemt kunt u de komende winter al profiteren!

De verwarming slaat dan minder vaak aan, en het comfort in huis verbetert. In de afbeelding kunt u zien wat de mogelijkheden zijn en hoeveel het oplevert aan besparing op de energiekosten

Welke maatregel past bij uw huis?tonzon-Kruipruimte
Afhankelijk van het bouwjaar van uw woning zijn energiebesparende maatregelen meer of minder geschikt. Huizen van voor 1976 zijn bij de bouw niet of nauwelijks geïsoleerd. Na de bouw is er mogelijk wel na-geïsoleerd. Denk bij woningen gebouwd tussen 1920 en 1976 vooral aan vloer- en spouwmuurisolatie: deze vormen van isolatie geven veel energiebesparing en comfort. Het rendement van spouwmuurisolatie is verge-lijkbaar met de rente op een spaarrekening van 12 procent, zo berekende voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Bij woningen met een bouwjaar tussen 1976 en 1982 gaat de isolatie vooral vooruit met vloer-isolatie en isolerend glas (HR++ glas) in ramen die nog enkel glas hebben. De isolatie van iets oudere nieuwbouwhuizen is voldoende, maar de isolatiewaarde van het materiaal is aan de lage kant. Des te recenter het bouwjaar des te beter de isolatie bij de bouw van de woning. Natuurlijk is er altijd de mogelijkheid om de isolatiewaardes verder te verbeteren, om daarmee het comfort van uw woning verder te verhogen en extra te besparen op de stookkosten. Bijvoorbeeld als u ramen moet vervangen of een zolder bewoonbaar gaat maken.

Let als u gaat isoleren altijd op de ventilatie. Het is voor uw gezondheid noodzakelijk dat er voldoende ventilatie plaatsvindt. Ventilatie vermindert het vochtgehalte en de concentratie schadelijke stoffen in huis. Kijk op www.verbeteruwhuis.nl voor een advies op maat voor uw woningsituatie.

Zelf energie opwekken
Met zonnepanelen of een zonneboiler voorziet u op een duurzame manier in uw energieverbruik. Met zonnepanelen gebruikt u de zon om stroom op te wekken, een zonneboiler zorgt voor warm water en in het geval van een zonneboilercombi ook voor verwarming. De prijs van zonnepanelen is de afgelopen vijf jaren gehalveerd. Het rendement van een investering in zonnepanelen is vergelijkbaar met een rente van zes procent op een spaarrekening volgens Milieu Centraal. Een bijkomend voordeel is dat Nederland door zelf duurzame energie op te wekken uiteindelijk minder afhankelijk wordt van de import van energie uit andere delen van de wereld. Op www.portaalzonnepanelen.nl vindt u alle informatie over zonnepanelen op een rij.

Vloerisolatie: dat voelt driedubbel goed!
De redactie van De Betere Wereld sprak ook met kennisexpert Ton Willemsen van Tonzon, specialist in vloerisolatie: Vloeren van huizen gebouwd in 1982 of eerder zijn op de begane grond waarschijnlijk nog niet geïsoleerd. Door vloerisolatie bespaart u gemiddeld 210 euro per jaar op uw energiekosten. En merkt u direct een verschil in comfort. Huiseigenaren die vloerisolatie lieten aanleggen, merken dat het huis minder tocht, gelijkmatiger warm is en dat ze geen last meer hebben van vocht vanuit de kruipruimte. In veel gevallen is isolatie tegen de onderzijde van de vloer -via de kruipruimte- een goede optie. De Betere Wereld adviseert de methode met behulp van de Thermos-kussens van Tonzon.nl omdat deze in de praktijk zeer effectief blijkt en het milieu nauwelijks belast. Eigenaar Ton Willemsen ontving hiervoor in september 2013 het Duurzaam Lintje van minister Plasterk. Deze methode maakt de vloer zelfs nog warmer dan de lucht vlak boven de vloer. Daardoor wordt ook meer bespaard waardoor het financiële rendement veel hoger is dan bij uw bank. Samen met het gezondheidsaspect betekent dit driedubbel winst!!

Weinig budget?
Ook als u weinig budget heeft om in uw woning te investeren, zijn er maatregelen die u helpen om energie te besparen. Denk vooral aan het dichten van naden en kieren. Dat zorgt niet alleen voor een comfortabeler huis, maar ook voor minder stookkosten. U kunt ook radiatorfolie plakken achter de radiatoren die tegen een (niet geïsoleerde) buitenmuur staan. En natuurlijk kunt u door uw gedrag in huis ook veel besparen op stookkosten. Zo bespaart u gemiddeld al 200 euro per jaar als u ruimtes waar u niet bent niet verwarmt en tussendeuren sluit.

milieu-centraal

BTW-verlaagd voor isolatie naar 6 procent!
Voor isolatieglas, vloer-, bodem-, dak- en gevel-isolatie is de btw op arbeidsloon verlaagd van 21 procent naar 6 procent. Dit is een langlopende regeling. De btw-verlaging geldt niet voor het plaatsen van kozijnen. U kunt nu nog profiteren van het lage btw tarief van 6 procent voor renovatie en herstel van woningen ouder dan twee jaar. Hier vallen duurzame energiemaat-regelen als zonnepanelen en zonneboiler ook onder. Deze regeling is met 6 maanden verlengd en loopt nu tot 1 juli 2015! Hierbij gaat het om arbeidsloon en niet om materiaalkosten. Daarnaast kunt u de btw op aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen als u zich meldt als ondernemer bij de Belastingdienst. U vindt een handig stappenplan op de site van Milieu Centraal www.milieucentraal.nl/btw. Er zijn ook lokale subsidieregelingen.
Kijk voor een overzicht op www.energiesubsidiewijzer.nl. Heeft u niet voldoende eigen middelen om de maatregelen te financieren, dan is de Energie-bespaarlening wellicht iets voor u.

Kijk voor meer informatie op
www.ikinvesteerslim.nl

Lees ook:
Schoon met Better Life

 

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.