De draagbare kunstnier geeft Willem zijn leven terug

nierstichting-jongen

Met úw hulp komt de kunstnier er echt!

Dialyse redt het leven van duizenden nierpatiënten, maar pleegt een aanslag op hun lichaam. Jaarlijks overlijdt één op de zes dialysepatiënten. Gelukkig is er een wereldwijde doorbraak op komst: de draagbare kunstnier. Die geeft nierpatiënten hun energie én hun vrijheid terug. Technisch is het mogelijk. Maar voor de eerste versie is nog vier miljoen euro nodig.

Een toekomstscenario. Het is 2018. Willem Memerda is een levenslustige 19-jarige: hij volgt een opleiding, heeft een bijbaantje, sport en gaat regelmatig uit met vrienden. Dat er thuis op zijn nachtkastje een draagbare kunstnier staat, waarmee hij iedere avond en nacht dialyseert, weten alleen zijn beste vrienden. En wil hij op vakantie, dan gaat de draagbare kunstnier gewoon mee.

logo-nierstichting

Willem – 15jaar

Van dit scenario kan de nu 15-jarige Willem alleen maar dromen. Het vormt een groot contrast met zijn huidige leven, waar zijn vrijheid wordt ingeperkt door een groot, log dialyseapparaat. Zijn oma Fransje Raap (68 jaar) vertelt: “Willem heeft maar één nier, die niet goed werkt. Hij heeft al twee keer een donornier gekregen van beide ouders, die allebei helaas zijn afgestoten. Daarom moet hij nu drie keer per week dialyseren. Een taxi haalt hem op maandag om half twee op bij zijn middelbare school en brengt hem ’s avonds rond half negen pas weer thuis. Op woensdag en vrijdag dialyseert hij thuis. Terwijl zijn vrienden met elkaar afspreken of gaan voetballen, is Willem met slangen gebonden aan het dialyseapparaat. Hij volgt een heel streng dieet en mag elke dag maar een halve liter drinken. Dat is inclusief water om 21 pillen per dag door te slikken. En als hij dat allemaal niet doet, gaat hij dood.”

Extreem zwaar
“De huidige dialyse is een tijdrovende, intensieve en zeer ingrijpende behandeling”, beaamt dr. Willem Jan Bos, internist-nefroloog in het St. Antoniusziekenhuis in Utrecht/Nieuwegein. “Het is nodig om iemand in leven te houden, maar het vormt een enorme belasting voor het lichaam. De dialyse kan de werking van de nieren niet compleet vervangen. Tussen de dialysebeurten door hopen vocht en afvalstoffen zich op in het lichaam. Patiënten zijn daardoor in slechte conditie en hebben vaak te weinig energie voor school, werk en een normaal sociaal leven. Ook gaat dialyseren gepaard met een veel snellere veroudering en een verhoogd risico om te overlijden. Een 20-jarige dialysepatiënt heeft dezelfde levensverwachting als een gezonde 85-jarige.”

Draagbare kunstnier biedt uitkomst
De draagbare kunstnier kan het leven van dialysepatiënten enorm verbeteren. Dr. Willem Jan Bos: “Hoe mooi zou het zijn als iemand ’s avonds op de bank voor de televisie kan dialyseren. En dat ’s nachts de dialyse gewoon doorgaat. Dialyseren kan dan ongemerkt vaker en langer, wat waarschijnlijk veel beter is voor de gezondheid. Een keer een etentje en wat meer vocht drinken is geen probleem, als er daarna maar extra wordt gedialyseerd. Zo hoeft de patiënt zijn leven niet meer continu aan te passen aan de behandeling. Met de draagbare kunstnier kan iemand de behandeling aanpassen aan zijn eigen leven.” Fransje Raap kan niet wachten tot de draagbare kunstnier er is: “Hoe geweldig zou dat zijn voor onze Willem. Zijn grootste wens is een normaal leven leiden. Met een draagbare kunstnier krijgt hij zijn vrijheid terug!”

Meer informatie: www.nierstichting.nl/dk

 

Lees ook:
> Heeft u al een culinair kerstidee?
> Fotoboek gemaakt door een fotograaf die zes kogels overleefde

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.