Histamine: de boosdoener van vele klachten

Je hebt er waarschijnlijk nog nooit van gehoord, maar histamine is een stofje wat veel lichamelijke klachten kan veroorzaken. Migraine, benauwdheid, jeuk, diarree, hartkloppingen, slapeloosheid al deze kwalen kunnen dezelfde boosdoener hebben, histamine dus. Wat is histamine precies en welke gevolgen hebben een te hoog gehalte voor je gezondheid?

Histamine wat is het precies?

Histamine is een lichaamseigen stof, een natuurlijk eiwit om precies te zijn. Het zit ook in verschillende voedingsmiddelen. Hierdoor is de stof dus altijd in je lichaam aanwezig. De stof heeft verschillende goede functies. Zo zorgt het bijvoorbeeld voor het stimuleren van de bloedsomloop en voor het aanmaken van maagzuur. Bij te veel histamine in het lichaam kunnen er verschillende klachten optreden. Histamine wordt normaal gesproken op pijl gehouden door verschillende enzymen. Bij een te hoge inname breken de enzymen de stof af. Wanneer die enzymen niet goed werken stijgt de histaminespiegel. Enzymen kunnen om verschillende redenen hun werk niet goed doen. Vaak heeft dit te maken met een disbalans in de lever, een verstoorde darmflora, medicijngebruik, stress of een beschadiging van de darmslijmvliezen.

Histamine welke klachten ontstaan er? histamine

Voeding kan een rol spelen in de stijging van de histaminespiegel. Voeding kan histaminerijk zijn of histaminevrijzetting stimuleren. Voedingsmiddelen die dit veroorzaken zijn avocado’s, aardbeien, gember, ananas, vanille, kaneel, tomaat, spinazie, schelpdieren, rode wijn, bier, chocolade, worst en gefermenteerde producten. De klachten die je kunt krijgen bij een te hoge histaminespiegel zijn: ‘lage bloeddruk, benauwdheid, hoofdpijn, jeuk, roodheid, loopneus, maag –en darmproblemen, concentratieproblemen en depressie’.

Wat je zelf kunt doen

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de histamineproductie te reduceren. Allereerst is het belangrijk om gevarieerd te eten. Je kunt alle eerdergenoemde producten vermijden en kijken of je klachten op deze manier verminderen. Je kunt jezelf laten testen bij de huisarts op het histamine afbrekende enzym DAO. Mocht je hier een te kort aan hebben, dan kun je supplementen bij slikken. Het probleem kan ook in de darmen liggen. Ook dit kun je laten onderzoeken bij de huisarts, door middel van darmonderzoek.

Meer lezen?

Rode peper in je neus? Goed tegen neusklachten! (Win)
Hersengymnastiek is mentale anti-aging
>
 Verzuring van je lijf tegengaan? Dat doe je zo

Plaats een reactie op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *