Hooggevoeligheid, de kenmerken en voordelen

hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid, ook wel hoogsensitiviteit genoemd. Steeds meer mensen herkennen zichzelf er in, of kennen wel een zogenaamde HSP-er. We nemen je mee in deze wereld, zodat je deze kwaliteit beter kunt benutten.

Wat is hooggevoeligheid?

Hooggevoeligheid is een zogenaamde intolerantie van het zenuwstelsel door het bovengemiddeld gevoelig zijn voor externe prikkels en signalen. Hoogsensitieve mensen, zoals ikzelf, kunnen emotioneel-mentaal en/of fysiologisch nogal heftig reageren op externe prikkels – hoewel dat niet altijd zichtbaar hoeft te zijn voor anderen.

Eén op vijf mensen is hoogsensitief, maar weten dat lang niet altijd van zichzelf. Anderen zien vooral een introvert persoon, maar de hooggevoelige mens doet wel veel dingen die bij een extravert persoon horen. Dat is vaak verwarrend. Door eventuele klachten en symptomen wordt dat ook niet direct snel duidelijk, en het is dus vaak een reis om er achter te komen. Gelukkig wordt er steeds meer over bekend en gedeeld, en vallen er heel veel kwartjes als je op een gegeven moment het inzicht krijgt dat je hoogsensitief bent. Of als je er achter komt dat je partner, kind, collega, etcetera hooggevoelig is natuurlijk.

Eli Defaria, op Unsplash.com

Hooggevoeligheid is een kwaliteit

Hoogsensitiviteit zorgt ervoor dat je de omgeving sterker aanvoelt dan gemiddeld. Je bent dan goed in staat een situatie aan te voelen, soms zelfs voordat er wat gaat gebeuren. Je bent ook goed in staat aan te voelen wat er speelt bij een ander mens.
Een High Sensitief Person (HSP), om het label er maar bij te pakken, kan zich ook zeer goed inleven in anderen.

Voordelen en nadelen van hoogsensitiviteit

En dat kan veel voordelen hebben. Zo kan een HSP’s goed inschatten wat iemand nodig heeft, ook al is de persoon in kwestie zich daarvan nog niet eens bewust (zie ook bij nadelen). En mede daardoor is een hooggevoelig persoon ook erg goed in het geven van advies. HSP’s zijn vaak zeer creatief, zowel in vormgeven en concepten, maar ook in het omgaan met situaties en anderen.

Natuurlijk zijn er ook nadelen. Van onbegrepen voelen tot en met lichamelijke uitputting, of in een ruzie-achtige situatie komen omdat de ander niet van je advies gediend is.., het is zeker lang niet altijd makkelijk, vooral als je je nog niet van je hooggevoeligheid bewust bent.

Ik ken de man niet noch verdienen we er wat aan, maar om te weten hoe de 4 specifieke kwaliteiten van hooggevoeligheid worden vertaald in zowel voor- als nadelen, vind ik dit persoonlijk een uitstekende pagina.

Kenmerken hooggevoeligheid

Zo kan je hoogsensitiviteit bij jezelf of een andere herkennen:
Bovengemiddeld goed stemmingen en emoties aanvoelen, zorgzaam zijn, oog voor details hebben, scherpe zintuigen hebben, goed de tijd kunnen nemen voor rust. Maar ook bovengemiddeld snel uitgeput zijn na sociaal contact, snel moeten huilen, lang rondlopen met kritiek dat sowieso al hard binnen komt. Ook kost het nemen van beslissingen bovengemiddeld veel tijd.

Hooggevoeligheid, zo ga je er mee om

Ten eerste, praat er over. Je partner, collega, familielid kan zo veel meer rekening met je houden als je eenmaal begint toe te lichten hoe jij iets ervaart, waarom je je zo gedroeg en waarom je daar (al) de grens trok. Desnoods schrijf je het op in een brief of e-mail. Wederzijds begrip is denk ik nummero uno.

Hierdoor ben je vervolgens ook in staat om beter voor je zelf te gaan zorgen. Denk aan het nemen van rust, het inbouwen van vormen van ontspanning en het sowieso het gaan volgen van een passend ritme.
En dat hangt allemaal samen omdat in een goed dag/nacht-ritme rust en ontspanning zit, en dat is weer bevorderlijk voor een goed dag/nachtritme.

Dagelijks zullen er dingen gebeuren die dit ritme verstoren. Schrijf die gewoon ‘s op voor jezelf, en probeer uit te vinden wat de oplossing zou kunnen zijn. Meestal vind je die in het tegenovergestelde uiteraard (werk vs. niet-werken; onder anderen vs. solitair; verplaatsen van de activiteit van ‘s avonds naar ‘s ochtends) en kijk dan naar hoe je dat kunt doen (niet-werken betekent bijvoorbeeld sport, vrienden, lezen, vrijen; solitair zijn betekent bijvoorbeeld mediteren, lezen, het bos in).
Op je werk, betekent dat wellicht dat je wat vaker naar de wc gaat of een theetje gaat halen. Ook op je bureaustoel zijn er ademhalingsoefeningen te bedenken die je helpen ontspannen.

hooggevoeligheid

Doug Robichaud, op Unsplash.com

Meer weten over hoogsensitiviteit

Je kunt je inlezen op allerlei sites door even te googlen, maar er zijn ook goede boeken (tweedehands) te koop. Ook voor kinderen!

Help, ik voel zoveel! (speciaal voor kinderen van 7-11 jr)
Hoogsensitieve personen – hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigt (incl zelftests)
Hoogsensitieve personen in de liefde
Het geluk van hoog gevoeligheid – voor jezelf en de wereld

Hooggevoelig en therapie

Als je wilt leren omgaan met je hooggevoeligheid, kan je dat prima zelf. Maar je kunt ook een korte therapie-vorm uitkiezen. Veel hooggevoelige mensen gaan naar een HSP-therapeut, of volgen creatieve therapie bijvoorbeeld. Ga gewoon een eerste, altijd gratis, gesprek aan en ervaar wat je voelt.
Als je wilt leren omgaan met de hooggevoeligheid van je partner of kind, dan kunnen jullie bijvoorbeeld samen naar een HSP-therapeut.
En vergeet vooral die boeken niet.

 

Meer:

Met deze tips voor je slaapkamer slaap je weer prima!
Het verhaal van Kinderbuik&co

 

Niets missen van De Betere Wereld?

Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte.
Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.