Slecht slapen? Met deze tips voor je slaapkamer beleef je gezonde avonturen!

slecht slapen

Zonde van je frustratie en tijd: slecht slapen. Dit doe je er aan!

Laatst bijgewerkt op 13 maart 2018

Laatste update op 13 maart 2018

Slecht slapen, het is populair op Google. Maar als we wél kiezen voor biologisch gezond eten en fair fashion, waarom kiezen we dan niet voor biologisch en Fairtrade beddengoed op de betere matrassen en bedden? Ik dook onder de verantwoorde lakens en werd weer heel wat wijzer.

Tekst: Erwin Polderman

Bedlinnen, matrassen, dekbedden en kussens, gecertificeerd biologische materialen als wol en katoen, maar ook natuurlijke materialen als fair trade kamelenhaar, cruelty-free vulling voor dekbedden en kussens…, bedombouws van FSC-gecertificeerd hout, en nog veel meer: voor elke smaak en interieur is er inmiddels heel veel keuze. En ook voor elk budget, al moet gezegd dat je aan een appel en een ei niet genoeg hebt; het gaat hier immers om faire prijzen en gelet op hetgeen je krijgt voor je geld, is de prijs-kwaliteitverhouding zeer goed te noemen.

Slecht slapen is zonde!

Dit is pas écht lekker slapen

Echt lekker slapen doe je natuurlijk pas als je weet dat het ook op een verantwoorde manier is geproduceerd. Bijvoorbeeld fair trade, of dat je weet dat het wol van schapen komt die op een diervriendelijke manier worden geschoren, en arbeiders niet zijn blootgesteld aan giftige stoffen (over slecht slapen gesproken!).

Top 5 planten voor in je slaapkamer!

Gifvrij slapen?

Echt lekker slapen doe je óók pas als je weet dat het katoen vrij is van herbi- en pesticiden. Die giftige meuk gebruikt men wereldwijd om de katoenplant te beschermen tegen allerlei natuurlijke vijanden en dat zijn er nogal wat: katoen is het meest besproeide gewas ter wereld. En die bestrijdingsmiddelen worden er na de pluk met heel veel water voor het grootste deel weg gewassen – inderdaad, dus niet alles. Er blijft toch een en ander achter. En dat voel je, helaas! Slecht slapen kan hier mee te maken hebben.

Een matras van latex mag in Nederland als ‘natuurlatex matras’ verkocht worden als er minimaal 40% natuurlatex in verwerkt is. Dat betekent dat er dus ook matrassen op de markt zijn onder de naam ‘natuurlatexmatras’ terwijl slechts een deel van het materiaal natuurlatex is en de overige 60% uit synthetisch, niet-gifvrij materiaal bestaat. Gelukkig is dat bij een aantal merken níet het geval, en slaap je dus wél gezond en verantwoord.
In sommige matrassen, ook in sommige verantwoorde matrassen, is metaal verwerkt. Bijvoorbeeld voor de pocketbinnenveringen. Er zijn mensen die (extra) gevoelig zijn voor straling en daardoor merkbaar slecht slapen. Probeer dan eens een matras zonder metaal. Proef-slapen mag je bijna overal!

Wist je trouwens, dat je je oude matras kan laten recyclen zonder dat je daar iets voor hoeft te doen?

Kinderen die slecht slapen?

Ook je kind kan slecht slapen door schadelijke stoffen die vooral koud- en traagschuim matrasjes uitstoten; dat wordt ook gerelateerd aan allergieën, long- en ademhalingsklachten en -aandoeningen als astma en COPD. Daarover veel meer in dit nieuwe artikel over baby- en kindermatrasjes.

Slapen met onder andere bio katoen

Kies dus voor biologisch katoen, dat van nature off-white is maar helder wit kan worden op een natuurlijkere manier (in tegenstelling tot het traditionele katoen dat voor bedlinnen en kleding wordt gebleekt met chloor en andere ellende).

Check deze 10 Tips voor een goede nachtrust

Goedenacht, dat is pas lekker wakker worden!

Je partner maakt het bio-ontbijtje in de keuken klaar, terwijl jij je nog even lekker uitstrekt op je duurzame matras van ecologische, natuurlijke materialen. Je besluit een kwartiertje extra te snoozen onder je h’eerlijke dekbed voordat je lief de slaapkamer binnenkomt. Liefde voor al er is, dus ook voor dier, Aarde en andere mensen.

Meer gezond slapen:

In 7 dagen een gezonder leven
Veilig slapen met je smartphone
Alles voor je kind

 

Niets missen van De Betere Wereld?

Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte.
Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

 

Plaats een reactie op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *