Natuurzeep voorkomt huidproblemen en allergieën

Natuurzeep

De vele voordelen ten opzichte van fabriekszeep

Natuurzeep kan huidproblemen, allergieën en eczeem verhelpen. Je staat er misschien niet bij stil, maar fabriekszeep is verre van natuurlijk. We worden vaak misleid door de verpakking omdat er bijvoorbeeld ‘natuurlijk’ op staat maar dat blijkt in veel gevallen een loze kreet. Veel zepen (ook voor baby’s!) bevatten stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid.

Het is dus niet zo raar dat steeds meer mensen kampen met huidproblemen of last hebben van een droge of gevoelige huid. Een natuurzeep reinigt mild, is niet gevaarlijk voor je gezondheid (of het milieu) en houdt je huid in balans.

Lees ook: Hoe zit dat met natuurlijke huidverzorgingsproducten?

Het verschil tussen natuur- en fabriekszeep

Fabriekszeep wordt in grote ketels, op hoge temperaturen en met goedkope grondstoffen gemaakt. Er worden ingrediënten uit de petrochemische industrie, dierlijk vet, en/of palmolie gebruikt. Deze stoffen hebben geen huidverzorgende eigenschappen. Vervolgens worden schuimverbeteraars, stabilisatoren, conserveermiddelen en synthetische geur-­ en kleurstoffen toegevoegd; dé veroorzakers van huidirritaties. Deze stoffen kunnen de hormoonhuishouding en het immuunsysteem aantasten en sommige zijn zelfs kankerverwekkend.

Bij fabriekszeep wordt de glycerine die bij het chemisch proces van zeep maken ontstaat, afgeroomd en als Natuurzeepbijproduct verkocht. Terwijl glycerine een vochtvasthoudend middel is en een verzachtend effect op de huid heeft. Bij het ambachtelijk verzepingsproces wordt de glycerine er niet uitgehaald maar in de zeep bewaard.

De basis voor natuurzeep wordt gevormd door (plantaardige) oliën en vetten. Conserveermiddelen zijn niet nodig; zeep kan hooguit ranzig worden. De zeep wordt eventueel gekleurd door ingrediënten van natuurlijke oorsprong. Als geurstof worden essentiële oliën gebruikt. Het verschil is duidelijk merkbaar als je natuurlijke zeep gaat gebruiken.

Is handgemaakte zeep hetzelfde als ambachtelijke zeep?

‘Zelf zeep maken’ is eenvoudig: smelt een stuk gietzeep of een handvol zeepkorrels. Voeg kleur, geur of glitters toe, in een vormpje gieten en klaar is Kees! Veel zeepwinkels laten op deze manier vrolijk gekleurde blokjes uit een extruder komen.

Deze zeep is weliswaar handgemaakt maar wordt ten onrechte ‘ambachtelijk’ genoemd. Het basisingrediënt is kant-­en-­klare fabriekszeep. De toevoegingen zijn bijna altijd synthetisch.

Is ambachtelijk vervaardigde zeep natuurlijk?

Nee, niet per definitie. Vlak voor het uitstorten van de zeepmassa in een mal, kan degene die de zeep maakt van alles toevoegen om de zeep een eigen karakter te geven. Wordt gekozen voor de geur van groene appels of watermeloen, een zuurstokroze of felblauwe kleur, dan is er geen sprake van een natuurlijk eindproduct. Het bevat immers synthetische geur-­ en kleurstoffen.

Veel zepen worden dus wel op ambachtelijke wijze vervaardigd maar ten onrechte als natuurzeep verkocht.

Is natuurzeep beter voor je huid en haar?

Je huid is een gevoelig en permeabel orgaan en je moet zorgen dat ze gezond en in balans blijft. Natuurlijke zeep reinigt op een milde manier, maar er wordt altijd een beetje huidvet weggepoetst. De verzorgende oliën in deze zeep zorgen echter voor een terugvettende werking en beschermen hierdoor de huid tegen uitdroging.

Bovendien bevatten natuurlijke zepen vaak ingrediënten die de zeep karakter geven én een voedende, verzachtende Natuurzeepof exfoliërende werking hebben. Denk aan minerale klei, sap van Aloë Vera, honing en aftreksels van kruiden. Natuurlijke zeep bevat geen ingrediënten die de gezondheid bedreigen.

Hoe herken je natuurzeep?

Natuurlijke zepen hebben een subtiele geur en zachte, aardse tinten. Een fel gekleurd stuk zeep bevat zeker synthetische kleurstoffen. Ruikt een zeep naar kauwgum, dan heeft de zeepmaker synthetische geuren en geen essentiële oliën gebruikt.

Zeepproducenten zijn wettelijk verplicht aan te geven welke ingrediënten er in hun producten zijn verwerkt. Raadpleeg dus altijd de verpakking. De namen zorgen vaak voor onduidelijkheid maar gelukkig kun je op internet veel vinden.

In gebruik merk je snel het verschil tussen natuurzeep en een fabrieksproduct. Fabriekszeep geeft een droog, trekkerig gevoel van je huid. Als je huid eenmaal aan natuurzeep gewend is dan is bodylotion vaak niet eens meer nodig.

Waarom geen douchegels of zeeppompjes?

Het gebruiksgemak van een knijpflesje of pompje is groot. Maar vloeibare zepen bevatten nóg meer ongezonde ingrediënten dan een vast blok fabriekszeep, omdat een vloeibare substantie nu eenmaal bederfelijker is dan een product in vaste vorm. De gel moet geconserveerd worden, de substantie goed gemengd blijven en zoveel mogelijk schuim bevatten omdat dat een schoon gevoel geeft. Al deze ingrediënten kunnen je hormoonhuishouding en je immuunsysteem aantasten en kankerverwekkend zijn.

Er zijn wel bedrijven die op natuurlijke wijze vloeibare zeep produceren maar die zijn veruit in de minderheid.

Een ander voordeel van zeep op natuurlijke basis is dat het minder schadelijk voor het grondwater is en dat het niet in een plastic flesje zit. Dat scheelt weer afval!

Wat is het verschil tussen essentiële olie en synthetische geurstoffen?

Essentiële oliën zijn vluchtig (=etherisch) en worden gewonnen uit verschillende plantdelen: bloesem, vrucht, zaad, blad, schil of stam. Ze bevatten de wezenlijke kracht van de plant waaruit ze door destillatie of persing tevoorschijn zijn gekomen.

Bij citrusvruchten wordt de olie uit de schil geperst. Lavendel, den of rozemarijn worden door stoomdestillatie Natuurzeep gewonnen.

Sommige oliën (de meeste bloemengeuren) zijn zeer kostbaar omdat er enorm veel bloemen nodig zijn om maar een beetje essentiële olie te produceren. Daarom wordt vaak voor een synthetische variant gekozen.

Synthetische geurstoffen zijn meestal slecht afbreekbaar, zorgen voor huidirritaties en kunnen giftig zijn. De ftalaten die gebruikt worden om geur te fixeren is een zeer schadelijke weekmaker die hormoonverstorend werkt.

Etherische olie heeft een bepaalde werking op het onderbewustzijn van de mens. Bij de synthetische variant is daarvan geen sprake.

Kan je voor natuurlijke zeep allergisch zijn?

Dat kan, je kunt immers ook voor een natuurproduct als een pinda allergisch zijn. Etherische oliën of de basisoliën (vaak notenolie) kunnen allergische reacties uitlokken. Raadpleeg altijd het etiket of doe navraag bij de producent.

Deze tekst werd aangeleverd door ambachtelijke zeepmaker Margot Rutten van SOAP7.

Meer lezen?

Natuurlijke shampoo, deodorant en tandpasta: goed en goedkoop!
Natura Siberica, betaalbare luxe beleveniscosmetica

Niets missen van De Betere Wereld?

Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte.
Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.