Recensie: De Groentekist

slowfood

Zelf eenvoudig groenten verbouwen

Laatste update op 24 juni 2015

De Groentekist is een mini-moestuin gericht op kinderen waarin je, een seizoen lang, vijf soorten groenten kunt kweken. Het pakket bevat alles wat je nodig hebt om direct aan de slag te gaan: de kist, potgrond, zaden en instructies.

Op Groenvoer vind je onafhankelijke recensies over plekken en producten waar we blij van worden. Ook plaatsen we regelmatig artikelen en tips over alles wat met duurzaamheid te maken heeft.
Groenvoer is de gids van groen Nederland!

Eind mei verscheen een artikel in NRC Handelsblad over mislukte moestuintjes en de misleidende beloftes die daarbij worden gedaan; niet iedereen kan even een aardbei maken. Het artikel ging met name over de Albert Heijn moestuintjes, waarbij je inderdaad vraagtekens kan zetten omtrent de kwaliteit. Stichting De Groentekist is er wel van overtuigd dat iedereen eigen groenten kan kweken. Tijd om het uit te testen dus.

Claim
Met De Groentekist kweek je een seizoen lang vijf soorten groenten. Het is een snelle en makkelijke manier om een eigen moestuin te beginnen, ook als je klein behuisd bent. Binnen een paar weken eet je sla, radijsjes en boontjes uit eigen tuin. Door op kleine schaal je eigen biologische groenten, kruiden, en fruit te verbouwen, draag je bij aan het verminderen van de milieubelasting van voedselproductie. Bovendien is het van groot belang om kinderen te laten zien wat er voor nodig is om voedsel te verbouwen en te oogsten, opdat je uiteindelijk jezelf met iets gezonds kunt voeden.

Hoe zit het precies?
De Groentekist is ontstaan door een idee van Arie Bijl om op eigen wijze de voedselproblematiek onder de aandacht te brengen. Wageningen UR voorspelt namelijk dat we in 2050 met 9 miljard mensen op de aarde wonen, wat de US Department of Agriculture vertaalt naar 60 tot 70% meer voedselproductie. Terwijl wereldwijd 870 miljoen mensen niet genoeg te eten hebben, hebben landen als Nederland juist een landbouwoverschot.

De Groentekist zal het wereldvoedselprobleem niet oplossen, maar de kist maakt wel wat los over de herkomst van ons voedsel. Ze richten zich hierbij met name op (gezinnen met) kinderen en scholen. In 2014 zijn er door het basisonderwijs 250 kisten afgenomen en het streven is om in 2015 door te groeien naar 2.000 kisten. Stichting De Groentekist hoopt hiermee kinderen te inspireren om door te gaan met het zelf verbouwen van groenten.

groentekist02_DBW

Naast kokospotgrond en biologische voedingsstoffen, bevat de kist zaden voor pluksla, radijsjes, paarse boontjes, veldsla en maarts viooltje. Afhankelijk van het seizoen, bepaal je zelf met welke groenten je begint. De Groentekist is actief op Facebook, waardoor je voor tips & tricks heel makkelijk bij ze terecht kunt. Er is trouwens ook een Theekist voor de grootverbruikers van tisane en groene thee.

Oordeel
Het eerste wat mij opviel is dat de Groentekist netjes in de doos past, waardoor er geen extra verpakking of piepschuim nodig is. De kist (60 x 20 x 20 cm) is gemaakt van onbehandeld FSC-hout en met de hand in elkaar gezet. Bovenop zit een vrolijke papieren ‘deksel’ met op de achterkant uitleg over de verschillende zaden en eenvoudige instructies. Ik begon in het voorjaar (13 april) met zaaien en koos als eerste voor radijs en pluksla. Het maken van de potgrond vraagt nog wel wat extra arbeid. Om van twee droge blokken kokospotgrond twee grote emmers zachte aarde te maken, moet je toch wel uitgaan van 15 minuten fors mengen.

Toen we de potgrond in de kist deden, werd al snel duidelijk dat we veel te veel hadden. Groentekist reageerde met de tip om de rest te gebruiken om de boontjes in te zaaien. Leuk, maar waarin? Twee kleinere blokken potgrond zonder restjes had ik fijner gevonden. En als we toch bezig zijn: kunnen die blokken ook rond gemaakt worden? Dat past volgens mij wat beter in een standaard ronde emmer.

Het moeilijkste van het hele verhaal is toch het wachten. Het was ook gokken hoe veel water ik moest geven. Elke dag? ‘Binnen een paar weken eet je sla, radijsjes en paarse boontjes uit je eigen moestuin’ klinkt leuk, maar helaas gaat het niet zo snel. Na zeven weken water sproeien en wachten heb ik gisteren eindelijk — met veel trots — mijn eigen kropsla verwerkt tot een heerlijke salade. En de radijsjes zijn klein en stevig, maar de smaak is superb!

Als ik terugdenk aan die halve emmer potgrond die ik zeven weken geleden over had, heb ik nog een tip: stuur aan het eind van het seizoen (of zo’n 8 weken na de bestelling) een herinnering dat er nog drie zakjes zaden over zijn! Als ik een extra lading potgrond thuis zou ontvangen is dat voor mij net een drempel lager dan zelf naar de winkel gaan om nieuwe potgrond te kopen. Een stok achter de deur om er mee verder te gaan, want voor zowel kinderen als volwassenen is je eigen voedsel oogsten echt een feest!

Verkrijgbaar via:
Verschillende verkooppunten en de website www.degroentekist.nl

Prijs:
€19,50

Eindcijfer:
8

Lees ook:
> Urban Gardening: een nieuwe trend voor stadsmensen
> Recensie: Zelf oesterzwammen kweken met de RotterZwam Growkit

Plaats een reactie op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *