Verse oogst NLse biodynamische appels en peren

demeter

Column

Maar is fruit wel zo gezond als wij denken? Volgens Martijn Katan is het een “kleurig zakje suiker”. Ouders wordt geadviseerd om niet met een fruithapje maar met een groentehapje te starten als hun baby daaraan toe is.

Bij tandartsen is allang de poster met “Snoep verstandig, eet een appel” verdwenen.  Maar de Gezondheidsraad adviseert ons om dagelijks ten minste 200 gram fruit te eten. Dit verkleint de kans op verschillende welvaartsziekten. Verwarrend allemaal, dus daarom wat meer algemene achtergrondinformatie met tips en specifieke info over appels en peren.

  • De suikers en zuren in fruit kunnen respectievelijk tandcariës en -erosie veroorzaken. Tip: beperk het aantal fruitmomenten.
  • De meeste fruitsoorten bestaan voor het grootste deel uit suikers: dat is altijd een combinatie van fructose, glucose en sacharose. Bij appels en peren is fructose het meest aanwezig: het gaat echter maar om 6 – 7g fructose per 100 gram (85  g is water!)
  • Fruit bevat vitamines zoals vitamine C en foliumzuur. Per fruitsoort zijn er echter grote verschillen: appels bevatten geen foliumzuur, peren ongeveer 3 microgram en sinaasappel 32. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid foliumzuur is voor volwassen mannen en vrouwen vastgesteld op 300 microgram. Tip: varieer met fruitsoorten.
  • Fruit bevat mineralen waarbij vooral de hoeveelheid kalium opvalt. Kalium is nodig voor de zenuwprikkelgeleiding, het handhaven van een normale bloeddruk, voor het samentrekken van de spieren en voor de energiehuishouding in de spieren.
  • Fruit bevat voedingsvezels en bio-actieve stoffen waaronder anti-oxidanten, die met name in /net onder de schil zitten en biologisch(-dynamisch) geteeld fruit bevat ook meer van deze bio-actieve stoffen. Tip: was biologisch(-dynamisch) fruit maar schil appels en peren niet!
  • Fruit als tussendoortje is gezond. Maar fruit kan groente niet vervangen, omgekeerd wel.

biodynamischGeniet van de nieuwe oogst, maar neem de uitspraak “an apple a day keeps the doctor away?” niet al te serieus. Varieer met fruitsoorten!

Tekst:
Henny de Lint,
diëtiste & natuurvoedingsdeskundige,
werkzaam bij Natudis.nl 

Meer lezen?
Lekker gezond met Schulp (Win!)
Birch Wtr – biologisch berkenwater

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.