De beste tips om duurzamer met energie om te gaan!

De beste tips om duurzamer met energie om te gaan!

Om klimaatverandering tegen te gaan is een overgang naar duurzame energievoorziening erg belangrijk. Zo werken we in Nederland naar een systeem waarbij zo min mogelijk CO2 vrijkomt. Wil je zelf je steentje bijdragen aan het milieu, en op die manier ook nog eens je portemonnee een plezier doen? Het kan! We geven je graag een aantal tips.

Kies voor zonnepanelen in plaats van zonnestroom

Wie duurzame verandering aan wil pakken begint het beste bij de bron: het opwekken van energie. Zonnepanelen kopen is dan ook een goed idee, zo bleek al eerder uit onderzoek van Sungevity. Bij de productie van zonnepanelen komt CO2 vrij waarbij het ongeveer vijf jaar duurt om deze uitstoot te compenseren met schone zonnestroom. Zonnepanelen gaan circa 30 jaar mee, waardoor er dus 25 uitstootvrije jaren overblijven.

Bovendien kijken vooruitstrevende zonnepanelen aanbieders zoals Sungevity ook naar het verlagen van de milieubelasting tijdens de productie: ‘Zonnepalen worden steeds vaker vanuit circulair gedachtegoed gemaakt’. Aangezien de afvalberg van afgedankte panelen in principe de komende jaren gaat groeien, werkt de aanbieder zo snel mogelijk toe naar een goed werkend recyclingsysteem.

In België is overigens al een dergelijk systeem, waarbij recycling vooraf gefinancierd wordt en installateurs bij wet verplicht zijn om de zonnepanelen kosteloos op te halen en naar een inzamelpunt te brengen. Dit systeem biedt ook perspectief in Nederland om zonnepanelen nóg duurzamer te maken.  

Zet in op kwaliteitspanelen

Als aanvulling op voorgaande tip is het belangrijk om te beseffen dat de goedkoopste zonnepanelen niet de panelen zijn met de laagste prijs, maar juist de panelen die een hoog rendement en dus een snelle terugverdientijd behalen. Een goede aanbieder adviseert je op het gebied van aantal panelen en de manier waarop ze het beste op het dak gelegd kunnen worden. Het werkelijk rendement van zonnepanelen is namelijk onder meer afhankelijk van de hellingshoek van de panelen, de hoeveelheid zon die ze kunnen vangen en de kwaliteit en capaciteit van de panelen.

Zorg voor goede isolatie in huis

Draait jouw verwarming overuren omdat er zoveel warme lucht ontsnapt? Dan is het goed om isolerende maatregelen te nemen. Een stripje bij de buitendeur doet al wonderen. Zorg er natuurlijk ook voor dat je de buitendeur niet onnodig open laat staan. Maar ook kleine kieren als de brievenbus laten warmte ontsnappen, dus daar kun je voor weinig geld al tochtstrips plaatsen.

Achter de verwarming is reflecterende folie een goede oplossing. Deze zorgen ervoor dat de warmte de juiste kant uitstraalt. Ook gordijnen achter de verwarming en voor de raam kunnen ervoor zorgen dat er minder warmte verloren gaat. Verder kun je ook een lekkere knuffelige trui aantrekken en de verwarming simpelweg een graadje lager zetten.

Ga voor energiezuinige lampen

Energiezuinige lampen gebruiken tot 90% minder elektriciteit. Daaronder vallen ledlampen, spaarlampen en tl-lampen. Heb je nog halogeenlampen of zelfs gloeilampen in huis? Om milieudruk te voorkomen is het beter om ze te vervangen. Daarmee behaal je milieuwinst doordat die nieuwe ledlamp energie bespaart. En dat scheelt op termijn ook nog eens geld.

Voorkom onnodig energieverbruik

We schreven eerder al over een aantal duurzame stappen die de mensheid sinds 2000 heeft gezet. Toch let niet iedereen altijd ‘op de kleintjes’, vaak ook omdat men er niet altijd even bewust van is. We noemen graag een aantal voorbeelden die je zelf thuis eenvoudig kunt doorvoeren als je dat nog niet doet.

Bijvoorbeeld sluimergebruik: die laptop die uitstaat, opgeladen is en toch nog aan de lader hangt, daarvan trek je de stekker beter uit. Of die telefoonoplader die nog in het stopcontact zit, ook die trek je beter uit. En ga je op vakantie, dan kan het zeker geen kwaad om ook de stekkers van tv en andere ongebruikte apparaten uit het stopcontact te halen.

Laat je de tv of lampen aanstaan als je gaat douchen? Beter doe je ze uit! En mocht je nu eens in de zoveel tijd in slaap vallen terwijl je een film of serie kijkt? Stel dan een slaaptimer in op de televisie. Tussendoor snel even drinken inschenken zonder de koelkast dicht te doen? Ook geen goed idee. Kortom, probeer onnodig verbruik zoveel mogelijk te voorkomen, dat is beter voor het milieu én voor de portemonnee!

Plaats een reactie op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *