Hoe word jij een Floortje Dessing?

floortje-dessing-reizen

Met deze stappen treed je in de voetsporen van Floortje en reis ook jij op een duurzame manier

Floortje Dessing reist de hele wereld over voor haar tv-programma’s ‘3 Op Reis’ en ‘Floortje Naar Het Einde Van De Wereld’. Zij staat bekend als een fanatiek reiziger die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft.

Stap 1: Je vliegreis

  • Je vliegreis is de grootste aanslag op het milieu. De CO2-uitstoot van je vlucht kun je compenseren met bijvoorbeeld GreenSeat. Wist je dat je voor een verre reis naar Azië of Zuid-Afrika voor slechts € 18,- je CO2-uitstoot compenseert? GreenSeat steekt jouw geld in ontwikkelingsprojecten op het gebied van duurzame energie, zodat in deze landen minder CO2-uitstoot is én armoede wordt bestreden. Een WIN-WINsituatie dus. Om het nog aantrekkelijker te maken om de CO2-uitstoot van je vliegreis te compenseren, doen wij de administratie voor je bij GreenSeat. Je hoeft alleen maar een vinkje te zetten in je boekingsformulier.

Stap 2: Je accommodatie

Let bij het uitzoeken van je accommodatie op het volgende:

  • Kies voor een kleinschalig guesthouse, het liefst van een lokale familie. Zij hebben een veel kleinere ecologische footprint én je helpt de plaatselijke economie. Deze keuze levert jou als reiziger vaak leukere reiservaringen op, omdat je niet in een ’13-in-een-dozijn’-hotel zit en meer contact maakt met locals.
  • Kies voor een hotel (of reisorganisatie) die The Code onderschrijft. The Code is een organisatie die strijdt tegen kinderprostitutie.
  • Een zwembad is fijn, maar kost veel water. Denk erover na of je in elke plaats een zwembad gaat gebruiken, of dat je af en toe voor een iets minder luxe accommodatie kiest.

Stap 3: Gebruik van je accommodatie

  • Ga in je hotelkamer zuinig om met energie: doe de airconditioning en lichten uit als je niet op de kamer bent.
  • Sommige hotels gaan bewust om met water en recyclen het bad- en douchewater om de tuin te besproeien. Als je biologisch afbreekbare bad- of doucheproducten gebruikt, draag je bij aan minder chemische producten in de natuur.
  • Schoon, zoet water is schaars. Daarom vragen hotels aan hun gasten om, in geval van een tweede overnachting, hun handdoek te hergebruiken. Hang je handdoek op als je ’m wilt hergebruiken; dit scheelt enorm veel waterverbruik én zeepresten in het water. Wil je ‘m niet meer gebruiken, leg je handdoek dan op de grond.

Stap 4: Take nothing but pictures, leave nothing but footprints

floortje-dessing-reizen

  • Take nothing but pictures. Laat alles wat in de natuur hoort, ook ín de natuur, want alle elementen maken deel uit van het ecosysteem. Koraal en schelpen laat je dus achter op het strand. Je kunt er natuurlijk wel een foto van maken.
  • Leave nothing but footprints. Helaas ontbreekt het in veel ontwikkelingslanden aan milieuvoorlichting. Hierdoor tref je veel (plastic) rotzooi aan in mooie natuurgebieden. Zonde! Als toerist kun je het goede voorbeeld geven. Neem dus een zakje mee voor je afval en gooi dit in een afvalbak bij je hotel.

Stap 5: Heb respect voor de lokale cultuur en gewoontes

Als jij je aanpast aan de lokale cultuur en gewoontes, dan help jij de unieke cultuur van je vakantieland in stand te houden. Verwacht dus niet dat lokale mensen zich gaan aanpassen aan onze westerse gewoontes en wensen. Als alle reizigers dezelfde luxe als thuis willen, dan zal dat nu nog authentieke plekje in een paar jaar tijd zijn veranderd in een westerse toeristenenclave. En dat zou jammer zijn. Wat kun je doen?

  • Lees van tevoren iets over de lokale gewoontes, zodat jij je kunt aanpassen aan hen in plaats van andersom. Je ervaring op reis zal ook veel beter worden!
  • Pas je kleding aan en loop er niet te ‘bloot’ bij. Kies bijvoorbeeld niet voor een hemd(je) en een korte broek, maar voor een T-shirt en een wat langere short of rok.
  • Leer een paar eenvoudige zinnetjes uit je hoofd. Dat wordt erg gewaardeerd en zorgt ervoor dat je gemakkelijker contact kunt maken met de plaatselijke bevolking.
  • Behandel mensen met respect. Hoe zou jij het vinden als iemand zijn hoofd uit een autoraampje steekt, een foto van je maakt en weer doorrijdt? Maak eerst even een praatje en vraag of je een foto mag maken. Bijna altijd is dit dan goed.

Stap 6: Betaal een eerlijke prijs

  • Breng werk! Toerisme is een arbeidsintensieve bedrijfssector. Reizigers hebben transport, accommodatie, eten en gidsen nodig. Het is een perfecte sector om veel mensen aan werk te helpen. Vaak hebben veel mensen een eigen taak. Geneer je niet als er verschillende mensen voor je aan het werk zijn, zij zijn blij iets te verdienen.
  • Afdingen hoort er in sommige landen bij, maar speel het spel vriendelijk. Betaal een realistische prijs, maar onderhandel niet tot op het bot. Bedenk dat een dubbeltje meer of minder voor jou niet veel uitmaakt, maar voor een fietstaxichauffeur bijvoorbeeld betekent dit het verschil tussen of hij wel of niet een bordje nasi eet die avond.
  • Fooien geven hoort enerzijds bij de lokale cultuur en anderzijds bij de toeristische werksector. In Indonesië is het normaal dat je iemand een klein fooitje geeft als hij iets voor je doet, zoals koffers dragen. Er is immers geen sociaal zekerheidsstelsel, en door het geven van een fooitje draag je bij aan het creëren van werk voor iedereen en help je voorkomen dat mensen tot de bedelstaf vervallen. Daarnaast is een fooi in de toeristische en horecasector een duidelijke blijk van waardering. Al is het niet verplicht, mensen rekenen er wel een beetje op.

Stap 7: Voorkom bedelen, geef aan een goed doel

  • Het kan soms best confronterend zijn, om te zien hoeveel armer de mensen zijn dan wij. Ondanks dat is zomaar geld rondstrooien geen goed idee. Je kunt niet controleren of het geld wordt gebruikt waarvoor je het had bedoeld, en ook werk je bedelen in de hand.
  • Geef NOOIT geld aan kinderen. Je veroorzaakt hiermee dat kinderen niet meer naar school gaan. Immers: dit geld is erg gemakkelijk verdiend.
  • Als je geld wilt geven, kies dan voor een goed doel, waar een gericht beleid is, zodat je geld bijdraagt aan een meer structurele oplossing. Heb je geen zin om hiermee bezig te zijn op je reis, maar wil je wel met een goed gevoel reizen? Je kunt in je boekingsformulier aangeven dat je € 15,- wilt bijdragen aan een goed doel, dat regelmatig door ons wordt bezocht.

Stap 8: Voorkom dierenleed
Het is fascinerend om exotische dieren van dichtbij te zien, maar let op de volgende zaken:

  • Ziet het dier er mager en ondervoed uit? Vertoont het getraumatiseerd gedrag (agressie, dwangmatig gedrag)?  Of zit het aan een ketting of in een kleine ruimte? Foute boel! Blijf uit de buurt en stimuleer dit dierenleed niet. Bekijk wilde dieren in het wild, waar ze zich natuurlijk kunnen gedragen.
  • Maak geen olifantenritjes. Hier schuilt veel dierenleed achter. Olifanten worden hiervoor als jong bij hun moeder weggerukt en vervolgens hardhandig afgericht (de wil gebroken) en getraind. De olifanten staan buiten diensturen vaak permanent aan de ketting. Stap dus niet op een olifant. Kies liever voor een alternatief, bekijk olifanten in het wild of in een verantwoorde opvang waar ze zoveel mogelijk vrij rond kunnen lopen.

Stap 9: Ga niet naar huis met foute souvenirs, maar met iets moois!

  • Don’t: Neem geen dingen mee die in het land horen te blijven. Denk aan zaken uit de natuur, die deel uitmaken van een geheel ecosysteem. Koop ook geen producten waarvoor dieren zijn gedood, zoals ivoor. Ook antieke kunst kan illegaal zijn om mee te nemen.
  • Do: Koop liever een handgemaakt product, bij voorkeur rechtstreeks van de maker. Op deze manier verdient de arbeider iets, in plaats van een gewiekste zakenman! Ook een goed idee: souvenirs van gerecycled materiaal!

Voor meer informatie klik hier.
Lees ook: Verantwoord reizen door schitterend Zuid-Afrika

 

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *