Nuon: Voorop in de verandering

nuon

Interview met Martijn Hagens, COO bij Nuon

Nuon

Martijn Hagens

Hoe doet energiebedrijf Nuon het op het gebied van duurzaamheid? Wij vroegen het Martijn Hagens van Nuon.

Hoe zien jullie de toekomst van duurzame energie?
Een duurzame maatschappij moet ieders stip op de horizon zijn. Daarvoor moet er veel meer duurzame energie worden opgewekt en daarom steunen we het klimaatakkoord van harte.
Duurzame energie zal worden opgewekt door energiebedrijven, maar ook door consumenten zelf, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Mensen krijgen steeds meer mogelijkheden om hun eigen energie te verkopen. Efficiënte elektriciteitscentrales zorgen daarnaast voor een stabiele levering van energie, op de momenten dat de wind en de zon het laten afweten. Tenslotte wil niemand zonder stroom komen te zitten.

Hoe dragen jullie bij aan de ontwikkeling van duurzame energie?
Wij zijn koploper in investeringen in duurzame energie. Daarnaast helpen we onze klanten met nieuwe oplossingen en diensten, zoals elektrisch vervoer via onze laadpalen en het stimuleren van eigen opwek door bijvoorbeeld zonnepanelen. Bovendien hebben we een uitgebreid stadswarmtenetwerk dat er met restwarmte van elektriciteitscentrales en afvalverbranding voor zorgt dat onze klanten er thuis warm bij zitten. Dit levert een CO2-reductie op tot wel 80%.

Toch gaat het volgens ons niet snel genoeg. Wist je dat momenteel pas 10% is van alle stroom in Nederland duurzaam geproduceerd is? Wij vinden dat die ontwikkeling veel sneller moet gaan. Hiervoor is draagvlak nodig vanuit de politiek en de maatschappij. Verduurzamen doen we samen. We zijn er altijd voor de wereld, maar we kunnen het niet alleen.

Welk percentage windstroom wekt Nuon op?
Samen met onze partners wekken wij momenteel 26% van alle windenergie in Nederland op. Ons moederbedrijf Vattenfall is bovendien één van de grootste windproducenten van Europa. Volgens ons is het mogelijk om de groei van windproductie te versnellen in de komende jaren. Daar werken wij hard aan, in Nederland en ook internationaal.

nuon

Foto: Nuon


Gaat de opkomst van zonne-energie doorzetten?
Zeker, steeds meer van onze klanten maken gebruik van de kracht van de zon. Dit is goed voor je portemonnee én voor het milieu. En dat kan met eigen zonnepanelen, maar je kunt ook panelen huren via een exclusief proefproject met onze partner Solease. Voorlopig kunnen alleen Nuon-klanten uit Overijssel, Limburg en de gemeente Utrecht deelnemen. Maar natuurlijk willen we ervoor zorgen dat dit wordt uitgebreid.

Een initiatief op het gebied van het zonne-energie waar ik persoonlijk erg trots op ben is het ‘ZonSamen’-model. In dit model investeerden onze eigen medewerkers in bijna 1300 zonnepanelen die we hebben geplaatst op twee van onze bedrijfspanden. De energie die de zonnepanelen opwekken, wordt direct in de gebouwen gebruikt en is ongeveer gelijk aan het verbruik van 100 huishoudens. De manier waarop dit zonnedak is ontwikkeld is inspirerend en innovatief: de zon is van iedereen, de panelen zijn nu van onze medewerkers en die maken daar een mooi rendement op! Bovendien hebben vier medewerkers het op eigen initiatief bedacht, wat laat zien dat er binnen ons bedrijf veel ruimte is voor innovatie. Naar verwachting volgen er meer van dit soort daken op onze andere panden. Ook onderzoeken we de mogelijkheden om het deelnemersmodel aan te bieden aan andere organisaties.

We zien al lange tijd hoe belangrijk de zon is als duurzame energiebron – kijk maar naar ons succesvolle Nuon Solar Team, dat in 2015 voor de 6e keer winnaar was van de World Solar Challenge in Australië. Het is een grote competitie en dus een hele prestatie om te winnen. Ze racen daar echt niet tegen kleine jongens.

Als jullie duurzame energie zo belangrijk vinden, waarom maken jullie dan nog gebruik van fossiele brandstoffen?
Energie uit wind, zon en water heeft de toekomst. In de overgang naar een duurzame energievoorziening willen wij ervoor zorgen dat het licht blijft branden en energie betaalbaar blijft. We zoeken met verschillende partijen naar oplossingen voor grootschalige opslag van elektriciteit en naar duurzame brandstoffen. Zo werken we toe naar een toekomst zonder CO2-uitstoot en fossiele brandstoffen.

nuon

Hoe kunnen mensen zelf bijdragen aan de ontwikkeling van duurzame energie?
Kies voor een duurzaam stroomproduct en laat de CO2-uitstoot van je gasverbruik compenseren. Neem een zonneboiler of wek zelf stroom op met zonnepanelen. De mogelijkheden zijn groot en de investeringen verdienen zichzelf bijna altijd terug.

En waar we met elkaar écht goed op moeten letten, is ons verbruik. Goed geïsoleerde woningen kun je met minder energie verwarmen, als je een trui draagt kun je de thermostaat lager zetten, led-verlichting levert een besparing op tot wel 80% per jaar. En maak ook eens een rondje langs alle apparaten in huis. Sluipverbruik van apparaten die aanstaan terwijl je ze niet gebruikt, verouderde drogers: ongemerkt verbruik je meer stroom dan je denkt! Ook korter douchen en de thermostaat een graadje lager zetten: kleine moeite, groot effect. Het duurzaamst blijft toch gewoon de energie die je niet verbruikt.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een duurzaam energieproduct?
Het is goed om je te realiseren dat je groene stroom uit eigen land of uit het buitenland kunt krijgen. Is de stroom opgewekt in het buitenland, dan zijn er wel groencertificaten aan gekoppeld, maar voor de ontwikkeling van duurzame energie in Nederland levert het niets op. Die waterkrachtcentrales in Scandinavië waren er al lang en de stroom wordt hoogstwaarschijnlijk daar verbruikt.

Bij ons kun je kiezen voor Nuon Groen uit Nederland. Dat is stroom die volledig wordt opgewekt uit de natuurlijke bronnen wind en water. Het is 100% vrij van CO2-uitstoot en is door onszelf of door één van onze partners in Nederland opgewekt. Voor een volledig CO2-neutraal huishouden, kun je bovendien nog kiezen voor Gas met CO2-compensatie.

Lees meer over duurzame energie van Nuon op www.nuon.nl/duurzaam

Meer GroeneStoel-interviews:
>  De biologische chocolademakers van Vivani
>  Erik Does: het onbetaalbare voordeel van Ekoplaza

 

Plaats een reactie op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *