Reductie van de plasticproductie: waarom en hoe?

Stux

Al in september 2015 werd de duurzame ontwikkelingsagenda voor 2030 vastgesteld door de Verenigde Naties. In deze agenda zijn ruim 17 duurzame doelen te vinden waar naartoe wordt gewerkt. Deze worden aangeduid als de SDG’s (Sustainable Development Goals). Hoewel de verantwoordelijkheid van het behalen van deze doelen bij de individuele lidstaten ligt, hebben ook veel bedrijven besloten zich in te zetten voor het behalen van de SDG’s. Een duurzamere en betere wereld, dat willen we immers allemaal. Deze doelen staan nauw in verband met het terugdringen van plasticvervuiling.

Lees ook: Tegel eruit? Plant erin!

SDG’s

Plastic is zeer schadelijk voor het milieu. Zo kan een duurzamere wereld alleen tot stand komen wanneer er voorkomen wordt dat plastic in het milieu terechtkomt en dat de productie van plastic wordt gereduceerd. Ook de gezondheidsrisico’s die komen kijken bij het gebruik van plastic moeten hierbij in aanmerking genomen worden. Hieronder worden een aantal SDG’s benoemd en hoe deze in relatie staan tot het terugdringen van de plasticproductie.

SDG 13 – Klimaatverandering aanpakken

Plastic wordt in vrijwel alle gevallen geproduceerd met behulp van nog altijd veel fossiele brandstoffen. Doordat het produceren van plastic veel energie kost, is plastic verantwoordelijk voor een groot deel van de CO2-uitstoot. Het reduceren van de CO2-uitstoot is van groot belang om de klimaatverandering aan te pakken. Om hieraan mee te werken doet iedere huiseigenaar er goed aan bewust om te gaan met zijn energie. Energie vergelijken zorgt ervoor dat huishoudens makkelijk voordelige contracten met groene energie kunnen vinden en afsluiten. Daarmee wordt de energiemix op het stroomnet een stukje groener.

SDG 14 – De zeeën en oceanen moeten worden beschermd

Zo’n 80% van al het afval dat in de zee terechtkomt, is afkomstig van land. Dit gaat om schrikbarende aantallen van wel miljarden kilo’s per jaar. Hier zit natuurlijk ook veel plastic tussen. De zogenaamde Plastic Soup levert onder andere problemen op in de visserij. Om dit op te lossen is plastic rapen op het strand niet genoeg. Het afval zal ook uit de oceanen moeten worden gevist, terwijl tegelijkertijd de productie van plastic wordt gereduceerd.

SDG 15 – Het herstellen van ecosystemen

We worden steeds vaker geconfronteerd met beelden waarin we zeedieren zien die verstrikt zijn geraakt in plastic afval. Ook koralen lijden onder al het afval dat in de oceaan terechtkomt. Door de productie van plastic te reduceren, krijgen ecosystemen de kans om te herstellen. Ook wordt op deze manier de biodiversiteit behouden.

Hoe kan de productie van plastic worden teruggedrongen?

In veel gevallen kan plastic vervangen worden door ander materiaal. Een goed voorbeeld van een bedrijf dat actief betrokken is bij de reductie van plastic productie is Nestlé. Zo is Nestlé vanaf begin februari 2019 begonnen met het vervangen van bepaalde plastic producten, zoals rietjes. Deze kunnen namelijk ook van bijvoorbeeld papier gemaakt worden. Ook heeft Nestlé laten weten dat het papieren verpakkingen gaat introduceren voor Nesquik.

Iedereen kan zijn steentje bijdragen om het gebruik van plastic terug te dringen. Koop bijvoorbeeld geen plastic tasjes bij de supermarkt, maar neem je eigen boodschappentas mee.

Lees meer:
Een afvalvrije toekomst: Nestlé versnelt actie om de hoeveelheid plastic afval terug te dringen
Cradle-to-cradle: een alternatief voor vervuiling

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.