Cradle-to-cradle: een alternatief voor vervuiling

Tijdens een receptie in New York in 1991 raken Michael Braungart, die op dat moment voor Greenpeace werkt, en de Amerikaanse architect William McDonough met elkaar in gesprek. De Duitse chemicus en de Amerikaanse architect zetten dit gesprek voort en zo ontstaat een geheel nieuw ontwerpconcept: cradle-to-cradle.

Cradle-to-cradle

Uitgangspunt van het cradle-to-cradle-concept is dat alle grondstoffen die gebruikt worden volledig gerecycled kunnen worden, dat er geen producten benut worden die de omgeving vervuilen, het voorzien in de eigen noden en de toekomstige generaties mogelijkheden bieden. Een van de eersten die hen een grote opdracht geeft, is Ford. Voor de autogigant wordt een grote fabriek gebouwd, gebaseerd op deze principes. Niet alleen is de opdrachtgever verbaasd over het eindproduct, ook de werknemers zijn zeer blij met de nieuwe werkomgeving. Opvallend is de enorme vermindering van het energieverbruik.

Lees ook: Duurzaam jouw woning verwarmen? De vijf beste tips!

Nederland

In 2007 laat een VPRO-documentaire Nederland zien dat alles mogelijk is wanneer men anders denkt. Vanaf dat moment begint cradle-to-cradle aan zijn opmars in ons land. Een van de mooiste voorbeelden van deze nieuwe aanpak is het stadhuis van Venlo, dat volledig volgens de principes van cradle-to-cradle gebouwd is. Overigens maakt deze Limburgse stad vaker gebruik van dit concept, zoals bij de landschapstentoonstelling Floriade in 2012.

Bedrijven

Ook Nederlandse bedrijven stappen over op het concept. Zo is de Maastrichtse tegelfabrikant Mosa volledig overgestapt op cradle-to-cradle en werkt tapijtfabrikant Desso naar een volledige overstap in 2020 toe. Zij gebruiken geen toxines meer in producten en werken voor 100 procent met duurzame energie. Daarnaast nemen ze producten terug om ze vervolgens weer om te toveren tot een prachtig nieuw product door de grondstoffen te recyclen. Alles conform de ideeën van cradle-to-cradle dat je afval van grondstoffen op dezelfde wijze moet kunnen gebruiken als voedselafval, namelijk benutten als basis voor nieuwe producten.

Duurzaam is de sleutel

Michael Braungart is al jaren professor aan de Erasmus universiteit in Rotterdam. Hij werkte onder andere samen met wijlen professor Wubbo Ockels. Braungarts filosofie is dat je de natuur ook kunt gebruiken voor duurzame ontwikkeling en productie waarbij geen schadelijke stoffen vrijkomen. Zoals we dat zien bij duurzame energie. Gebruikers hebben de kans om via energie vergelijken te kiezen voor energie die op alternatieve, duurzame, wijze verkregen wordt. Zoals de NS steeds meer groene stroom gebruikt, kunnen consumenten dat ook. Hoe meer gebruikers voor groene elektriciteit en groen gas kiezen, hoe meer ze de producten dwingen om duurzaam te produceren.

Bewuste keuze voor producten

In een tijd waarin we iedere dag met ons klimaat geconfronteerd worden en waarin de opwarming van de aarde hét thema is, is het van belang dat je je als gebruiker bewust bent van de producten die je koopt. Door over te stappen op duurzame productie creëren we een toekomst voor de komende generaties. Cradle-to-cradle pleit daarvoor.

Lees meer:
Een afvalvrije toekomst: Nestlé versnelt actie om de hoeveelheid plastic afval terug te dringen
PGGM & Shell onderzoeken mogelijke gezamenlijke aankoop van Eneco

Plaats een reactie op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *