Zonnepanelen zijn een behoorlijke investering. Die wil je goed beschermen tegen schade of diefstal. Daarom is het verstandig de zonnepanelen te verzekeren. Maar waar moet je op letten? Hoe zit het met het verzekeren bij een koop- of huurwoning? Sluit je hiervoor een opstal- of inboedelverzekering af?
Zonnepanelen verzekeren bij een koop- en huurwoning
Heb je een koopwoning en zitten de zonnepanelen vast gemonteerd op het dak? Dan zijn ze meestal verzekerd onder je bestaande opstalverzekering. Huur je een woning, dan zul je geen opstalverzekering hebben (hiervoor is de eigenaar van een woning namelijk verantwoordelijk en dat is in dat geval de verhuurder) maar alleen een inboedelverzekering. Hiermee zijn de zonnepanelen niet zomaar verzekerd. Die moeten dan apart verzekerd worden.
Zonnepanelen bij koopwoning
Informeer altijd bij de verzekeraar of je bestaande opstalverzekering daadwerkelijk de zonnepanelen dekt. Het is hierbij van belang dat de zonnepanelen aan het dak zijn gemonteerd. Staan ze los op een dak, wat meestal het geval is bij een plat dak, dan zal je bestaande opstalverzekering de panelen waarschijnlijk niet beschermen tegen schade. Maar ook bij schuine daken zijn er uitzonderingen. Er zijn zonnepanelen die niet zijn vastgeschroefd maar alleen vastgeklikt. Ook dan kan het zijn dat de panelen niet gezien worden als onderdeel van het onroerend goed en dus ook niet onder je bestaande opstalverzekering vallen.
Waar op letten bij opstalverzekering?
Geef het aan de verzekeraar door wanneer je zonnepanelen hebt geplaatst. De herbouwwaarde van de opstalverzekering moet dan namelijk worden verhoogd met de waarde van de zonnepanelen erbij. Hierdoor kan je premie mogelijk iets omhooggaan.
Zonnepanelen verzekeren bij huurwoning
Bij een huurwoning zijn de zonnepanelen dus niet verzekerd via de opstalverzekering omdat de verhuurder deze verzekering van het gebouw regelt. Wel kun je zonnepanelen laten mee verzekeren met de inboedelverzekering. Raadpleeg hiervoor je verzekeraar. Meestal gaat de premie van de verzekering dan wat omhoog.
Zonnepanelen beschermen tegen diefstal
Zonnepanelen zijn een gewild object voor dieven, want ze zijn duur. Een beetje slimme dief kan – zeker op een plat dak – makkelijk zonnepanelen demonteren en ze op deze manier stelen. Bij een verzekering tegen diefstal is het echter een voorwaarde dat er inbraakschade moet zijn, wat bij zonnepanelen op een dak lastig is te bewijzen. Het is verstandig hierover te informeren bij de verzekeraar.
Schade aan zonnepanelen bij natuurrampen
Schade door natuurgeweld wordt niet altijd gedekt. Vervelend want dat is wel het grootste risico voor zonnepanelen. Natuurrampen vallen buiten de dekking, maar schade door storm wordt wel vaak gedekt. Denk aan hagelstenen of schade door harde wind bij een flinke storm. Het kan zijn dat de opstalverzekering dit niet dekt, controleer dit bij het afsluiten van een verzekering, helemaal als je zonnepanelen hebt.
Aparte verzekering zonnepanelen
Wil je er zeker van zijn dat de zonnepanelen verzekerd zijn tegen diefstal en stormschade? Sluit dan een aparte verzekering af die dit alles dekt, ook productieverlies wanneer de zonnepanelen uitvallen. Houd er wel rekening mee dat de premie van een aparte verzekering voor zonnepanelen best duur is, namelijk zo’n 0,25 procent van de factuurwaarde van de panelen.
Wil je weten of zonnepanelen bij jou op het dak kunnen worden geïnstalleerd? Doe dan de test.
Gerelateerde artikelen lezen?
>Bekijk deze 4 tips voordat je zonnepanelen plaatst
>SOLARWATT: recordomzetstijging van 50% in de Benelux
>Markt voor zonnepanelen overspoeld door budgetproducten
Niets missen van De Betere Wereld?
Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte. Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.