FairWater = 100% Social Enterprise de betere hulp organisatie

Duurzame FairWater BluePumps vervangen defecte waterpompen

Schoon drinkwater vormt de basis van een gezonde samenleving, snapt iedereen. Om die reden zijn Ontwikkelingsorganisaties (NGOs) sinds jaar en dag druk met waterprojecten in Afrika, maar helaas met weinig duurzaam resultaat. Daarnaast zijn er de verhalen over lange strijkstokken. Sociaal ondernemer Paul van Beers stelt: “NGOs zijn minder geschikt voor uitvoeringsprojecten, dat kan je beter aan een Social Enterprise overlaten, dat werkt beter, sneller en goedkoper”.

Door Nanny Schutte

IMG_3519

Sureyya Gök en Paul van Beers van FairWater

Op de website van FairWater lees ik onmiddellijk waar het om gaat: vervanging van defecte waterpompen in Afrika. Ruim 40% van de meer dan 350.000 geplaatste waterpompen blijkt namelijk niet meer in tact! ‘Plof-pompen’ noemt Paul ze, goedkope pompen uit India. “Wat maakt de Duurzame FairWater BluePump nou zoveel beter dan die andere pompen?” had ik willen vragen, maar eenmaal in gesprek blijkt die vraag al snel overbodig. Bovendien heeft zijn missie, beschikbaarheid van water in Afrika goedkoper maken, behalve de oerdegelijke BluePump ook een nieuwe stijl van ondernemen opgeleverd, die past binnen de principes van de Social Enterprise.

De Social Enterprise is volgens jou dé oplossing voor een betere wereld. Waarom?
Armoede en milieuproblemen worden veroorzaakt door onze westerse economie; groei is het belangrijkste doel en dus maken we winst ten koste van alles en iedereen. NGO’s proberen te redden wat er te redden valt, maar kunnen slechts de gevolgen aanpakken. En omdat zij afhankelijk zijn van verminderde overheidsgelden, subsidies en donaties, verschuift de focus steeds meer van het goede doel naar het voorbestaan van de organisatie.

De Social Enterprise (sociale onderneming) heeft als primair doel de wereld te verbeteren; de maatschappelijke bijdrage in de vorm van product of dienst is belangrijker dan het geld dat ermee verdiend wordt. Geld speelt natuurlijk wel een rol; kosten voor inkoop en (levens)onderhoud moeten immers wel gedekt worden, maar wat overblijft, de winst, wordt weer in het bedrijf geïnvesteerd. Zo neemt deze zelfvoorzienende organisatie een nieuwe positie in tussen financieel afhankelijke stichtingen en commerciële bedrijven, waarvan de winst in de regel naar de aandeelhouders gaat (óók als zij MVO-beleid nastreven!).

Met de BluePump hebben de mensen water zonder hoge reparatie kosten

De duurzame FairWater BluePump naast een kapotte plof-pomp. Met de Social Enterprise aanpak vervang je kapotte pompen voor gegarandeerd minimaal 10 jaar veilig en schoon water. Dat is sneller en goedkoper dan een NGO.

Hoe worden donaties aan FairWater besteed?
Jouw gift aan FairWater wordt voor de volle 100% besteed aan de FairWater projecten; wasserettes, units om handen te wassen, waterflessen, of duurzame FairWater BluePumps. Dit kan omdat we zelf onze administratiekosten en andere bedrijfskosten kunnen betalen. Alles wat extra binnenkomt, via donaties, kan dus rechtstreeks naar Afrika! Overigens kun je er ook voor kiezen om wèl bij te dragen aan administratiekosten, je bent vrij in je keuze wat en waarvoor je geeft.

FairWater BlueFilters
Je kan ons werk ook steunen door het kopen van Fairwater BlueFilters. Dit zijn handige waterfilters die je zelf kan installeren in de badkamer. BlueFilters verwijderen schadelijke stoffen zoals chloor en kalk uit het leidingwater, dat werkt goed tegen een droge huid en je krijgt er mooi en zacht haar van, mijn vrouw is er erg blij mee. Ze zijn te bestellen via de website vanaf € 22,50 per stuk, inclusief verzendkosten. Per filter gaat er direct 6 euro naar onze projecten.

Waarom gaan BluePumps wel langer mee? De BluePump vervangt defecte pompen. De mensen hebben dus al geprofiteerd van een pomp, en missen deze ‘luxe’ als ’ie niet meer werkt. Dat maakt dat ze extra zuinig zijn op een nieuwe pomp, zéker een duurzame FairWater BluePump, die zijn degelijkheid al làng bewezen heeft; vrijwel alle zijn nog werkzaam sinds de eerste een jaar of 10 geleden geplaatst is. Onderhoud is bovendien eenvoudig en goedkoop. In Afrika werken we goed samen met lokale bedrijven. In een groot gebied krijgen zij het exclusieve recht om de duurzame FairWater BluePump te verkopen, te installeren en te onderhouden. Daarmee zijn ze er meteen wel ook verantwoordelijk voor en dat geeft net het extra duwtje waardoor de BluePump de meest duurzame oplossing is.

Waarom ben je zó begaan met de watervoorziening in Afrika?
Als hydroloog ben ik jaren in heel Afrika werkzaam geweest voor onder meer overheden, universiteiten, NGO’s en de Wereldbank, om waterprojecten te doen. Inderdaad, met de plof-pompen… Toen ik eind jaren ’90 terugkwam, zag ik pas dat veel pompen defect waren. Kapotte onderdelen waren niet te verkrijgen of te duur en werden uit andere dorpen gestolen. Het duurde járen voor ik me bewust was van de volle omvang van het probleem, allereerst omdat ik het niet wìlde zien – de ontkenningsfase. En toen ik zelf zover was, moest ik anderen in het werkveld ervan zien te overtuigen. Iedereen kwam vanuit eigen professie weer met een andere verklaring, maar niemand durfde te zeggen dat de pompen gewoon van slechte kwaliteit waren. Ik kon niet langer aanzien dat zo’n essentieel probleem met zo’n relatief eenvoudige oplossing niet gewoon verholpen werd! Dat leidde uiteindelijk tot de ontwikkeling van de Duurzame FairWater BluePump.

FairWater washing units

FairWater’s wasserettes zijn erg populair bij de vrouwen

Wat heeft FairWater intussen gerealiseerd en wat is je doel?
Op onze website www.fairwater.org vind je een Google Map met de locaties van de door FairWater gerealiseerde sponsor pompen, zo’n 100 in totaal in 8 landen. Zo heeft Sanex bijvoorbeeld 50 BluePumps gesponsord in Gambia ter introductie van de milieuvriendelijke douchgel Sanex Zero%. Ons doel is om vooral in die gebieden waar kapotte pompen voor echt gigantische problemen zorgen, zoals bv. In de Sahel, vóór 2020 alle kapotte pompen te vervangen door de duurzame FairWater BluePump. Dan heb je het over ca. 5.000 pompen.

Wat is er nog nodig om dat doel te bereiken?
Het vervangen van één pomp kost ca. € 2.500,-, alles inbegrepen, dus is er ca. 12 miljoen nodig waarmee ruim 2 miljoen mensen weer water hebben. Dat is nog geen 6 euro per persoon, oftewel de prijs van één pakje sigaretten. Als iedereen in Nederland even één pakje minder rookt zijn we er al. Voor ons een klein gebaar, voor de mensen daar een wereld van verschil.

Ik zou zeggen: Stop met roken en doneer wat je uitspaart, of ga gewoon als niet-roker naar onze website en doe die symbolische € 6,- om één persoon in Afrika weer schoon en veilig water te geven.

Schermafbeelding 2014-06-10 om 11.25.56

Gun jezelf beter douche water en bestel meteen een BlueFilter; daar worden we allemaal beter van!

www.fairwater.org

Lees verder:
> Met een eigen flesje heb je altijd water bij de hand, ook in Afrika
Is er wel een waterprobleem in Afrika?

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *