Hoe sla jij jouw bestanden op?

Heb jij belangrijke data zoals grote videobestanden en de vakantiekiekjes van jouw trip naar Mallorca? Een goed opslagmedium is dan niet meer weg te denken om deze op te slaan en/of om er een backup van te maken op een tweede (externe) harde schijf.

Een externe harde schijf in een notendop

Een externe harde schijf is een elektromagnetisch apparaat dat al jouw data wegschrijft op een ingebouwd magnetisch schijfje. Deze data zijn permanent beschikbaar om terug te lezen in tegenstelling tot bijvoorbeeld RAM geheugen dat data tijdelijk leest/schrijft. Een externe harde schijf is – behalve wanneer het de nieuwere SDD schijven betreft – een gevoelig hardware onderdeel en er dient daarom ook voorzichtig mee om te gaan tijdens gebruik. Bij alle niet-SDD schijven zal vroeger of later slijtage optreden. Daarnaast vindt in de loop van de tijd onherroepelijk fragmentatie plaats, dit is het verspreid opslaan van bestanden waardoor een externe harde schijf wat langzamer zal gaan werken. Dit gebeurt omdat complete databestanden vaak groter zijn dan de sectoren waarin een harde schijf is opgedeeld. Ook wanneer je je externe harde schijf dus regelmatig defragmenteert: ga er altijd vanuit dat een externe harde schijf tot 5 jaar meegaat en vervang deze dan door een nieuwe.

Opslagmogelijkheden

Vroeger had je maar één keuze als het digitale opslag betrof: een pc met een (externe) harde schijf om al je data op te zetten. Meer smaken waren er niet. Nu kan je zelf jouw opstelling kiezen: ga je bijvoorbeeld voor een externe harde schijf die je overal mee naar toe neemt en makkelijk aansluit op een laptop, pc of ander apparaat? Of toch voor de mogelijkheid om een externe harde schijf met wifi te benaderen vanaf bijvoorbeeld je telefoon? Je kunt zelfs een externe harde schijf met wifi-hotspot installeren om belangrijke data direct te versturen. Deze variant is bedoeld om ergens mee naar toe te nemen, deze zendt vervolgens een wifi-signaal uit en laat andere apparaten toe om data te lezen/schrijven. Zorg wel dat je altijd de wifi-verbinding van je apparaat beveiligt tegen ongewenste toegang door andere personen/apparaten.

Foto: Christopher Gower op Unsplash


Verschillen externe harde schijven

Een externe harde schijf is er in diverse uitvoeringen. Vaak wordt een externe harde schijf verkocht met 1TB (terabyte) opslagruimte. Dit staat gelijk aan 1.000.000 foto’s van 1MB of 250 films van 4GB. Dit is dus voor iemand die soms foto’s opslaat en films bekijkt meestal genoeg. Gaan we echter spreken over back-ups of servergebruik, dan zit je al snel op meerdere TB’s en heb je snellere harde schijven nodig met een goede betrouwbaarheid. Voor een snellere externe harde schijf moet je letten op zaken als RPM (rotations per minute), dit is hoe snel de harde schijf de data overdracht afhandelt. Gewoonlijk is deze 7200 RPM, je hebt daarnaast de 5400 RPM variant die wat langzamer is en de snellere varianten van 10.000 en 15.000 RPM. Voor een gemiddeld, simpel gebruik is 7200 RPM afdoende. Naast de RPM is er ook nog een ander kenmerk dat de snelheid bepaalt: de cache. Deze cache houdt onder meer veelgebruikte bestanden in het geheugen om ze snel te kunnen herladen. Meestal wordt 32-64 MB hiervoor gebruikt. Naast de interne eigenschappen van de schijf is de USB aansluiting waar het op wordt aangesloten ook belangrijk voor de bestandsoverdracht. Als je een externe harde schijf hebt die werkt met USB 3.0 zal deze langzamer werken als hij wordt aangesloten op een 2.0 aansluiting. Hou daar rekening mee als je een schijf koopt.

Je eigen mediacenter

Uiteraard kan je een externe harde schijf erg goed gebruiken voor jouw eigen mediacenter. Dit is een opzet waarbij je jouw films en foto’s via de televisie (of ander medium) bekijkt. Wat je daarvoor nodig hebt is in ieder geval een mediaspeler of pc die de data naar het beeldscherm stuurt via een video uitgang. Meestal gaat dit tegenwoordig via een HDMI aansluiting. Om makkelijk bestanden centraal te benaderen is er een heel handige oplossing: een NAS schijf. Het enige dat je doet is je externe harde schijf (of schijven) plaatsen in een zogeheten NAS server. Dit compacte systeem is een netwerkmedium waar je al je data in kunt beheren. Plaats deze schijf of schijven in jouw netwerk via een UTP kabel die je ook gebruikt voor bijvoorbeeld de pc. Zo ben je niet meer afhankelijk van een pc die aan moet staan om toegang te hebben tot je bestanden. Uiteraard moet de NAS server wel aanstaan. Een NAS is naast het gebruik als mediaserver ook erg geschikt voor cloudopslag, je slaat je bestanden op afstand gewoon thuis op nadat je het apparaat hiervoor hebt ingesteld. Zo kan je jouw foto’s van je telefoon of ander apparaat met een internetverbinding laten synchroniseren met je NAS en het thuisfront via een mediaspeler de content laten bekijken. Je kunt dit dus zien als een luxe gevormde externe harde schijf.

Back-ups

Een van de belangrijkste zaken waar je rekening mee moet houden met het opslaan van data is dat je zorgt dat je ook altijd back-ups maakt. Nu sla je mooi alle data op via een externe harde schijf, maar wat als deze kapot gaat of gestolen wordt? Dat zijn zaken die je altijd in je achterhoofd moet houden, eenmaal weg betekent ook weg. Zoek dus alle mogelijkheden op om jouw data te dupliceren. Zo bestaat er voor Mac gebruikers een prachtig systeem dat Apple Time Capsule heet. Dit systeem maakt constant back-ups van al jouw apparaten om je heen en doet dit met een snelheid van maar liefst 1300mbps! Dit is mogelijk doordat er zowel via de 2.4 als de 5.0 GHz frequentie gewerkt wordt. Als Windows (of ander besturingssysteem) gebruiker heb je ook genoeg mogelijkheden. Zorg dat je altijd je data opslaat op je pc en op die externe schijf, daar zijn ze voor. Wil je extra veiligheid, zorg dan dat je in de wereld van RAID duikt. Dit is een systeem waarbij je gebruikmaakt van 2 harde schijven die jouw data spiegelen. Hoe dan ook, met meerdere externe harde schijven laten zich diverse oplossingen realiseren voor al jouw data opslag.

Recente artikelen in Ondernemen & Werken:

Dit zijn de duurzame bedrijven genomineerd voor de Koning Willem I Plaquette
Laatste trend: duurzame marketing

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *