Nieuwe stap richting leefbaar loon in kledingfabrieken!

modefabrieken-fair-wear-kinderen-buitenland-productie-mode-fairfashion-foundation-leefbaar-loon

FWF lanceert Wage Ladder 2.0.

Fair Wear Foundation heeft dinsdag met de lancering van de Wage Ladder 2.0. een nieuwe stap gezet richting een leefbaar loon voor werknemers in kledingfabrieken. De innovatieve online tool is bestemd voor afgevaardigden van kledingmerken, vakbonden en kledingfabrieken.

Gebruikers van de Wage Ladder kunnen binnen enkele stappen een vergelijking maken tussen de lonen in een bepaalde kledingfabriek en diverse schattingen van wat een leefbaar loon zou moeten zijn. Een eenvoudige graphic geeft de verhoudingen weer. De nieuwe versie maakt het ook mogelijk om salarissen te vergelijken tussen mannen en vrouwen, tussen afdelingen en tussen landen en regio’s.

Een unieke nieuwe feature in de 2.0. versie stelt FWF in staat om trends beter te analyseren en vooruitgang te meten in kledingfabrieken. Bijvoorbeeld om zo vast te stellen of lonen omhoog zijn gegaan tussen twee fabriekscontroles.

Minimum versus leefbaar loon
“De Wage Ladder is een eerste stap om het gat te dichten tussen minimum en leefbaar loon”, legt FWF-directeur Erica van Doorn uit. “Het is geen kant-en-klare oplossing; de miljoenen werknemers in kledingfabrieken krijgen nu niet opeens morgen een leefbaar loon betaald. Maar de Wage Ladder maakt duidelijk dat de branche niet hoeft te wachten op de ontwikkeling van een internationale standaard. Je kunt vandaag al beginnen met het verhogen van salarissen, omdat wij inzichtelijk kunnen maken hoe groot het verschil is.”

De kledingindustrie biedt enorme potentie om miljoenen werknemers wereldwijd uit de armoede te bevrijden. Maar in veel productielanden zijn mimumlonen nog steeds veel te laag om aan basisbehoeften te voldoen, zoals eten, onderdak en gezondheidszorg. Vaak wordt gefocust op wat precies een leefbaar loon zou moeten zijn. FWF sloeg in 2011, met hulp van CNV Internationaal, een andere weg in met de ontwikkeling van de Wage Ladder. De tool wordt gebruikt door ruim 500 bedrijven, in kleding- en andere industrieën, wereldwijd.

Voor niet-leden van Fair Wear Foundation is een publieke versie van de 2.0. Wage Ladder op de website geplaatst. Lees meer over de tool in de Q&A op de website en in het rapport Climbing the Ladder to Living Wages.

Fair Wear Foundation
Fair Wear Foundation werkt samen met merken om de arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie te verbeteren.

  • Ruim 80 aangesloten bedrijven vertegenwoordigen meer dan 100 merken, gevestigd in zeven Europese landen.
  • Producten van merken worden verkocht in meer dan 20.000 winkels in meer dan 80 landen wereldwijd.
  • Actief in 15 productielanden in Azië, Europa en Afrika.

 The Fair Wear Formula

modefabrieken-fair-wear-kinderen-buitenland-productie-mode-fairfashion-foundation-leefbaar-loon

 

Meer weten? Kijk op www.fairwear.org
Lees ook: MyStyle test: Mipacha gympen

Plaats een reactie op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *