Minister Bussemaker bezoekt opening Amsterdam Maker Festival

Laat je inspireren!

Van vrijdag 30 mei tot en met zondag 1 juni vindt het Amsterdam Maker Festival plaats in de Kromhouthal te Amsterdam-Noord. Het festival wil mensen inspireren en bewegen tot maken. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap neemt op vrijdag deel aan het Ronde Tafel gesprek dat in samenwerking met de Gemeente Amsterdam Stadsdeel Noord wordt georganiseerd. Het gesprek heeft als doel jongeren te inspireren en een stap dichter bij de arbeidsmarkt te brengen.

Bezoek Minister
Minister Bussemaker bezoekt het festival omdat zij de ontwikkelingen in de ‘Maakindustrie’ met bijzondere interesse volgt. Ze vindt nieuw vakmanschap en ambachtelijk werk erg belangrijk. Na een rondleiding op het festival maakt ze kennis met enkele makers. Ze neemt ook deel aan het Ronde Tafel gesprek ‘Makers Inspireren’. Dit gesprek is geïnspireerd op een maker uit San Francisco, Julian Dash, initiatiefnemer van het ‘Holy Stitch Project’. Met deze Denim Social Club biedt Dash langdurig werkloze en kansarme jongeren een kans zich te ontwikkelen tot jeansmaker. De combinatie van kunst en mode levert prachtige jeans op, maar vooral nieuwe moed en werkgelegenheid voor jongeren. Het hele festival laat hij bezoekers zien hoe hij dit doet en kunnen bezoekers ook zelf hun eigen oude jeans omtoveren tot een nieuw en uniek model.

Daan Roosegaarde
Het bezoek van Minister Bussemaker heeft het Amsterdam Maker Festival te danken aan kunstenaar en ontwerper Daan Roosegaarde. Hij bezoekt het festival op zaterdag en tipte het festival aan het ministerie omdat hij het initiatief een warm hart toedraagt. Daan Roosegaarde is een voorbeeld voor menig maker. Zijn werk is te zien in het Stedelijk Museum en het Rijksmuseum. Daarnaast richt hij zich met zijn ontwerpbureau Studio Roosegaarde op wereldwijd innovatieve, en maatschappelijk en ecologisch verantwoorde ontwerpen.

Programma
Het Amsterdam Maker Festival is één grote open werkplaats. Bezoekers worden door makers uitgedaagd deel te nemen aan workshops, demonstraties en experimenten. In samenwerking met de Dutch Fashion Foundation en het Internationaal Danstheater kun je zelf je kleding ontwerpen en met deze kleding een klassieke modeshow lopen. Je kunt ook danslessen volgen, muziek maken met petflessen, een filmpje maken of een 3D fotoshoot doen. Met ‘Meneer Wateetons’ kun je worst maken en de Hogeschool van Amsterdam neemt twee energiezuinige auto’s mee waarmee zij de Shell Eco Marathon hebben gewonnen. Naast alle mogelijkheden om te maken is het ook mogelijk meer te weten te komen over oude en nieuwe ambachten op het ‘Ambacht in Beeld’ documentaire festival. Hier kun je films zien over ambachten en maken en zijn er masterclasses en lezingen te bezoeken waar bijzondere sprekers hun passie voor maken delen.

Het festival biedt een speciaal programma voor kinderen, jongeren en ondernemers uit de maakindustrie, maar bovenal is het Amsterdam Maker Festival er voor iedereen. Bekijk het volledige programma hier

Over het Amsterdam Maker Festival
‘Zelf maken’ is een revolutionaire, wereldwijde trend die de manier van produceren radicaal verandert. Op zogenaamde ‘Maker Faires’ van Azië tot Australië en van New York tot Parijs tonen lokale makers de resultaten van nieuwe technieken, toepassingen en materialen. De ‘Maker Movement’ heeft ook Nederland bereikt. Na de succesvolle try-out van vorig jaar hebben dit jaar ruim 70 makers zich aangemeld voor de eerste officiële editie van het Amsterdam Maker Festival. Ze hebben spectaculaire en vernieuwende manieren gevonden om eten, kunst of mode te maken. Het festival is verdeeld in vier hoofdthema’s: Techniek, Food, Art & Fashion.

Lees verder:
>
Société Wunderbar brengt underground New York naar Amsterdam
> Bagels & Beans opent vrijplaats aan het IJ

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.