Samen Zon in Belgisch Park!

Dag van de duurzaamheid

Op de landelijke Dag van de Duurzaamheid gaat het buurtinitiatief “Samen Zon in Belgisch Park!” van start. Deze campagne helpt het Belgisch Park aan zonne-energie en is door twee buurtbewoners in het leven geroepen. De bewoners van ‘groot’ Belgisch Park kunnen tijdelijk grote korting op zonnepanelen krijgen, en bij 30 deelnemers krijgt de Willem de Zwijgerschool in het Belgisch Park een gratis zonnesysteem van 10 panelen cadeau. Sungevity Nederland maakt dit initiatief mogelijk en doneert de zonnepanelen aan de school.

Hoe meer bewoners van het Belgisch Park meedoen hoe hoger de korting op de aanschaf van zonnepanelen voor het opwekken van elektriciteit, mits er voldoende animo is. Deze mogelijkheid wordt geboden in het kader van de campagne “Samen Zon in Belgisch Park!”, gestart door twee buurtbewoners die erg enthousiast zijn over zonnepanelen. Erik Schotte en Alexander Quarles van Ufford hebben vanuit hun werk veel te maken met zonne-energie en zijn daardoor gepassioneerd geraakt door deze schone technologie. De Dag van de Duurzaamheid is het perfecte moment om de campagne te lanceren.

Architect Erik Schotte legt uit: “Als architect zie ik dat steeds meer bedrijven, maar ook particulieren, doordrongen zijn van de financiële en maatschappelijke voordelen van zonnepanelen. Het viel mij op dat in het Belgisch Park nog relatief weinig huizen zonnepanelen hebben. Via deze campagne willen we daar verandering in aanbrengen. We denken dat juist ook in deze tijd mensen graag voor hun energiebehoefte onafhankelijker willen worden van fossiele brandstoffen”.

Alexander Quarles van Ufford, werkzaam bij het Wereld Natuur Fonds, licht verder toe: “Vanuit mijn werk bij het Wereld Natuur Fonds weet ik hoeveel bedreigde diersoorten nu al te maken hebben met de opwarming van de aarde door het veranderende klimaat. En ook dat we voldoende, betaalbare mogelijkheden hebben om over te stappen op duurzame energiebronnen, zoals zonne-energie. Daarnaast is het ook nog eens cool om je eigen stroom op te wekken. Via mijn tablet en smartphone zie ik hoeveel mijn panelen opwekken, bij mooi weer zelfs meer dan ik verbruik. Dit lever ik tegen een vergoeding terug aan het openbare net”.

Erik en Alexander hebben na gedegen marktonderzoek drie aanbieders van zonnepanelen gevraagd een aanbieding te doen voor Belgisch Park, en hebben de partij met de beste prijs/kwaliteit verhouding in de arm genomen om de campagne “Samen Zon in Belgisch Park!” op te starten. Sungevity combineert financiële winst met maatschappelijke winst, en ondersteunt om die reden dit initiatief. Zij biedt bewoners van het Belgisch Park tijdelijk een flinke groepskorting als men zich voor 30 november aanmeldt op de speciale pagina www.sungevity.nl/belgischpark. Bewoners uit omliggende wijken buíten het Belgisch Park zijn ook uitgenodigd om deel te nemen. Binnen dit initiatief geldt namelijk: hoe meer deelnemers vóór 30 november, hoe meer korting! Bij minimaal 30 deelnemers biedt Sungevity ook een gratis zonnesysteem van 10 panelen voor op het dak van de Willem de Zwijger School.

Er is geen commercieel belang; de heren doen dit vanuit hun passie voor zonne-energie en hun liefde voor de natuur. Tijdens de informatieavond op de Willem de Zwijger school (Gentsestraat 124, Den Haag) lichten zij dit initiatief verder toe. Deze vindt plaats op dinsdag 21 oktober van 20.30u tot 21.30u.

Voor meer informatie: www.sungevity.nl/belgischpark, of bel met Alexander Quarles van Ufford, 0652070003.

zonnepanelen-aanbieding

Veel gestelde vragen over zonnepanelen:

1) Is het vergunningsvrij om zonnepanelen te plaatsen?
Voor het plaatsen van zonnepanelen zijn richtlijnen. Zowel qua veiligheid als esthetiek dient de installatie aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Sungevity zorgt altijd dat hieraan gehoor wordt gegeven.

Daarnaast is inmiddels gesproken met Welstandscommissie van de gemeente Den Haag, deze juicht de plaatsing van zonnepanelen in het Belgisch Park toe, mits aan deze normen wordt voldaan.

2) Hoe ziet het installatieproces eruit?
Het proces is relatief kort. Na opdrachtbevestiging zal in overleg een installatiedatum worden ingepland. Dit zal een week of 5 uit elkaar liggen. De installatie zelf is binnen één dag geregeld. Zowel alles op het dak, als hetgeen in huis wordt volledig werkend opgeleverd.

3) Wat moet er in huis worden aangepast?
Binnenshuis zijn de aanpassingen beperkt. De omvormer is anderhalve schoenendoos groot en hangen we bij voorkeur dicht bij de zonnepanelen op een plaats waar het beetje geluid (max 40dBA) geen hinder geeft. Vanaf daar wordt alles met een kabeltraject aangesloten in de meterkast. Mocht uw groepenkast volledig bezet zijn, wordt een nieuwe groep geïnstalleerd en eventueel wordt uw elektriciteitsmeter vervangen.

Uiteraard wordt ook dit in overleg uitgevoerd zodat u niet alleen blij bent met hetgeen op uw dak, maar ook daaronder.

4) Wat voor onderhoud of toekomstige kosten kan ik verwachten?
Het onderhoud is miniem. Op kwalitatieve zonnepanelen zit een vuilafstotende beschermlaag. Hierdoor spoelen uw zonnepanelen door een reguliere regenbui schoon. Dus geen moeilijke schoonmaak capriolen of in te huren glazenwassers. Zonnepanelen gaan 30 á 35 jaar mee. Alle ondersteunende materialen hebben dezelfde levensduur. Alleen de omvormer is na een jaar of 13 aan vervanging toe. De kosten hiervan zijn afhankelijk van de grootte van het systeem €300 – 800 tegen de huidige prijzen. Hiervan wordt verwacht dat deze in de toekomst lager uitvallen door innovatie en verbeterde productieprocessen.

5) Wat gebeurt er als ik wil wisselen van energieleverancier of als ik ga verhuizen?
U bent met uw zonnesysteem onafhankelijk van energiemaatschappijen. Dat is juist de kracht van (gedeeltelijk) zelfvoorzienend zijn. De regels voor energiemaatschappijen zijn opgenomen in de Energiewet. Als u wenst te wisselen van leverancier, bent u vrij hierin.

En als u gaat verhuizen dan kunt u ofwel uw zonnesysteem mee verhuizen, ofwel deze (inclusief resterende garanties) overdragen aan de nieuwe bewoners. Steeds meer mensen zijn op zoek naar een energie bewuste nieuwe woning, dus het kan zelfs bijdragen aan de verkoopbaarheid van uw huis.

6) Hoe zit het met subsidie?
Er is geen subsidie meer sinds augustus 2013. Maar je kunt de betaalde btw bij aankoop van je systeem terugkrijgen. In veel gevallen levert dit zelfs veel meer voordeel op dan subsidie. Dit zijn 15 % van de totale kosten, en dat betekent een 1,5 jaar kortere terugverdientijd. Bovendien is subsidie helemaal niet meer nodig omdat de prijs van zonnepanelen in de hoog concurrerende markt al zeer sterk is gedaald, en u de investering snel terug verdient. Dit levert aanzienlijk meer op dan de rente op een spaarrekening.

7) Hoe zit het met dakonderhoud?
Mocht uw dak onderhoud nodig hebben, dan is het nodig om de zonnepanelen eraf te halen. Neem dan a.u.b. contact op met uw Solar Consultant, wij helpen u graag. Dan kunnen we samen met u bekijken wat er precies nodig is en zorgen wij er voor dat dit zonder problemen verloopt.

 

Lees ook:
> Zonnepanelen op het dak van Amsterdam ArenA!
> Is uw huis al winterklaar?

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.