Verduurzamen van de zorg: het gebeurt in Noord-Nederland  

verduurzamen van de zorg

Circulaire economie en positieve gezondheid krijgen plek in de kete

Verduurzamen van de zorg, wat een verademing! Na een gezamenlijke zoektocht tijdens de MVO Expeditie Duurzame Zorg van MVO Nederland, zetten 8 zorgorganisaties in het noorden van Nederland een nieuwe standaard in de zorg. Positieve gezondheid, circulaire economie en een inclusieve samenleving staan centraal in hun strategie. Door de onderlinge contacten komen veranderingen direct tot stand.

Foto boven: Oranje Fonds

Regeldruk, verspilling, afval, administratieve rompslomp, vervuiling, mensen die aan de kant blijven staan of die ziek worden door onze huidige manier van organiseren en produceren. Allemaal issues waarop Expeditiedeelnemers Antonius Zorggroep, Cosis, Espria, Kwadrant Groep, Lentis, Nij Smellinghe, Noorderbrug en ZuidOostZorg nu nieuwe antwoorden hebben. Die gaan over de centrale vraag: hoe houden we de zorg kwalitatief én betaalbaar?

Alles over de MVO Expeditie Duurzame Zorg

“Uiteindelijk heeft deze expeditie mijn visie op de zorg en op de mensen die actief zijn in de zorg gekanteld. Ik had deze ontdekkingsreis niet willen missen.”

‘Het moet anders’
Zo’n 400 mensen namen deel aan de MVO Expeditie en deden er kennis en persoonlijke motivatie op: “Fantastische voorbeelden om het echt anders te kunnen doen. Want dat het anders moet is wel duidelijk.” “Veel mogelijkheden om betrekkelijk eenvoudig bij te dragen aan een duurzaam leefbare wereld.” En de inspiratie ging mee naar huis: “Het omkeren van een volle vuilniszak thuis is heel leerzaam.”
De deelnemers leerden hoe een circulaire manier van bouwen het aantal benodigde vierkante meters voor een poli kan halveren. Dat aanpak van voedsel,- energie- of medicijnverspilling geld oplevert. Maar ook dat de zorgsector duurzamere keuzes kan maken rondom het organiseren van zorg. Een voorbeeld: in plaats van cliënten met arbeidsbeperking een ‘veilig thuis’ te bieden, kunnen zorgorganisaties ook actief aan de gang met een route naar passend werk. Dat is een concrete maatregel in een MVO-beleidsplan uit deze expeditie.

Sneller door samenwerking
Het is uniek dat  zorgorganisaties en hun partners in de keten samen optrekken. Zorgverzekeraars Menzis en De Friesland Zorgverzekeraar, Rabobank, gemeenten Groningen en Leeuwarden, provincie Fryslân en het Friesland College namen óók deel aan de MVO Expeditie. De duurzame beweging in de Noord-Nederlandse zorg komt daardoor in versnelling: nieuwe samenwerking blijkt in staat om praktische stappen te zetten. Zoals een investeringsfonds voor duurzame zorgprojecten, gunstige contractering voor MVO-zorgorganisaties en samenwerking door ‘ontschotten’ van budgetten.

Pure winst
Het MVO Netwerk Zorg van MVO Nederland is ontwikkelaar van de MVO Expedities voor duurzame zorg. Deze organisatie wil de zorg inspireren, motiveren en helpen versnellen naar een duurzame toekomst. “Deze 8 zorgorganisaties bereiken meer dan 100.000 mensen. Ze hebben meer dan 115 gebouwen en alleen al de elektriciteitsrekening overschrijdt de 10 miljoen euro. Als deze organisaties verduurzamen, dan heeft dat echt effect”, zegt Helene van der Vloed van het MVO Netwerk Zorg.

www.mvonetwerkzorg.nl

verduurzamen zorg

Duurzaam gebouw Liander, Duiven (ontwerp Rau architects). Foto: Thomas Heye

Bij een circulaire manier van bouwen wordt een zorgvestiging een ‘healing environment’, zijn de materialen volledig te hergebruiken en komen kosten tot op de helft uit.

“Zeer inspirerend. Het heeft bij mij het beeld versterkt dat de zorg hoognodig getransformeerd moet worden, waarbij de patiënt echt centraal komt te staan in een duurzame vitale context.”

Deelnemende organisaties
ZORG: Antonius Zorggroep, Cosis, Espria, Kwadrant Groep, Lentis, Nij Smellinghe, Noorderbrug en ZuidOostZorg.
PARTNERS: De Friesland Zorgverzekeraar, Friesland College, Gemeente Groningen, Gemeente Leeuwarden, Provincie Fryslân, Menzis, Rabobank.

 

Meer MVO:
>  Hergebruik materiaal lucratiever dan recycling (circulair)
>  Duurzame voedselproducent Spireaux gaat ondervoeding te lijf 

Plaats een reactie op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *