Zuivel nodig voor betere botten?

gezond

Weerstand begint in je darmen

Je hebt calcium nodig voor botgroei en om broze botten en fracturen te voorkomen als je ouder wordt. Met melk en calcium alléén voorkom je geen botziektes maar een westerse levensstijl, waarbij je veel eiwitten en zout eet, weinig beweegt en niet veel buiten in de zon doorbrengt, is funest hiervoor. Meer weetjes over melk vind je op het eind van het artikel.

Levende bacteriënbacterienmelk
Melkzuurbacteriën zijn levende micro-organismen die bij de juiste hoeveelheden heel nuttig zijn. Veel levensmiddelen bevatten deze levende wezens bedoeld om de houdbaarheid te verleng-en, bijvoorbeeld melkzuurbacteriën die melk wenselijk zuur maken. Yoghurt of karnemelk zijn dan de gefermenteerde producten. De bacterie zet suikers om in melkzuur en dat geeft de zure smaak aan de producten. Melkzuurbacteriën zijn niet altijd goed, als je je melk te lang bewaart dan wordt die zuur en dan kun je het beter weggooien en als ze in het bierproces voorkomen zijn deze micro-organismen ook ongewenst! De industrie gebruikt zuivel vaak als product om een speciale groep sterke melkzuurbacteriën (probiotica) toe te voegen omdat deze goed groeit in zuivel.

Op je gezondheid
Prebiotica zijn voedingsvezels in groentes die de groei van bacteriën bevorderen. Ze stimuleren de groei van gezonde bacteriën in je darmen (zoals de bifidobacteriën en de lactobacillen) en beschermen je tegen binnendringende ziektekiemen. Goede bacteriën in je darmen hebben tal van voordelen, waarvan het bestrijden van ongewenste bacteriën er een is.

Probiotica zijn de sterke bacteriën zelf die een gunstig effect hebben op je darmflora. Het zijn levende micro-organismen die toegevoegd zijn in je eten. Ze blijven intact tijdens het verterings-proces en leveren daarmee bacteriën aan je dikke darm, die hun gezonde werking kunnen doen.

Twee derde deel van je weerstand bevindt zich in je darmen. Wanneer je darmflora uit meer goede dan slechte bacteriën bestaat dan is je weerstand hoger. Dit betekent dat je beter bestand bent tegen een onbalans in je lijf. Regelmatige, zachte stoelgang zijn resultaten van een gezonde vezelrijke darmflora.

Deze fascinerende, levende wereld van bacteriën in je lijf is complex. Meer details, feiten en wetenswaardigheden hierover en allerlei andere onderwerpen die te maken hebben met voeding en gezondheid zijn te vinden in het boek
“Gezond & Blij zonder diëten”.

Schermafbeelding 2014-09-03 om 14.41.30

Interessante weetjes over melk•  Alleen het blanke ras verteert melk na de kindertijd. De rest van de wereld wordt lactose-intolerant na de zuigelingentijd. Over het algemeen hoef je zuivel niet uit te sluiten. Als je het in kleine hoeveelheden drinkt gedurende de dag, bij voorkeur naast je maaltijd is het geen probleem. Wanneer je te veel hebt gedronken of niet in combinatie met eten, dan is een opgeblazen gevoel het resultaat en als het erger wordt: diarree. Niet gevaarlijk, alleen lastig!
•  Als vegetariër kun je beter melk drinken om je vitamine B12 die je mist binnen te krijgen. Als veganist, moet je toch echt B12 supplementen nemen voor je gezondheid.
•  Studies bij mensen die een macrobiotische levensstijl laten zien dat het uitsluiten van melk in je kindertijd negatieve effecten heeft (tekort aan  vitamine B12 , D en calcium). Botopbouw vindt alléén plaats in de kindertijd.
•  Het zit in ons hoofd: melk is gekoppeld aan sterke botten. Echter, het is beter om voor-komende botproblemen te koppelen aan een typisch westerse levensstijl met een overvloed aan eten, te weinig vitamine D en een zittende levensstijl.
•  Laat je glas melk niet te lang staan. Licht heeft een negatief effect op vitamine B2 in melk. Door de afbraak van vitamine B2 gaan andere voedingsstoffen zoals vitamine C en foliumzuur ook verloren.
•  Eén of twee glazen melk per dag is prima. Het is geen must, maar het zal de meeste mensen hier in Nederland niet schaden. Als je het niet doet dan is dat heus geen probleem als je maar een gezond alternatief kiest. Als je jonge kinderen frisdrank ziet drinken ‘in plaats van’ melk dan zet ik daar toch wel mijn vraagtekens bij.Schermafbeelding 2014-09-03 om 14.36.10

Wie is Ay Lin Kho?
Ay Lin Kho heeft Voeding en Gezondheid aan de Wageningen Universiteit gestudeerd en werkt al meer dan tien jaar in de marketingcommunicatie om de voedings-en gezondheidsboodschap zo goed mogelijk over te brengen.
Ze heeft twee jaar in China gewoond en daar heeft ze onder andere een boek geschreven over haar passie voeding en gezondheid: Gezond & Blij zonder diëten.
Nu ze alweer anderhalf jaar in Nederland woont heeft ze haar voedingscommunicatiebedrijf
NutriKho opgericht en is ze actief in voedings-communicatie op haar website:
Aylinkho.com

Lees ook:
> ZonneZuivel: biologisch-dynamische zuivel

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.