Zuivere, h’eerlijke koffie van Illimani

illimani-koffie

"Eigenlijk is ieder keurmerk te veel"

Ten noorden van het Titicacameer in Bolivia, ligt Yanaloma. Letterlijk: Donkere Berg. Ik ben er nog nooit geweest, en zal er waarschijnlijk nooit komen. Maar ik hou ervan. Omdat dáár iets gebeurt dat in elk opzicht klopt, en dat je in elke teug terugproeft.

Tekst: Erwin Polderman

Ik ben in gesprek met Eric Beek, eigenaar van Illimani Koffie, die via een afstudeerproject van Landbouw Universiteit Wageningen in Bolivia geraakt werd door de smaak én social impact van koffie.

Biologisch en ethisch
“In het hoogland van Bolivia, tussen de 1300 en 1800 meter, wordt uitsluitend 100% Arabica koffie met veel liefde en energie geteeld. De bessen worden handgeplukt, zorgvuldig gewassen en gedroogd. Illimani koffie is biologisch geproduceerd en ethisch verantwoord.”

illimani-koffie

Met de hand geplukt…

Eric kiest ervoor om zijn koffie in Nederland te branden, in plaats van het land van herkomst. “Ja, ik vind dat ieder land moet doen waar het goed in is; in Nederland is 300 jaar kennis van koffiebranden. Je zou je dat kunnen exporteren, maar ik vind dat je dan ondanks alle zorg en inspanning een te groot risico neemt qua levering én smaak.” Dat klinkt plausibel, en ik geef graag toe: dit alles proef je!

Dat smáakt!
Uit het assortiment proef ik de Yanaloma: 100% Arabica en een zogenaamde single estate. “Dat is koffie uit één plantage waarbij alle processen bij de verwerking op dezelfde manier worden uitgevoerd zodat we een hoge kwaliteit kunnen garanderen.”

koffie-illimani

De crust beoordelen voor het cuppen…

Koffie is fruit leerde ik eens, en dus proef ik een beetje citrus en een volle smaak. Het lijkt alsof ik wijn aan het proeven ben. Eric klinkt gretig: “Mooi! Ik benader koffie graag als wijn. Op smaak beoordelen, naast die aspecten van biologisch en fair trade.”

Mooi bruggetje; hoe zie jij de huidige ontwikkelingen in de fair trade wereld?
“Fair trade zorgt voor hogere prijzen voor de producenten en ook de lage arbeiderslonen gaan omhoog. Prima! Maar over 10 á 20 jaar betalen we veel meer voor dezelfde koffie, terwijl het niets zegt over de kwaliteit ervan. En lekkere koffie blijven mensen drinken. Dus ik zie graag dat de koffieboer zélf de prijs vraagt die hij wilt, mits hij de kwaliteit qua levering én smaak levert zoals overeengekomen. En eigenlijk is elk keurmerk te veel. UTZ vind ik interessant want sluit niemand uit en ziet de koffieboer als talent, en niet als zielig persoon. EKO vind ik het goed: transparantie, biologische boeren dus beter voor je gezondheid én die van hen!”

Je hebt vast een voorbeeld hoe Illimani de Boliviaanse koffieboeren helpt?
“In het Andes-gebied is ‘roest’ op het blad van de koffieplant een probleem; dat wijst op teveel suikers in de plant die niet afgevoerd kunnen worden. Met mijn universitaire achtergrond als bodemkundige vind ik dit vrij eenvoudig op te lossen; denk aan het verrijken van de bodem met het natuurlijk mineraal potassium voor een betere sapstroming. Daarnaast willen wij betere bodembedekking om de grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht te minimaliseren.”

Toekomstige ontwikkelingen
Eric wil voor liefhebbers graag koffiereizen organiseren naar Zuid-Amerika. Al twee jaar bezoekt Eric met zijn Boliviaanse vrouw (zie foto bovenaan) koffieplantages in Colombia, Peru en Brazilië. Alles bij elkaar genomen, gaat dit voor iedereen een geweldige ervaring worden.

illimani-koffie

Rieten bootjes op het Ticicacameer, 200km van de koffieplantage…

Verder is Eric bezig met de nieuwe manier van koffie zetten, Cold Brew, koffie gezet met ijsklontjes (de zuren en bitters blijven achter en komen niet mee in de cold brew).
Daarnaast gaat Eric op zoek naar limited editions: speciaal geselecteerde koffie in beperkte oplage die je zeker even geproefd moet hebben.

www.illimani.com

Lees ook:
>  Illimani bestaat 20 jaar!

illimani-koffie

Koffiereizen op komst…

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.