Alles over overstappen op een elektrische bedrijfswagen

Alles over overstappen op een elektrische bedrijfswagen

De energietransitie in Nederland is de afgelopen jaren echt op stoom gekomen. Waar het eerder vooral bij praten bleef, zien we vandaag de dag voortdurend ontwikkelingen op het gebied van duurzamere producten en gedrag. Denk aan energiebesparingen in woningen en bedrijfspanden, en zonnepanelen om zelf duurzame stroom op te wekken. Ook op het gebied van vervoer en transport barst het van de innovatieve trends. Zo was in 2023 al ruim twee derde van de nieuw verkochte personenauto’s een stekkerauto, waarvan vooral veel zakelijk. Ook elektrische bedrijfswagens worden steeds populairder. Hieronder lees je meer over een overstap daarop.

Allerlei redenen om over te stappen op een elektrische bedrijfswagen

Steeds meer ondernemers denken erover na hun (veelal diesel-)bestelwagen in te ruilen voor een elektrische variant. En dat is niet gek, want dit heeft allerlei voordelen. Allereerst is het aanbod flink gegroeid. Hierdoor is de kans groter dat er een geschikt model is dat past bij de wensen en eisen van een ondernemer. Daarnaast draag je zo als ondernemer een steentje bij aan een betere wereld, én is het een uitstekend visitekaartje naar klanten of opdrachtgevers. Elektrisch rijden wordt ook nog eens vaker een must, nu in steeds meer binnensteden alleen nog maar elektrische bedrijfswagens mogen komen.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de diverse financiële voordelen. Zo is een elektrische bestelwagen vrijgesteld van bpm, en de komende jaren ook nog (deels) van wegenbelasting. Mogelijk kun je bij de aanschaf gebruik maken van de KIA-, MIA- of VAMIL-subsidieregeling. En dan zijn het onderhoud en de energiekosten per kilometer ook nog eens lager.

Een verzekering afsluiten voor een elektrische bedrijfswagen

Een elektrische bedrijfswagen moet je net als iedere andere bedrijfswagen verzekeren. Qua basisdekking kun je – net als bij andere auto- of bestelwagenverzekeringen – kiezen voor WA, WA + beperkt casco of WA + volledig casco. Daarnaast kunnen een of meerdere aanvullende verzekeringspakketten aan te raden zijn. Denk aan een ongevallen- of schadeverzekering voor inzittenden, of een rechtsbijstandsverzekering voor het geval je die nog niet hebt.

Specifiek voor een bedrijfswagen is er ook nog de ladingverzekering. Hiermee is beschadiging of diefstal van waardevolle lading (gereedschap of werkmateriaal) ook gedekt. Wil je helemaal ontzorgd zijn? Kies dan een verzekeraar die ook schadeherstel door gespecialiseerde monteurs biedt, speciale pechhulp voor volledig elektrische bedrijfswagen (ook voor wanneer je onverwachts met een lege accu komt te staan onderweg) en dekking van schade aan je eigen laadpaal.

Handig om te weten: Wat is de beste manier om jouw bestelwagen te beschermen tegen inbreken?

De voordelen van een eigen (zakelijke) laadpaal

Een elektrische bedrijfswagen kun je tot slot niet ‘even aftanken’, maar moet je opladen. Dat gaat wat anders in zijn werk, vooral omdat het meer tijd kost. Wil je het gemak hebben van een laadplek die altijd beschikbaar is? Zorg dan voor een eigen laadpaal bij je onderneming of laadpaal thuis. Zeker als je via hier ook nog eens de accu kunt opladen met zonnestroom die je zelf opwekt met zonnepanelen op het bedrijfspand of je woning, heb je dubbel financieel voordeel. Ook de plaatsing van een zakelijke laadpaal kan in aanmerking komen voor een KIA-, MIA- of VAMIL-subsidie.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *