Oud wordt nieuw, dat is het uitgangspunt bij circulair inrichten. Onderdelen en materialen van oude meubelen worden hergebruikt als grondstof voor nieuwe meubels. Projectinrichters zien de vraag naar circulaire meubelen toenemen. Dat is niet zo gek, het is beter voor het milieu én kostenbesparend. Wij vroegen projectinrichter Homint naar deze opkomende trend.
Circulair produceren
Minder verspilling, waarde toevoegen en materialen hergebruiken staan centraal bij circulair produceren. Weggooien is zonde is de overkoepelende gedachte. De grondstoffen die normaal zouden worden weggegooid, vormen in de circulaire economie de basis voor nieuwe producten. Steeds meer producenten van projectmeubilair zijn zich bewust van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en komen met duurzame oplossingen, zoals circulaire meubelen. Dat heeft zowel voor de producent als voor de eindgebruiker voordelen. “Er hoeven geen nieuwe grondstoffen gewonnen en ingekocht te worden, dat is gunstig voor het productieproces en het milieu. Is de eindgebruiker uitgekeken op de meubelen? Dan worden de meubelen ingeleverd en verwerkt tot nieuwe. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten,” ligt interieurdesigner Nathalie van der Vegt van Homint toe.
Van stoel naar tafelblad
Circulair produceren is allang geen hype meer en deze trend is continu in ontwikkeling. “Oude kunststof stoelen worden verwerkt tot nieuwe tafelbladen door de stoelen te verpulveren tot kleine blokjes en onder hoge druk te persen tot tafelbladen. Meubelen die nu worden aangeschaft, kunnen in de toekomst dus een hele andere functie krijgen. Alles nieuw kopen is niet meer nodig,” vertelt van der Vegt. Zijn er geen oude meubelen om te recyclen? Dan wordt gekeken naar restmaterialen, bijvoorbeeld het hout van de kozijnen uit gesloopte gebouwen. “Onze leveranciers zijn volop bezig met duurzame meubels. Zo zijn er tegenwoordig stoelen geproduceerd van gerecyclede PET flessen. Maar ook leveranciers die de levensduur van meubelen willen verlengen. Door bijvoorbeeld stoelen te ontwikkelen waarvan de zit, rug of het frame vervangen kan worden en er dus niet direct een hele nieuwe stoel hoeft te worden aangeschaft.” Spannende ontwikkelingen die volgens de projectinrichter zeker in 2020 goed in de gaten gehouden moet worden. “We zien de vraag op dit moment vooral bij overheidsinstellingen en milieubewuste bedrijven toenemen. Al denken wij dat deze trend door de grote aandacht voor duurzaam ondernemen steeds groter gaat worden,” sluit Van der Vegt af.
Lees ook:
> Duurzame tuinmeubelen in jouw tuin