Blog: Zes dagen zonder suiker met Jesse

suiker

Elke dag is een kans voor verbetering, een kans om te veranderen, een kans om een beter persoon te worden en om te veranderen wat je niet leuk vindt. Kortom, de kans om de persoon te worden die je altijd hebt willen zijn.

Nu moet je eigenlijk helemaal niet een heel jaar op wachten om iets te veranderen, die kansen doen zich elke dag voor. Jij bent degene die deze beslissing kan nemen. Neem een moment voor jezelf om gelukkig te zijn voor alles wat je hebt en zorg ervoor dat je het beste maakt van elke situatie in je leven.

Ook een te hoge suikerinname?
Zo ga je er slim mee om…

Nou, na dit stukje motivatie terug naar de suikervrije challenge. Even wat over mij. Ik ben erg sportief, ik ben drie avonden in de week te vinden in de sportschool en drie keer in de week ben ik aan het voetballen. Ik leef, naar mijn mening, best wel gezond. Ik eet elke dag groente en fruit en ik probeer zoveel mogelijk van snacks af te blijven. Nu merkte ik de laatste weken dat ik tijdens werkdagen vaak een aantal keer op een dag een energiedip had. Vaak was dit de periode nadat ik iets had gegeten.

suiker

Vervolgens heb ik wat onderzoek gedaan en suiker blijkt een oorzaak voor die energiedipjes te kunnen zijn. Ik heb ook mijn zus, die voedingsdeskundige is, om raad gevraagd. Zij vertelde mij het volgende: “Wanneer jij tijdens je lunch broodjes met muisjes eet, dan krijg je een hele hoop suiker binnen. Dit suiker wordt in het bloed opgenomen, je suikerspiegel stijgt en dat geeft energie. Bij een overschot worden de suikers opgenomen door lichaamscellen, dan zakt je bloedsuikerspiegel weer en dat zorgt voor een dip”. Ik was verbaasd door deze werking van het lichaam en ging er meer op letten.

Ik begon het nu ook te herkennen en vaak probeerde ik de dipjes dan te vermijden door koffie te drinken. Dit werkte wel tijdelijk, maar uiteindelijk kwam de energiedip toch. De kerstdagen kwamen en ik at veel suiker, zoals velen waarschijnlijk. Toen heb ik besloten om, met de jaarwisseling voor de deur, het nieuwe jaar te starten met een suikervrije periode.

Ik was erg benieuwd wat deze suikervrije periode met mijn lichaam zou gaan doen. Ook op sportief gebied wilde ik weten hoe het sporten mij afging zonder de suikers, die mij normaal altijd zoveel energie gaven voor het sporten.

De eerste dagen waren een ramp

Tijdens de eerste dagen van de challenge ben ik erg bewust geworden van het feit dat er in alles suiker wordt gestopt. Echt waar, boodschappen doen was een hel. Ik heb me ook verbaasd over hoe snel de ontwenningsverschijnselen mij hebben getroffen. Tijdens de tweede dag merkte ik dat ik heel weinig energie had. Het sporten ging ook voor geen meter. Normaal gesproken zou ik dan wat snelle suikers nemen (bijvoorbeeld witbrood met jam), maar dit kon dus niet. Er waren veel momenten op de dag dat ik hoofdpijn ervoer en ik verlangde tijdens de eerste dagen vaak naar iets zoets. Zoals gezegd, de eerste dagen waren dramatisch. Gelukkig werd dit beter!

De ommekeer

Tijdens de vierde dag (woensdag) heb ik gemerkt dat een hele dag lang op kantoor zonder energiedipjes is verlopen. Ook heb ik geen last meer gehad van hoofdpijn sinds deze dag. Het eten van recepten zonder suiker werd steeds makkelijker en ik had minder verlangen naar iets zoets.

Kortom, ik voel me energieker en fitter. Ik ben erg blij dat ik de challenge heb gedaan. Ik ben weer een ervaring rijker en een stuk bewuster geworden op het gebied van voeding. Na vandaag mag ik weer suiker eten, dit zal ik ook wel weer doen. Ik denk wel dat ik minder producten zal eten waar toegevoegde suikers in zitten. Ik weet nu namelijk wat voor werking het heeft op mijn lichaam en ik heb ervaren dat er genoeg lekkere alternatieven zijn.

Tot slot wil ik iedereen bedanken die mij deze week heeft gevolgd, ik zou het ook iedereen aanraden om het een keer te doen. Misschien dat ik in de toekomst weer iets soortgelijks ga doen. Bye Bye!

Dit zijn de alternatieven voor suiker…

Meer gezonds?

Lactosevrij? Dit zijn de lekkerste, plantaardige alternatieven voor melk!
Goed voor de kinderbuikjes: tips van een kinderarts voor gezonde tussendoortjes

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *