Koken vanuit de basis met Tuin&Kruid, deel 2: voorpret

Eigenlijk begint voor de meeste actieve moestuinders de voorpret al aan het eind van het seizoen. Ook al is het jammer dat het seizoen voorbij is, het biedt ook nieuwe kansen. Het is goed om aan het eind van het jaar na te denken wat er goed ging in de moestuin en wat er het jaar daarop anders kan. Een soort van reflectie dus, maar dan over de moestuin. Zo weet ik dat bepaalde tomatenrassen het heel goed hebben gedaan, en dat ik dus vooral niet heel veel kruiden in 1 bak moet willen zaaien, puur omdat ik dat nou eenmaal zo leuk vond en omdat het zo idyllisch leek. Maar wat vooral leuk is…

het uitzoeken van nieuwe zaden. Er is altijd wel iets op, of er is een ras wat je altijd al een keer had willen proberen. En ja, dan voel ik me een kind in de snoepwinkel.In de komende serie blogs, zal ik het met name hebben over het kweken van kruiden. Juist vanwege de medicinale werking en omdat men er veel mee kookt, mag het zeker in de belangstelling staan. Als ik er goed bij stil sta, gebruik ik elke dag wel producten of gerechten waar kruiden in zijn verwerkt. Wat te denken aan calendula-zalf, die je heel goed zelf kunt maken. Of wat basilicum en oregano door een Italiaanse pasta. Maar ook de kop lavendelthee om ‘s avonds te ontspannen na een drukke dag.

Duur?
De zaden hoeven niet duur te zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld al leuke zakjes zaad vanaf EUR 0,50. Al zijn er natuurlijk tal van (biologische) aanbieders van zaden. En ja, waar begin je dan? Mijn tip is om vooral te kijken naar wat je gebruikt. Ben je een echte kok en kook je graag dagelijks met verse kruiden, richt dan daar je aandacht op. Ben je geïnteresseerd in kruiden en zou je je meer willen verdiepen om je eigen zalven, crèmes, tincturen etc te maken, er zijn tal van mogelijkheden. Kijk goed naar wat je uit wilt geven. Er zijn tal van bijzondere zaden die mooie planten beloven, en je winkelmandje is dan al snel gevuld, tot schrik bij het afrekenen. Omdat ik zelf graag kook, maar ik het nog leuker vind om met de geneeskracht aan de slag te gaan, kies ik er bewust voor om veel met medicinale kruiden aan de slag te gaan. Een echinacea, kamille en goudsbloem mogen wat mij betreft dan niet ontbreken. Wat ik verder aan ruimte over heb, vul ik aan met keukenkruiden. Deze zijn na de oogst vaak makkelijk te drogen en te bewaren. Let er dan wel op, dat je het nog niet verpulverd, dit komt de werking niet ten goede.

Oooohbergine! Gezonde recepten, lekker makkelijk, lekker snel, super lekker!

Top 5
Een top 5 van kruiden die wat mij betreft qua medicinale waarde en die veel gebruikt worden bij huis-tuin-en-keukenongelukjes en dus niet mogen ontbreken zijn:

1 Goudsbloem/Calendula Officinalis
Eerste hulp bij kleine aandoeningen van de huid, als kleine schaafwondjes, ideaal bij kinderen.

2 Rode Zonnehoed/Echinacea Purpurea
Verhoogt de weeststand, perfect voor de winter periode.

3 Aloe Vera/Aloe
Gewoon de plant die je bij een tuincentrum kunt kopen, het heeft een verzachtende en weefselherstellende werking, wordt veel gebruikt bij insectenbeten en rode huid van de zon, het kalmeert de huid en is vochtinbrengend.

4 Wolverlei/Arnica Montana
Ook wel valkruid genoemd, ideaal voor blauwe plekken, maar gebruik dit nooit op open wonden!

5 Tijm/Thymus Vulgaris
Geeft veel baat bij hoest en keelpijn, gebruik het eens als kruidenthee

Benodigdheden
En dan…als je enthousiast bent geworden, en net je mandje vol hebt met zaden. Maar hoe dan? Wat heb ik nodig? Ik kan je gerust stellen. Eigenlijk niet veel. Je hoeft geen dure dingen aan te schaffen. Kijk eerst naar wat je in huis hebt. Een eierdoos, wc-rol of pak melk kan je prima gebruiken om in te zaaien. Je kunt een plantenspuit gebruiken om te besproeien, maar dit kan je prima onder de kraan of met water uit een glas doen. Als de zaadjes opkomen staat het natuurlijk leuk om wat verschillende potjes te hebben. Maar dit kan ook low-budget. Te denken valt aan oude bloempotten of wegwerp-bekertjes die je misschien nog had liggen. Zelf bewaar ik de emmers van de yoghurt, kokosolie en allerlei andere bakjes die ik eigenlijk weg zou gooien. Kortom, er is voor elk budget wat.

Vragen?
Ben je enthousiast geworden en heb je nog vragen? Schroom niet om mij te e-mailen of om contact op te nemen via Instagram of Facebook. Ik help je graag op weg!

Volgende keer hoop ik te schrijven over een stukje geschiedenis van de kruidengeneeskunde. Het is immers de grondslag van de huidige medicatie.

Let wel op,
kijk altijd goed naar de contra-indicaties bij het gebruik van kruiden. Sommige kruiden kan je niet gebruiken bij zwangerschap of bepaalde medicatie. Ga dit altijd eerst goed na voordat je het kruid gebuikt en win eventueel advies in bij een arts of specialist.

 

Over mij

Jacqueline de GrootMijn naam is Jacqueline de Groot, 31 jaar, moeder van 2 kinderen. Vorig jaar heb ik Tuin&Kruid (www.tuinenkruid.nl) opgericht om mensen meer bewust te maken van gezonde voeding en om het belang van het zelf kweken van groenten en fruit te stimuleren. Daarnaast ben ik geïnteresseerd in kruiden. Ook houd ik een eigen blog bij over de moestuin: jacqiesmoestuin.wordpress.com

In 2017 heb ik de opleiding Natural Farming gevolgd en binnenkort doe ik examen voor de opleiding kruidengeneeskunde. Tuin&Kruid is ook op Facebook en Instagram te vinden.

Meer van Tuin&Kruid:

Deel 1
Koken vanuit de basis met Tuin&Kruid, deel 3: geschiedenis

 

Niets missen van De Betere Wereld?

Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte.
Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Plaats een reactie op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *