Vegan mode: er is al zo veel moois te koop!
Vegan fashion, wat moet je ermee? Vooruit, doe die kastdeur eens open, en laat al je kleren eens door je handen gaan… Trek ’s wat aan, ook wat je al een hele tijd niet meer gedragen hebt. Wat voel je?
Voelt het hard, niet-natuurlijk of op een andere manier onprettig? Misschien voel je die pesticiden-restanten op je Zaraatje of Primarkje.. Misschien voel je zelfs wel het leed van mensen en dieren wat er tussen die vezels van dat mega-afgeprijsde van dat toch al heel goedkope truitje of jurkje naar boven sijpelt… En als je toch al voor die spiegel staat, word je blij van wat je ziet? En het kan toch echt gemakkelijk een heel stuk fijner.
Vegan stoffen: veel minder belastend
Volgens een zeer uitgebreid onderzoek naar de mode-industrie zijn 3 van de 4 materialen die de Aarde het meest belasten, gemaakt van dieren. Koe-leer staat op één, zijde op twee (verrassend!) en wol op nummer vier.
Man-made stoffen, zoals polyester, zijn veel minder belastend voor het milieu, zegt dit omvangrijke onderzoek. Toch gaat het veel verder dan dit. Om maar wat te noemen, bij elke wasbeurt verliezen dit soort materialen deeltjes dat uiteindelijk in onze zeeën en oceanen terechtkomen, de ecosystemen verstoren en zeeleven letterlijk van dood gaat.
Veganize je kledingkast
Okay, je begrijpt dit en je wilt er wat aan doen. Congrats! De volgende stap om je kledingkast te veganizen, is het volgende eruit te halen en niet meer aan te trekken:
huid zoals leer, suede en nubuck; alle wol inclusief alpaca, merino, mohair, angora en fleece (!) en cashmere; al het bont (en doe dat synthetische bontkraagje, dat ook nog eens zeer ontvlambaar als ook slecht voor je gezondheid en onze planeet kan zijn, ook maar in een zak; en tenslotte veren, dons en zijde – ook daar wil je liever vanaf.
Natuurlijk, moeilijk moeilijk, we voelen met je mee: als je een prachtig leren jack hebt dat erg kostbaar was en dat je al twee jaar geweldig staat, dan zou je er voor kunnen kiezen om dit nog jaren te dragen en er goed voor te zorgen; dat is een zeer verantwoordelijke keuze gelet op de Aarde en je portemonnee. Dus start vooral met alle goedkopere aankopen en de items die je toch niet meer draagt.
Fashion alternatieven voor vegans
Deze uitspraak, die je hier en daar voorbij ziet komen op Facebook en Instagram, kan nog wel eens eerder realiteit zijn dan we denken. En dat is dan voor iedereen heel goed nieuws, dieren voorop.
Vegan fashion is the future of fashion, en de future is now. Want er gebeurt al zoveel moois: innovaties die het mogelijk maken om hoogwaardige, eigentijdse materialen te kunnen produceren, en natuurlijk die verandering in mentaliteit die aanstekelijk werkt zodat er om jou en mij heen steeds meer mensen (consumenten, die met hun euro een betere keuze maken!) gaan meedoen.
Laten we eens kijken naar de stoffen die van dieren gemaakt worden en hun alternatieven.
Alternatieven voor leer
Nu kan je helemaal los, want er is al zoveel te kiezen. Er worden leer-achtige stoffen gemaakt van ananasvezel, appel, soja, kombucha thee (!), paddenstoelen en de traditionele Polyethuraan (niet goed voor de Aarde maar de helft minder slecht voor de Aarde dan de leer-industrie).
En dan heb je nog papier, hout en kurk die wat minder die leer-uitstraling hebben maar een heel goed alternatief zijn.
Natuurlijk hangt het dan helemaal van het ontwerp af of je het ook mooi vindt en gaat dragen. Maar met steeds meer alternatieven en labels is er binnen deze trend voor bijna elk budget en smaak genoeg keuze.
Alternatieven voor wol
Ook hiervoor genoeg alternatieven die veel meer respect tonen voor dieren, de Aarde en jezelf: biologisch katoen (organic cotton), linnen, en ook stoffen van sojabonen hout, zeewier, hennep (hemp) en gerecycled polyester (rPET) houden je warm tijdens koude dagen. En hebben vaak ook veel meer voordelen dan wol.
Over zeewier: van gedroogde zeewier wordt cellulose vezel gemaakt dat je op internet en in winkels kan tegenkomen onder de naam SeaCell. Van de bruinalg die hierbij wordt gebruikt, wordt gezegd dat extra goed is voor je huid, ontstekingsremmend werkt, niet jeukt in tegenstelling tot veel wol, en dat het heel goed ademt. Het houdt je dus koel in de zomer en warm in de winter!
Alternatieven voor veren en dons
Ganzen en eenden, deze dieren (die dood en ook zelfs levend geplukt worden) zijn je dankbaar als je kiest voor een van de volgende hoogwaardige alternatieven om jezelf te weren tegen kou:
Polartec’s Thermal Pro is een combinatie van sneldrogend Tencel (stof gemaakt van houtvezel) en dubbele lagen polyester). Zelfs al wordt het door en door nat, het isolerende materiaal met de naam Thermogreen houdt je warm.
Dat geldt ook voor PrimaLoft, een synthetisch materiaal gemaakt van 70% gerecyclede vezels en dat je ook kunt tegenkomen onder de naam Thermoball.
Gore-Tex is voor velen een bekende, vooral bij liefhebbers van outdoor. Het is een polyester ‘blend’, water- en windbestendig.
En dan is er nog Modal, een variant van rayon, gemaakt van de beukenboom, en gerecycled polyester, altijd een goede keuze.
Vegan fashion inspiratie
#Veganootd
Je kunt op Instagram zoeken op deze en andere hashtags naar inspiratie voor jouw vegan friendly outfit-of-the-day. Enjoy!
Vega-Life
Al sinds 1998 hét adres voor veganisten – je weet wel, die met geitenwollensokken in de kunststoffen sandalen, maar laatste jaren steeds eigentijdser. De winkel heeft naast vegan mode nog veel meer te bieden, onder (veel) meer schoenen en vegan gezondheidsproducten.
Vegan fashion merken
Er zijn inmiddels al heel erg veel mode merken die je kunt kiezen, met name als je gewend bent (Europees of nog verder weg) online te bestellen. Ik geef je nu enkele van mijn fav’s door, die je in Nederland kunt kopen:
Vegan fashion: Studio Jux
Eén van de Nederlandse pioniers met eigen atelier/fabriekje in Nepal: Studio Jux is een succesverhaal! Het label is inmiddels in zo’n 28 landen in winkels te koop, in Nederland onder meer bij Charlie & Mary en natuurlijk in hun eigen prachtige winkel.
Studio Jux won vorig jaar de PeTA Award voor hun vegan collectie.
Vegan fashion: Kuyichi
Begin 2016 wisselt het Nederlandse denim label Kuyichi van eigenaar. Eentje daarvan is Floortje Dessing – niet alleen bekend van de tv-reisprogramma’s maar ook sinds 2006 (over pioniers gesproken!) als eigenaar van een aantal fair fashion winkels in Amsterdam en Utrecht: Nukuhiva.
Sinds de overname zijn alle Kuyichi items vegan. Waar veel jeansmerken een leren patch gebruiken, heeft Kuyichi in 2016 de leren patch vervangen voor een patch gemaakt van van jacron. Jacron is een materiaal dat bestaat uit gerecycled papier en heel sterk en goed wasbaar is. En wat er voor zorgt dat jouw Kuyichi jeans nu vegan is!
Vegan fashion: real fake
Een collectie met items die iedereen wel heeft, maar dan zonder de dierlijke grondstoffen als wol en leer; een fake ‘dierzaam’ alternatief: real fake.
Het label is onder andere te koop bij de hippe Geitenwollenwinkel, Amsterdam.
Vegan fashion: People’s Avenue
Het wil de H&M van de duurzame mode worden, maar dan beter met betere keuzes. En het moet gezegd: People’s Avenue is hard op weg, onder meer met een eigen fabriek in India.
Vegan fashion: noumenon
Change the world, and look amazing while you do it. Achter dat motto van het snel hartenveroverende noumenon gaan we met alle plezier staan. Helaas (nog?) geen mannenmode.
Vegan fashion: Langerchen
Het Duitse merk wil geen compromis sluiten als het om duurzame mode gaat. En wat mij betreft is dat goed te zien. Prachtige jassen voor vrouwen en mannen, en verkrijgbaar bij onder andere TakeItSlow.
Vegan active wear: Nunu Activewear
Dit goede voornemen past elke dag: niet alleen vegans kiezen voor het Belgische Nunu Activewear om de vegan materialen. Het ziet er namelijk nog ’s heel erg goed uit. Geen wonder dat ook Hollywood-sterren als Kendall Jenner and Gigi Hadid er in rondlopen… (En nee, de prijs valt erg mee!)
Vegan fashion,
het is zeer boeiend maar ook een complex onderwerp als je verder kijkt dan puur dierenwelzijn – dus naar wat goed is voor de Aarde (en de mens. Vegans dragen echter niet alleen maar oil-based plastics zoals polyester waarvan deeltjes weer terugkomen in het grondwater en uiteindelijk in het ecosysteem van zeeleven. Veganisten kiezen sowieso altijd voor meer respect voor de mens, dier en Aarde – en wij hopen dat ook jij deze mindset hebt of gaat ontwikkelen en in de winkel een goede keuze maakt. En dat staat je altijd goed!
Keep in touch!
Erwin
Meer voor vegans:
Dit zijn de gezondheidsvoordelen
De ultieme gids voor elke (aankomende) vegan